≫ 

"Zaboravite Okrugli sto": Nezadovoljni zbog vesti da se evroparlamentarci sastaju s delom opozicije

Vest da se evroparlamentarci ne sastaju sa ostalim opozicionim strankama naišla je na nezadovoljstvo

  • 6

Predstavnici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Manfred Veber danas će se sastati samo sa delom opozicije u Srbiji, odnosno sa predstavnicima Saveza za Srbiju i Pokreta Slobodnih građana.

Vest da se evroparlamentarci ne sastaju sa ostalim opozicionim strankama naišla je na nezadovoljstvo, a među prvima je reagovao lider LDP Čedomir Jovanović.

Jovanović se oglasio objavom na svom Tviter profilu, gde je rekao da je u pitanju "spletkarenje iza leđa".

On je za Tanjug rekao da nema šta tome da doda, i ističe da posle ovoga nema smisla učešće na okruglom stolu vlasti i opozicije, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta u Narodnoj skupštini.

Posle njega na ovu vest reagovala je i Tatjana Macura koja je evroparlamerntarcima poručila da, kako je rekla, ovo nije prvi put da se favorizuju ove dve opozicione stranke.

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine začuđeni su informacijom da će se Bilčik i Veber sastati samo sa predstavnicima SzS i PSG.

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš kaže da je krajnje nelogično da se evropski parlamentarci odlučuju na susrete sa strankama koje se, kaže, protive evropskim vrednostima i neguju bliske odnose sa zvaničnim Kremljom i njegovim bezbednosnim službama.

- Krajnje je nelogično da se evropski parlamentarci odlučuju na susrete sa političkim strankama koje se protive evropskim vrednostima i neguju bliske odnose sa zvaničnim Kremljom i njegovim bezbednosnim službama. Liga socijaldemokrata Vojvodina podseća da je od početka procesa razgovora o izbornim uslovima zauzimala konstruktivnu ulogu i pokušavala da svojom predlozima unapredi izborni proces - navodi, između ostalog,  LSV.

On ocenjuje da će se Evropi kao bumerang vratiti podrška "proruskom populizmu, ksenofobiji i nacionalizmu".

- Nadamo se da je ovo samo prolazna neopreznost Bilčika i Vebera i da će već posle današnjeg sastanka shvatiti da se evropska Srbija ne može graditi sa antievropskim političarima - rekao je Kostreš.

Na Tviteru se oglasio i Aleksandar Stevanović iz Stranke moderne Srbije, koji se obratio Veberu i Bilčiku rekavši im da većina opozozicije, koja je spremna da razgovara o izborima, nije pozvana na sastanak sa njima.

A njegov stranački kolega Vladimir Đurić smatra ovaj potez kontraproduktivnim.

- Selektivno pozivanje opozicionih organizacija na razne formate sastanka svakako bi bilo ne samo kontraproduktivno, već i duboko štetno za stvaranje ambijenta za održavanje slobodnih demokratskih izbora i sveukupni razvoj vladavine prava i demokratije u Srbiji - rekao je Ðurić za Tanjug.

Aleksandar Šapić, Film Prokleti pas Aleksandar Šapić - Foto: Milena Đorđević

Srpski patriotski savez (SPAS) takođe nije pozvan, a predsednik Aleksandar Šapić smatra da bi predstavnici EP trebalo da se izjasne da li stranke koje nisu u Savezu za Srbiju smatraju nerelevantnim.

To, kaže Šapić, jeste njihovo pravo, koje niko ne može da im uskrati.

- Ali, onda bi bilo dobro da svima nama koji se bavimo politikom u Srbiji, a koji nismo na vlasti i koji pokušavamo nešto da uradimo, jasno kažu da nas ne smatraju ni relevantnim, ni postojećim i da, ukoliko nismo deo SZS, niko nas ništa neće pitati - rekao je Šapić.

Ističe da u tom slučaju ne vidi zašto bi gubili vreme na sastancima sa evropskim parlamentarcima u Skupštinu.

- Nego, treba da čekamo da vidimo šta će SZS da odluči, pa onda da vidimo da li to odgovara ili ne - ironično primećuje Šapić.

Malo je, kaže, čudno da se informišemo putem medija kako predstavnici EP imaju sastanke samo sa određenim delovima opozicije:

- To je u redu, samo nek nas sve ostale obaveste da znamo na čemu smo, što bi bilo fer i lepo -  rekao je Šapić.

Zoran Zivkovic Zoran Živković - Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Nova stranka takođe nije dobila poziv za susret sa Veberom i Bilčikom, a njen predsednik Zoran Živković kaže da evropski parlamentarci biraju sa kim će da pričaju.

On smatra da sa nekima ne pričaju, jer procenjuju da nema razloga da se priča sa njima, zato što priča ne bi pomogla da se oni promene na bolje i da, s druge strane, postoje neki s kojima nema potrebe pričati, jer su oni potuno OK po svojim pogledima, standardima i ne prave probleme.

Živković je istakao da Nova stranka nije među strankama sa kojima nema smisla pričati.

Podsećamo, ranije danas nakon sastanaka evroparlamentaraca sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiće, jedan od učesnika sastanka Manfred Veber rekao je da će se sastati sa svim "političkim snagama u Srbiji".

- Ako budem imao prilike, ja ću to uraditi - rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    2. decembar 2019 | 16:53

    Znaju oni odlicno ko je opozicija a ko se samo predstavlja tako, njih je malo teze prevariti nego ovaj narod,isto tako znaju ko je ko i ko je sta radio.

  • Lemi

    2. decembar 2019 | 17:38

    Samo vi koketirajte, pa posle kmecite sto ne razgovaraju sa vama...

  • Brana

    2. decembar 2019 | 17:44

    Hehehehe crni Zivkovic.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA