• 75

To što je rekao meni je kompliment: Vučić o Kurtijevoj izjavi

Posle prezentacije Vučić se obratio javnosti i odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim temama

  • 75

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Batajnici prezentaciji novih helikoptera, kojima je opremljena Vojska Srbije.

Posle prezentacije Vučić se obratio javnosti i odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim temama.

O izjavi za slučaj Račak

Navodni masakr civila u selu Račak jeste falsifikat, smišljen da opravda agresiju na našu zemlju i za to postoje dokazi, ponovio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da taj slučaj, konkretno krivična prijava Prištine protiv njega zbog takve izjave ukazuje na naše slabosti, jer nismo kao Albanci uvek svi spremni da branimo nacionalni i državni interes.

Vučić je, upitan za krivičnu prijavu koja je podneta protiv njega zbog negiranja navodnog masakra civila u Račku, kazao da može da govori satima na tu temu.

Podsetio je da postoje određeni dokazi da se u Račku nije dogodilo ono kako to Albanci predstavljaju.

Sednica saveta bezbednosti

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Imate njihove vojne izveštaje pod rednim brojem 198 kako su lekari išli u Račak da pruže pomoć pripadnicima OVK, a ako ste OVK onda niste nedužni civili - objasnio je Vučić.

Podsetio je i na to da je pretresno veće u Haškom tribunalu, na koje se pozivaju, tražilo od tužioca da ne izvodi dokaze u tri slučaja - Račak, Paladište, i Dubrava - jer je bilo jasno da tu ne mogu da dobiju ništa kao tužilačka strana.

Dodao je da postoji samo presuda albanskog suda protiv Zorana Stanojevića zbog ubistvo jednog civila pod vrlo sumnjivim okolnostima, tako da je i Boris Tadić morao da ga pomiluje.

Vučić je istakao da nije iznenađen izjavama Vilijema Vokera o Velikoj Albaniji.

- Nisam iznednađen stavovima da je to kruna u njegovoj karijeri da treba da se stvori Velika Albanija, da je to najbolje rešenje za sve probleme - kazao je on.

Vučić je rekao da je ovaj slučaj pokazao naše slabosti:

- Kada treba da napadate svoje ljude, svoju vlast, državu, niko neće biti glasniji od nas. Kada treba da odbranimo, sačuvamo nacionalne interese, javiće se samo nekoliko nas, a ćutaće svi, dok će Albanci svi da se jave i kažu isto. Zato su bili uspešniji. Njima je nacionalno i državno pitanje iznad partijskog interesa - podvukao je on.

Sednica saveta bezbednosti

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je kazao da je srećan što su njemu država i narod uvek ispred ličnih i partijskih interesa.

- Još kada vide krivičnu prijavu protiv mene, niko više ne sme da kaže bilo šta o Račku. Srećan sam zbog prijave, jer sada su otvorili temu o kojoj ću govoriti svakog dana na svakom mestu. Neka me prokazuju svakog dana. Baš da vidimo zašto ste donosili zaključke i pronađete povod za tešku agresiju protiv Srbije kakva je bila NATO agresija samo nekoliko dana kasnije - rekao je on.

O Kurtijevoj izjavi u Berlinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Aljbin Kurti sa svoja tri principa za dijalog, počeo da se bavi kadrovskim pitanjima u Beogradu, ali i da je očigledno da se u Prištini vodi ista kampanja protiv njega kakva se vodi i u Beogradu.

- To što je rekao meni je kompliment, jer se protiv mene vodi kampanja kao o velikom izdajniku, i ta kampanja je ista kao i ovde. Sve što mi rade ovde, isto rade i u Prištini. Samo im je jedna meta, a slučajano sam to ja, nikog drugog ne pominju - rekao je Vučić.

- Da neće mene da vidi preko puta, to je u redu. Dobro je da je počeo da se bavi kadrovskim pitanjima i ko će u dijalogu predvoditi našu delegaciju - ironično je primetio.

Istakao je da je inače dobro da Albanci celoj međunarodnoj zajednici kažu da su oni ti koji odlučuju ko će u ime Beograda da pregovaraju.

On je uveren da Kurti ima i problem kako da se suoči sa njim posle pretnji koje je izrekao njegovoj maloletnoj ćerki.

Aleksandar Vučić, Metju Palmer

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Brine se kako ću da mu odgovorim, tom velikom junaku, što žensku decu vređa. Zato nije siguran kako bi susret izgledao - dodao je on.

"Mogu da mi prete, ali iza mene ostaju rezultati"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se razmatra mogućnost izgradnje brze pruge do Niša, poručivši onima, koji mu prete smrću, da će iza njega ostati rezultati.

Vučić je, upitan da prokomentariše pretnje da će završiti kao Aleksandar Obrenović, uz snimke gde su prikazani građani koji mu pružaju podršku uz montiranu muziku "posmrtnog marša", rekao da bi inače, u savremenim uslovima, bilo lakše da završi kao Aleksandar Karađorđević.

- Međutim, oni ne bi da se porede sa ustašama i VMRO, već da se prikažu kao srpski junaci, koji su izboli jednog slabovidog čoveka i jednu ženu i bacili ih preko terase - rekao je.

Tim "srpskim junacima“, kako je kazao, poručuje da samo rade svoj posao, a da iza njega ostaju stvari kao što su putevi, veće penzije, neuporedivo veće plate, pruge koje nisu ni postojale.

- Posle brze pruge prema Subotici razmišljamo da gradimo brzu prugu prema Nišu - dodao je on.

Kada je reč o pretnjama "da će završiti kao Aleksandar Obrenović" on je rekao da takvim srpskim junacima može da kaže da samo neka nastave da rade svoj posao, a da će iza njega ostati putevi, pruge, veće plate i penzije.

O saradnji Srbije i Rusije

Srbija će u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama sarađivati sa Rusijom u proizvodnji vojne tehnike, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidimo, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vojnom aerodromu Pukovnik pilot Milenko Pavlović u Batajnici, posle prikaza nabavljenih helikoptera Vojske Srbije Mi-35, H-145M i Mi-17.

Povodom navoda medija da će Rusija i Srbija u budućnosti zajedno proizvoditi rakete, oklopna vozila, municiju i teške vojne kamione, a da se razmatra i saradnja na izgradnji složenijih borbenih sistema, Vučić je odgovorio da ne može da potvrdi takve informacije.

- Ne mogu da potvrdim to, pošto mnogi vole da se igraju različitim informacijama, a ja ne mogu tako neodgovorno da se ponašam. Rekao sam da ćemo nabaviti helikoptere Mi-35 i oni su stigli. Moja davna inicijativa bila je da uspostavimo saradnju u proizvodnji kamiona, upravo zbog dobrih oklopa i nezavisnog vešanja koje ruski Kamaz odlično proizvodi, ali to nije realno i u narednih nekoliko godina ne možemo da budemo na nivou Rusa u tom pogledu - objasnio je predsednik.

A što se tiče toga da ćemo nabaviti rakete S-milion, pozvao je na realniji pristup:

- U skladu sa našim mogućnostima i potrebama države uključivaćemo se u proizvodnju raketa, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidimo - rekao je Vučić.

"Odluka o opremanju naše vojske je uvek samo naša"

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da je odluka da se stane sa nabavkom novog naoružanja za vojsku odluka naše zemlje, kao i uvek, i odbacio navode da je to posledica pritisaka na Srbiju zbog saradnje sa Rusijom.

- Uvek je naša odluka. Ali, kada donosite odluke suočavate se sa mnogim kriterijumima. Snaga vojske je najvažniji, druga je finansijska mogućnost, a treće politička situacija u svetu - rekao je Vučić upitan da li odluka da se stane sa nabavkom novog oružja posledica pritiska zbog naše vojne saradnje sa Rusijom i dodao:

- Ne mogu pozitivno da vam odgovorim na to pitanje, iako biste se radovali.

Naveo je da je to samo jedan mali deo koji utiče na odluku.

- Kad dobijete upozorenje od Amerikanaca onda kažete ''dobro, polako...Ali mi ćemo i dalje da gledamo da naša Vojska bude najsnažnija. Ali, to nije jedina stvar...imate i finansije - rekao je Vučić.

Podsetio je da je cilj da se u okviru nacionalnog investicionog plana ulaže u mlade bračne parove, mlade naučnike, preduzetnike. . . , a da istovremeno i vojska treba da napreduje.

Vučić je ukazao da je država mnogo novca do sada postrošila na nabavku oruđa i oružja, koje sada stiže, iako je kupljeno ranije, kao što će stići još onoga što je već nabavljeno i da je ponosan što vojska danas izgleda mnogo bolje nego ranije.

Aleksandar Vučić, Miloš Zeman

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug

O nabavci helikoptera

Srbija je dobila značajne popuste od Rusije za nabavku novih helikoptera Mi-35 i Mi-17, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje novinara koliko košta nabavka četiri helikopetra.

- O ugovoru se ne govori. Dobili smo značajne popuste od ruske strane za nabavku. Reč je o više od 10 miliona, a manje od 20 miliona, ne može da bude velika razlika, dobili smo veoma povoljne cene. Hvala našim ruskim prijateljima - rekao je Vučić.

Dodao je da govori o cenama po jednom helikopteru, kao i da smo nabavili četiri helikopetra Mi-35 i tri nova Mi-17, pored već dva nabavljena Mi-17.

Vučić je podsetio da smo od Erbasa kupili ukupno devet helikoptera H145 za vojsku i policiju i da oni koštaju 11, 12 ili 13 miliona evra, u zavisnosti od toga da li se računa porez ili ne.

- Helikopteri su skupe mašine sa naoružanje, tu nema igre, to je važno oruđe važno oruđe u vojsci, lete obično u paru i pokrivaju dve strane, poseduju veliku vatrenu moć. U savremenim uslovima predstalvjaju važno oruđe za transport i imaju multifunkionalno oruđe pošto mogu da na ozbiljan način da nanesu štetu neprijatelju - naveo je Vučić.

O novim helikopterima

- Obezbeđivanjem novih helikoptera naša vojska će imati dovoljne snage za odvraćanje od agresije na našu zemlju, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na predstavljanju novih helikoptera Vojske Srbije, među kojima su i ruski Mi-35.

- Srbija ovo nikada nije imala - naglasio je Vučić i čestitao Vojsci Srbije i građanima, rekao je Vučić.

Istakao je da su najbavljeni najmodernijij jurišni helikopteri Mi 35 za koje kažu da teško da imaju premca u svetu i zahvalio ruskim prijateljima što nam pomažu da ih sklopimo.

Vučić je dodao da javnost može da vidi na tim helikopterima i opremu i rakete, topove 234 milimetara i vođene i nevođene rakete i drugo.

Predsednik je naveo da helikopteri Mi-17 mogu da dejstvuju i u slučaju požara, kao i da te letelice mogu da prevoze specijalce za desante i slično.

Kako je rekao, poslednji od helikoptera H154 su stigli pre nekoliko dana.

- Naši vojnici ne žive samo za plate - istakao je Vučić i dodao da te plate iz godine u goidnu rastu.

Kako je rekao, pripadnici naše vosjke su uvek živeli za svoju Srbiju i za ono na čemu rade.

- Mislim da nikada nismo imali ovoliko helikoptera, jedino u vreme bivše Jugoslavije smo mogli da kazmeo da imamo toliko helikopetera i modernu i ubojitu eskadrilu helikoptera kao danas.

Vučić ističe da je to tako ne zato što njegovi prethodnici nisu voleli Srbiju, već zato što je zemlja rešila pitanje javnih finansija zahvaljujući teškim reformama.

- Kada pogledate kako mašine izgledaju, jasno je zašto kažu da su strah i trepet i zašto ih nazivaju đavolje kočije. One za nas to nisu, već da čuvaju naše nebo - rekao je Vučić i dodao da je srećan i ponosan što su u sastavu Vojske Srbje.

"Moramo da zadržimo ljude u pograničnim područjima"

Srbija će pojačavati kontraobaveštajno delovanje i više ulagati u bezbednosne agencije, koje su prilično dobro opremljene, i čuvaćemo svoj suverenitet i svoju nezavisnost, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović", u Batajnici.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o nerazvijenosti pograničnih područja Srbije, što bi mogle da iskoriste strane obaveštajne službe, Vučić je rekao da je nešto drugo problem u tim graničnim područjima.

- Juče sam slušao argumente Dragana Šutanovca protiv uvođenja obaveznog vojnog roka, neretko sam slušao i argumente ''za'' od pojedinih ljudi iz vojske i takvu odluku nismo doneli. Ima stvari koje su za i koje su protiv, ali mi nešto moramo da uradimo sa našim pograničnim područjima, inače. Na koju god stranu da se okrenete, osim prema severu, gde imamo najčvršće prijateljstvo sa Mađarskom, mi svuda imamo prazne granice, bukvalno, i moramo da uradimo nešto da ljude zadržimo i moramo mnogo više da ulažemo, ali ne možete, Beograd parama proguta sve - rekao je Vučić.

predsedik Srbije Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik je podsetio da je Beograd pre pet godina imao 575 miliona evra budžet, a da danas ima milijardu i 210 miliona evra.

- A, ne plaća Beograd penzije i plate, plaća Srbija i Beogradu i svima drugima. To znači da imaju mnogo para, i biće sve više novca u Beogradu, i teško nam je da pokušamo da vidimo kako da ravnomerno razvijamo sve drugo - naveo je Vučić.

On je istakao da Beograd raspolaže novcem, koji je jednak čitavom budžetu Republike Srpske, sa svim platama i penzijama.

- Novi Sad, za koji bi mnogi rekli da je lepši, bolje posluje nego Beograd, ali ne vredi, veličina Beograda, prosto, pojede sve. Zato nam je potrebno jačanje i Podrinja, naših istocnih i južnih granica, svega. Videćemo, različiti su projekti kojima ćemo to moći da uradimo - zaključio je Vučić.

O klanovima u SNS

Tvrdnja Vuka Jeremića o sukobu klanova u vladajućoj stranci je taktika - izmišljamo šta hoćemo, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je, na konstataciju novinara da se "od Jeremića nije čulo zašto je dobio stotine hiljada evra od katarske ambasade, ali se čulo da konstruiše priču o sukobu klanova u vladajućoj stranci" i da li je rec o taktici - napad je najbolja odbrana, odgovorio:

- Ne, u pitanju je taktika ''izmišljajte šta hoćete'', jer kada imate veliki broj medija pod svojom kontrolom, kao što imaju Ðilas, Jeremić, Mišković i ostali, lažete što više. A, da je i jedna od hiljadu iznetih laži tačna, mnogo je.

On je dodao se nikada neće saznati činjenice da je Jeremiću jedna strana ambasada prebacivala novac, što bi, kaže, bio kraj političke karijere za svakog u svakoj normalnoj zemlji.

- To nije slučaj samo u Srbiji, nego mislite da bezobrazlukom i lažima možete da nastavljate. To pokazuje da ne radite za svoju zemlju, već za račun i interese neke druge zemlje - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Metju Palmer

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Smena Babića pitanje za vladu, snimak dostupan porodici"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je snimak nesreće na napolatnoj stanici, u kojoj je učestvovao direktor Koridora Srbije Zoran Babić, dostupan porodici poginule žene, koja uvek može da ga pogleda, ali da im je on rekao, kada ih je posetio, da im to ne savetuje, jer je "snimak jeziv". Predsednik Vučić je, odgovarajući na pitanje N1 u vezi ostavke Zorana Babića, kazao da je to pitanje koje treba da bude upućeno Vladi Srbije, da oni najbolje znaju zašto još nije postavljen novi direktor ili se čeka da istekne mandat aktuelnog direktora.

Na optužbe da je Zoran Babić upravljao autom u trenutku nesreće, Vučić je upitao novinara da li zaista može da veruje u takvu izmišljotinu.

- Vi mislite da bih ja izašao da kažem da Babić nije upravljao autom, a da jeste. . .? Onda se postavlja pitanje kakvu sve izmišljotinu možete da kažete - rekao je Vučić.

Takođe podsetio je i da se puštaju gadni snimci o kriminalu u Beogradu, a da je glavni grad Srbije jedan od prvih pet najbezbednijih gradova, sa samo dva mafijaška ubistva ove godine.

- Mogu slobodno da kažem da nikada Beograd nije bio toliko bezbedan - naglasio je Vučić i podsetio da su u 2003. godini, za vreme vlasti Demokratske stranke, u Beogradu izvršena 77 ubistva.

Kako ja kazao, politički protivnici sami izmišljaju laži i onda uživaju slušajući sopstvene laži.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Vučević podnosi prijavu za Jovanjicu, da se utvrdi istina"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će potpredsednik SNS Mloš Vučićevih u ponedeljak podneti krivičnu prijavu protiv njega i njegovog brata Andreja Vučića zbog slučaja Jovanjica, kako bi se nadležni organi pozabavili tim slučajem i da se konačno otkrije istina.

- Andrej nikada nije čuo, ni video uhapsenog vlasnika Jovanjice Predarga Koluviju - rekao je Vučić i dodao da slučajno nije, a i da jeste - ne vidi kako bi to značilo bilo kakvu njegovu odgovornost za ono što se dogodilo u Jovanjici.

Kako je rekao, opozicija je iznela navode da su neki pozivi bili upućeni njegovom bratu, misleći da će on sam da pobegne od teme, i ponovio da to nije tačno i da zato i ne mogu da se vide dokazi.

- Ali, imate mašineriju Ðilasa, Miškovića, Šolaka, strahovitu mašineriju, oni mogu da lažu šta hoće. Imaju 20-30 milijardi evra. Ja sam to da pobedim ne mogu, ne mogu da se borim sa njima. Ja imam samo istinu i narod - rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da opozicija u odsustvu politike iznosti neistine i da za takve navode nema dokaze, te da će baš zbog toga što mu je stalo da se istina utvrdi dati mogućnost nadležnim organima da to provere.

Čekao je, kaže, da neko podnese krivičnu prijavu, ali nije, jer znaju da nemaju dokaze.

- Zato će Vučević podneti prijavu priotiv mene i Andreja zbog Jovanjice, da nas nadležni saslušaju i donesu zaključke. To je fer i važno je da ljudi jednom čuju istinu - rekao je Vučić novinarima u Batajnici.

Dodao je i da to što je Koluvija boravio na nekom privrednom forumu u Moskvi, kao deo neke delegacije, ništa ne dokazuje, jer je bio ozbiljan privrednik, koji je izvozio organsku hranu, povrće, ali da je uhapšen čim je prekršio zakon.

- Kažu da sam kriv što je 2014. ili 2015. bio na forumu u Moskvi. Da i šta? Ako vi sad izađete odavde i ubijete nekoga, reći će da sam ja kriv, jer ste bili ovde sa mnom? - upitao je Vučić novinara.

Kako kaže, sad je problem što je Koluvija, kao privrednik, bio na forumu, a da bi u suprotnom bilo kritika da privrednici ne idu na takve skupove, da se ne vodi računa o domaćoj privredi...

- Kada je čovek prekršio zakon, mi ga uhapsimo. Šta je problem? Kada nemate politiku ne znate šta ćete sa sobom - rekao je Vučić.

Dodao je da on ne može da pobedi u lažima ljude koji su, kaže, pokrali zemlju, već da može da ih pobedi samo u putevima, prugama, platama, penzijama, snagom vojske i policje, snagom argumenata.

Konferencija EU i Srbija: zajednička sudbina

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Tužioci što pre da rasvetle navodnu aferu oko oružja"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas tužioce da što pre rasvetle optužbe na račun vlasti po pitanju izvoza oružja i obaveste javnost, da bi se videlo koji ljudi su pošteni, a koji su lopovi.

Ukazao je da su tužioci postavljani 2009. i 2010, za vreme bivše vlasti:

- Sigran sam da će tužioci, inače postavljeni 2009. i 2010, ljudi od integriteta, ustanoviti u najkraćem roku sve naše veze sa ovim i obavestiti javnost da se vidi koji su ljudi pošteni, a koji lopovi i očekujem da to bude u najkraćem mogućem roku - poručio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa Brankom Stefanovićem, Vučić je istakao da mu ne pada na pamet da brani oca ministra policije, ako je bilo šta počinio protivzakonito.

- Kažu, bio je pravni savetnik tu i tu, inače, on je ekonomista. Pa, šta i ako je bio, ne razumem, je l'' to neko krivično delo? Šta je više smisao cele te afere: da li to da smo mi naoružavali Ukrajinu, kao što te prvo rekli, pa smo dokazali da ste lagali? Da li zato što su navodno po nižim cenama kupovali mine i granate? E, tu bih se odmah saglasio - nema problema, uhapsite ih sve, ali nije ni to. Da li je smisao da je Branko tu radio nešto ili nije, jer sam ga ja optužio da je on tamo neki zapoleni, a ispostavilo se da nije ni zaposlen? Možda ima čovek ugovor... šta hoćete? Je l zabranjeno da bude pravni savetnik nekome? - zapitao je predsednik.

Opozicija priča, kaže, i kako je Branko bio na nekom biznis forumu pre pet godina i istakao da Privredna komora Srbije određuje koga će da vodi na takve skupove, najbolje naše biznismene, kao i da se to neuspešno radilo i za vreme Borisa Tadić.

- To su šuplje priče, tek da kažemo nešto i mrzimo nekoga. Razumemezašto me mrze moji politički protivnici. Jer, sam uradio sve ono što što oni ne bi mogli za 100 godina. Ne mogu ni da obiđu za 10 godina ono što sam ja otvorio. A meni toliko treba da obiđem sve fabrike koje su oni zatvorili.

Vučić je rekao da, sa druge strane, vojnicima želi da poruči da im želi mnogo dobrih sati letanja i uspeha u zaštiti našeg neba i zemlje i da budu ponosni na svoju srbiju.

- Da imate manjak posla u budućnosti i samo trening i vežbe i ništa više od toga. Ponosan sam što sam vrhovni komandant vojske što je uvek u stanju da odbrani našu zmeljiu i koja je danas opremljenija i bolje naoružana nego sto je ikada bila - poručio je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Дејан Младеновић

    Интересантна слика данас објављена из тиране: Марко ђурић на дружењу и ручку са представницима владе косова и албаније

  • Seja

    Kurti ne moze ni da pridje Vucicu.

  • S . M .

    Taj Kurti nije Vučicu ni do članaka. Pokušava da Vučic ne zastupa Srbiju u razgovorima sa prištinom. Plaši se Kurti Vičiceve superiornosti,znanja,diplomatije a na kraju i to da je Vučic predsednik legitimne države a on se koprca da ga priznaju. No sve vise država povlace priznanje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima