• 49

Ovo je zvanična nota kojom je Republika Nauru potvrdila povlačenje nezavisnosti Kosova

Republika Nauru je sa najmanja nezavisna republika na svetu sa površinom od 21,3 kilometara kvadranih, ali su oni pod uticajem Australije među prvima priznali Kosovo već u aprilu 2008. godine

  • 49

Republika Nauru povukla je priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, o čemu je notom obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, čime se broj zemalja koje su povukle priznanje samoproglašene države Kosovo popeo na 17.

- Republika Nauru je 17. država koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova. Danas mi je zamenik ministra spoljnih poslova Naurua uručio primerak note koju su uputili našoj Ambasadi u Australiji - poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potvrđeno je Telegrafu.

U noti se kaže da je Republika Nauru preispitala svoju odluku o priznanju tzv. Kosova, da je odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države i da će prekinuti sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom. Zaključili su da je odluka bila preuranjena i da je protivrečila principima Rezolucije SB UN 1244. To je za nas od velikog značaja jer je to još jedna, 17. zemlja, koja je povukla priznanje od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija.

Ivica Dačić

Foto: MSP

- Ja sam prošle nedelje rekao da je stanje kada je reč o zemljama koje su priznale ili nisu priznale Kosovo bilo 94 prema 94, plus 5 zemalja za koje se ne može tačno reći kakav je status, ali uglavnom je reč o zemljama koje mi računamo da nisu priznale, a Kosovo ih računa da su ih priznali. Znači, ako sada imamo u vidu ovu notu Naurua, trenutno stanje je - 95 zemalja ne priznaje Kosovo, 93 zemlje priznaju Kosovo i pet zemalja je, da tako kažemo, u statusu uzdržanih. Nastavićemo sa ovim aktivnostima, u skladu sa instrukcijama predsednika Vučića, u cilju zaštite naših državnih i nacionalnih interesa i zaštite našeg teritorijalnog integriteta - izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić

Foto: MSP

Republika Nauru je sa najmanja nezavisna republika na svetu sa površinom od 21,3 kilometara kvadranih, ali su oni pod uticajem Australije među prvima priznali Kosovo već u aprilu 2008. godine.

Podsetimo, 11. novembra ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je da je Gana povukla priznanje nezavisnosti KiM i tada pokazao zvaničnu notu koja je stigla.

On je tada najavio da će do kraja godine istu odluku doneti još 3-4 države.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • 😎

    ZAHVALNI SMO G-DAČIĆY NA PREGANOM RADU I ŠTO NAS UPOZNA SA IMENIMA DRŽAVA ZA KOJE NISMO ZNALI DA IH IMA , A KAMOLI DA POSTOJE . BRAVO GILE.

  • lemi

    prvi put cuo, keve mi

  • Mirko

    Niko ne bi mogao uradit ko sto je Dacic za kratko vreme toliko se promenila situacia Sad smo u plusu

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima