≫ 

Da li je realno očekivati Trampovu posetu Srbiji 2020. godine?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je da je od posete poslednjeg američkog predsednika Beogradu, Džimija Kartera, prošlo gotovo četiri decenije i da je vreme da Tramp poseti našu zemlju

  • 16

Da bi Beograd mogao da ugosti predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trampa, informacija je koja se u poslednje vreme često pojavljivala u javnosti. Od novinskih naslova preko najava pojedinih funkcionera, američki predsednik je nebrojano puta "dovođen u Beograd" od početka svog mandata.

Zvanična poseta šefa Bele kuće Srbiji bilo bi veliko dostignuće na polju spoljne politike, saglasni su stručnjaci, ali koliko je realno da do toga zaista dođe?

Obilazeći gradilište na kojem je počela izgradnja Moravskog koridora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je od posete poslednjeg američkog predsednika Beogradu, Džimija Kartera, prošlo gotovo četiri decenije. On je ambasadoru Godfriju poručio da zbog toga sada "vreme je da Tramp dođe".

- Dragi Entoni (Godfri), mi ne pamtimo kada je bio poslednji američki predsednik u Srbiji, vreme je da i Tramp dođe da poseti Srbiju. Zapamtite šta sam rekao, prvo dolazi Džonson pa Tramp, a onda se setite da ste mi se smejali - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Moravski koridor Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je od posete poslednjeg američkog predsednika Beogradu, Džimija Kartera, prošlo gotovo četiri decenije i da zbog toga sada "vreme je da Tramp dođe"-Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO RS

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Telegraf.rs je rekao da to pre svega zavisi od interesa SAD, ali veruje da je u ovom trenutku nerealno očekivati da do zvanične posete predsednika SAD dođe.

- Sigurno je da će on iduće godine, i to zaključno sa letom, planirati gde će ići zbog svoje kampanje, pošto su u SAD izbori u novembru. Međutim, dolazak u Beograd nije realan, po mom mišljenju. Bio bi samo u jednom slučaju. Ako bi se postigao sporazum između Beograda i Prištine u koji bi Tramp direktno bio uključen. U tom slučaju, ukoliko bi se taj događaj odvijao ovde negde, onda bi njegova poseta bila izvesna - objasnio je Milivojević za naš portal.

Zoran Milivojevic Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Telegraf je rekao da veruje da je u ovom trenutku nerealno očekivati da do zvanične posete predsednika SAD dođe-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vidljiva promena američke administracije u odnosu na prethodne, kada je u pitanju Srbija, dala je vetar u leđa domaćoj ali i svetskoj javnosti da krene sa kalkulacijama kada bi Tramp mogao doći u zvaničnu posetu našoj zemlji, tvrdeći da bi razrešenje "kosovskog čvora" bio Trampov značajni spoljnopolitički poen.

Ipak, objašnjava Milivojević, to nije dovoljno da bismo 2020. godine videli šefa Bele kuće u Beogradu.

- Ukoliko Tramp dobije drugi mandat, onda to već postaje realnija priča. Međutim, treba imati u vidu da SAD moraju imati motiv. U pitanju je velika sila - objasnio je on za naš portal.

Sa njim se slaže i asistent na Fakultetu političkih nauka, Milan Krstić, koji je istakao da nije u pitanju najava dolaska već neka vrsta otvorenog poziva i javnog iskazivanje nade da će predsednik Tramp poseti Srbiju.

Milan Krstić, asistent FPN Asistent na Fakultetu političkih nauka, Milan Krstić, je istakao da nije u pitanju najava dolaska već neka vrsta otvorenog poziva i javnog iskazivanje nade da će predsednik Tramp poseti Srbiju-Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

- Sličnih poziva predsedniku Trampu bilo je i u prethodnim godinama. Mislim da su šanse za ovakvu posetu male, jer Srbija Trampu nije od krucijalne važnosti i rekao je on za naš portal.

Godfri: Nisam upoznat sa bilo kakvim planovima

Ambasador SAD u Beogradu, Entoni Godfri, rekao je da nije upoznat sa planovima američkog predsednika, kada su zvanične posete u pitanju.

Entoni Godfri, američki ambasador u Srbiji Ambasador SAD u Beogradu, Entoni Godfri, rekao je da nije upoznat sa planovima američkog predsednika, kada su zvanične posete u pitanju-FOTO:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- Trenutno nisam upoznat sa bilo kakvim planovima za posetu predsednika Trampa, ali bismo joj se veoma obradovali - poručio je za "Novosti".

On je napomenui i da inostrane posete predsednika SAD najavljuje Bela kuća, te da on za sada nema nikakva saznanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jerko

    18. decembar 2019 | 10:55

    Papa treba da dođe, ostali više-manje.

  • Pedja

    18. decembar 2019 | 11:26

    Sto da ne. Kad god dosao dobro dosao.

  • Olssi

    18. decembar 2019 | 16:43

    poseta trampa u srbiji ce se desiti tek onda kada srbija bude priznala kosovo, to je fakat

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA