≫ 

Brnabić na skupu World minds sa nobelovcima i državnicima...

- Pričati o odnosima u svetu, izazovima, sa takvim ljudima na takvom skupu veliko je priznanje za politku koju je postavio Aleksandar Vučić, a mi je sledimo - rekla je Brnabić

  • 1
premijerka Srbije Ana Brnabić

Foto: Tanjug/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Bnabić učestvovala je danas u Cirihu na WORLD.MINDS konferenciji na kojoj je govorila sa sedmim predsednikom Južnoafričke Republike Frederikom de Klerkom, koji je sa Nelsonom Mendelom podelio Nobelovu nagradu za mir 1993. godine, a što je, kako je ocenila, veliko priznanje za Srbiju i dokaz da svetu imamo da ponudimo prave vrednosti.

- Pričati o odnosima u svetu, izazovima, sa takvim ljudima na takvom skupu veliko je priznanje za politku koju je postavio Aleksandar Vučić, a mi je sledimo - rekla je Brnabić i ocenila da je to dodatno priznanje Srbiji kao zemlju koja je jedan od mirotovoraca na Balkanu, koja nastoji da Evropi donese novu stabilnost i realnost.

Učešće u skupu kome prisustvuju i vodeći svetski inovatori, naučnici, biznis lideri i umetnici koji na inspirativan način predstavljaju ideje novog doba prilika je da Srbija pokaže šta ima da ponudi, ocenila je Brnabić koja je na debati sa Klerkom govorila i sa Džordžem Fridmanom, osnivačem publikacije Geopolitical future i svetskim stručnjakom za geopolitičke prognoze i oblast međunarodnih odnosa.

premijerka Srbije Ana Brnabić

Foto: Tanjug/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Brnabić je podsetila na Fridmanovu opasku da se "na Balkanu ništa ne zaboravlja i ne oprašta" i dodala da je to upravo ono što Srbija pokušva da promeni.

- Pokušavamo da otvorimo novu stranicu i da počnemo da opraštamo kako bi nove generacije imale perspektivniji Balkan i mogle da otvore novu stranicu -  rekla je Brnabić.

Brnabić: Svet postaje sve kompleksnije mesto

 

Konferencija je bila i prilika da premijerka upozori da svet postaje sve kompleksnije i sve teže mesto i da skoro nema više pravila, pa se i opstanak STO dovodi u pitanje.

- Vidimo trgovinske ratove između SAD I EU koja je uvela sankcije Rusiji, SAD i Kine, dosta napetih odnosa između EU i Kine što nekako stavlja sve zemlje kao sto je Srbija u tešku poziciju - rekla je predsednica Vlade i dodala da nam je zato važno da ostanemo samostalni i nezavisni, da ostanemo otvoreni za sve investitore iz celog sveta kao i za plasiranje naših proizvoda širom sveta.

To uspevamo da uradimo i na to smo ponosni, rekla je predsednica vlade, koja je skup iskoristila da kaže i da bi svet trebalo da se vrati na to da veruje u slobodu kretanja robe, kapitala i usluga i na konkurentnost kao osnovne vrednosti koje su u okviru Evrope u najdužem periodu u istoriji donele mir blagostanja i ekonomski prosperitet.

Srbija duboko veruje da su osnovne vrednosti u tome da su svi ljudi jednaki, da su četiri osnovne slobode način da svet ostane mirno mesto, a da je dijalog najvažniji i da demokratiju ako se nađe u problemu može izvući sa još više demokratije.

Predsednica vlade rekla je i da je Srbija mnogo radila da uspostavi partnerski odnos sa WM, a da je rezultat taj da je Srbija jedina zemlja pored Švajcarske u kojoj se održavaju ovakvi skupovi na kojima se razmenjuju ideje koje menjaju svet.

Za dve godine u Beogradu

 

Ona je najavila da će naredni skup u Beogradu biti održan 2021. uz još veće učešće nobelovaca i naših naučnika.

- Biće to nova prilika i način da pokažemo šta sve Srbija ima da ponudi - rekla je premijerka i podsetila da su deo WM predstavnici Biosens instituta i Instituta za fiziku.

premijerka Srbije Ana Brnabić

Foto: Tanjug/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Deo zajednice svetskih umova u Beogradu

 

Dodala je da i danas, više od šest meseci od državanja skupa u Beogradu, kada putuje po svetu slučajno sreće ljude koji su bili "deo zajednice svetskih umova u Beogradu" i koji su tada bili oduševljeni našim potencijalima, Srbijom i videli su nas na drugačiji način.

Pomenula je je da nas prati imidž iz prošlosti i da smo zato odlučili da idemo sa novom kampanjom, novim brendingom Srbije "Serbia creates" i sa ljudima koji nas predstavljaju u nauci i tehnologiji, muzici, filmu, svim vrstama umetnosti, da pokažemo drugačije lice Srbije koje je sve prepoznatljivije zahvaljujući i ovakvim događajima i parterstvima.

- I ovaj skup i naredni u Beogradu prilika su za naše umove, pamet i talente da ih predstavimo svetu i da mi budemo oni koji svojim idejama poput teslagrama već danas menjaju svet - kazala je premijerka.

WORLD MINDS je osmišljen tako da članovi prezentuju najzanimljivija i najnovija otkrića u nauci i drugim oblastima društvenog delovanja.

Skupovi koji se održavaju svakog decembra u Cirihu prilika su za predstavljanje najboljih rešenja te godine iz celog sveta o kojima se zatim na skupu razgovara. Srbija je imala čast da bude prva zemlja na svetu, pored Švajcarske, u kojoj je održan takav značajni skup najvećim mislilaca sveta.

Prvi od tri dogovorena skupa održan je u maju 2019. u Beogradu, kada je srpska prestonica postala svetski centar za razmenu prestižnih inovativnih rešenja u oblasti robotike, astrofizike, medicine, molekularne biologije, psihologije, marketinga, umetnosti, sporta.

Okupljanje lidera iz brojnih raznorodnih oblasti omogućava razmenu ideja koje pokreću potpuno drugačije sagledavanje sveta, što je glavni princip rada te organizacije.

WORLD.MINDS zajednicu čini više od hiljadu visokorangiranih pojedinaca - nobelovaca, državnika, naučnika, profesora univerziteta, ambasadora, pisaca, koji su dali značajan doprinos nauci, umetnosti i biznisu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tako je!

    12. decembar 2019 | 07:55

    Srbija je sve zaboravila!i decu i radnike i penzionere i ratne invalide!po tome smo bar poznati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA