• 45

Oštre reakcije na Todosijevićevu presudu, SL: Ako bude pravosnažna, Srbi da napuste institucije

- Svi smo mi Ivan Todosijević - naveo je Ðurić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima

  • 45

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da će nepravosnažna presuda Ivanu Todosijeviću od dve godine zatvora, zbog izjave da je Račak izmišljen, biti upamćena kao crno slovo pravosuđa na prostoru Kosova i poručio da će, ukoliko tu presudu potvrdi i Apelacioni sud, pozvati sve predstavnike srpskog naroda da napuste institucije u kojima rade.

Rakić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je tom presudom Srbima oduzeto pravo na govor, slobodu mišljenja i pravo da govore istinu. Kako je dodao, nastavlja se praksa da Srbi moraju da dokazuju nevinost, za razliku od svih druguih uređenih sistema, gde je tužilaštvo to koje treba da dokazuje nečiju krivicu.

Predsednik Srpske liste je naveo da će, ukoliko ostane ta presuda na snazi i bude potvrđena na višoj instanci, pozvati sve srpske predstavnike da napuste svoja radna mesta u pravosuđu, policiji, tužilaštvu i drugim institucijama.

- Nećemo dozvoliti da se ovakve stvari dešavaju jer svi smo mi Ivan Todosijević, a on nije govorio ništa drugo sem gole istine - rekao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da se čeka reakcija medunarodnih predstavnika, uz ocenu da je to istitucionalno nasilje i to ne samo zbog toga što je Todosijevih rekao istinu, već i zbog toga što se Srpska lista svakodnevno bori za prava srpskog naroda, prenosi Kosovo onlajn.

On je upitao i da li će sud osuditi i finske patologe koji su se svojevremeno ogradili od izveštaja o Račku ili i nemacke novinare koji su tada pisali o tom događaju.

Kako je rekao, Srpska lista se trudi da bude deo rešenja, a nikako problema, ali očigledno da i ovo pokazuje da niko ne želi da ih vidi kao partnere, upravo zbog toga što se bore za prava srpskog naroda.

On je ponovio da će, ako ostane ta presuda na snazi, Srbi napustiti sve funcije na lokalnom, centralnom i drugim nivoima.

Simić je dodao da je to i prilika da međunarodna zajednica pokaže da li joj je stalo uopšte do toga da Srbi budu deo institucija kosovskog sistema.

Đurić: Svi smo mi Ivan Todosijević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Ðurić, poručio je, povodom presude izrečene Ivanu Todosijeviću, da je prištinsko pravosuđe i zvanično danas suspendovalo sva prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, na slobodu mišljenja i govora.

- Svi smo mi Ivan Todosijević - naveo je Ðurić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Marko Đurić

Marko Đurić - FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Todosijević, funkcioner Srpske liste, osuđen je u Prištini na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao da je izmišljotina.

Prema rečima Ðurića, ono što je Todosijević izrekao smeta Prištini, jer njihova lažna država kao kula od karata počiva na lažima i prikrivanju zločina, i zato se panično plaše svakog glasa istine.

- Albanski šovinisti danas su i zvanično suspendovali sva prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na slobodu mišljenja i govora, osudivši Ivana Todosijevića na dve godine zatvora zbog toga što je, na osnovu istorijskih činjenica, izrekao ono što svaki Srbin zna i oseća - poručio je Ðurić.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da je Ivan Todosijević danas i zvanično postao žrtva aparthejda zbog smelosti da govori istinu i država Srbija će mu pružiti svaki vid zaštite od progona.

- Srpski narod niko ne može sudskim presudama i dekretima primorati da prihvati isfabrikovane interpretacije prošlosti, zatvori oči pred nepobitnim istinama o izmišljenom zločinu nad civilima u Račku i da pristane na zataškavanje zločina koje su činili teroristi UČK - naveo je Ðurić.

Istakao je da je prištinsko pravosuđe danas nanelo nesagledivu štetu procesu pomirenja na Kosovu i Metohiji, stavivši se otvoreno u službu šovinističke kampanje protiv čitavog srpskog naroda u pokrajini.

- Pozivam Srbe na Kosovu i Metohiji da nastave da jednako smelo i istinoljubivo kao i do sada govore o zločinima UČK i činjenici da su zapadne obaveštajne službe i njihova propagandna mašinerija kreirali lažnu sliku o događajima u Račku kako bi NATO dobio povod za rat protiv Savezne Republike Jugoslavije - naveo je Ðurić.

Neka se Priština ne nada, kaže Ðurić, da će slomiti volju Srba da opstanu na Kosovu i Metohiji tako što će zatvarati njihove političke prvake, a Srbija i srpski narod danas su, ovom antipravnom presudom, samo još više učvršćeni u rešenosti da se odupru nacifikaciji društva u našoj južnoj pokrajini.

Advokat: Presuda Todosijevića skandalozna, žalićemo se

Nebojša Vlajić, advokat funkcionera Srpske liste, Ivana Todosijevića, koji je danas u Prištini osuđen na dve godien zatvora, kaže da je takva presuda "skandalozna" i najavio je žalbu.

Vlajić je u izjavi za Tanjug rekao da je reč o prvostepenoj presudi na koju će uložiti žalbu.

Dodao je da je Todosijević osuđen za krivično delo "izazivanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, razdora ili netrpeljivosti".

Todosijević je na dve godine zatvora osuđen zato što je na ceremoniji obeležavanja 20. godišnjice od NATO agresije u Zvečanu, aprila ove godine, rekao da je zločin u Račku izmišljen.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Saska

    Boricemo se do kraja kako bi smo ostvarili nasa prava i kako bi istina pobedila.

  • biksi

    Sudovi moraju odgovorno i savesno da rade svoj posao.

  • Pobednik5

    Srbima na KiM uskracuju se osnovna ljudska prava

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima