"Neću dodatno da delim naš narod": Vučić o Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori

Vučić je takođe rekao da neće da odgovara vladiki Amfilohiju, jer, istakao je, ne želi dodatno da deli naš narod u Crnoj Gori

  • 41
Aleksandar Vucic, Vrdnik Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da danas, povodom Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, da nema pravo da se meša na direktan način na nešto što se događa u drugoj zemlji, ali je istakao da je Srpska pravoslavna crkva jedina kanonski priznata crkva.

Vučić je takođe rekao da neće da odgovara vladiki Amfilohiju, jer, istakao je, ne želi dodatno da deli naš narod u Crnoj Gori.

Upitan "ima li nade za Srbe i našu crkvu u Crnoj Gori, da li će sporni predlog zakona o crkvenoj imovini biti povučen i šta nas sve čeka ako zakon bude donet o ovakvom obliku", predsednik je kazao da je na najbolji mogući način, ljudski, prišao predsedniku Crne Gore Milu Ðukanoviću i izneo mu svoje brige povodom tog zakona.

- On to posmatra drugačije. Naš pogled na Zakon je drugačiji, ali to se dešava u zemlji u kojoj je on predsednik - ukazao je Vučić.

Aleksandar Vucic, Vrdnik Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Podsetio je da mora da vodi računa o tome da poštuje prava druge države, ali, s druge strane, i da pokaže uvek brigu prema opstanku srpskog naroda i SPC.

Ukazao je da su neki namerno želeli da pogrešno protumače izjavu, kojom je izneo viđenja tog pitanja iz dva ugla:

- Govorio sam da su Dedeić i Crnogorska pravoslavna Crkva kao nevladina organizacija formirani pre 2006, i da je jasno da je jedini kanonski priznata SPC. Pokušavali su to da zloupotrebe - konstatovao je Vučić.

Vladici Amfilohiju, kaže, neće da odgovara uvredama na uvrede, niti želi da deli naš narod u Crnpoj Gori.

- Mogao bih, međutim, štošta da kažem o rezultatima u Crnoj Gori i na KiM i Amfilohija i onih koje je on podržavao - primetio je predsednik i podsetio da je za vreme onih koje Amfilohije hvali počinjen pogrom na Kosovu i Metohiji nad srpskim narodom, da je pod njima proglašena nezavisnost tzv. Kosova, a da danas imamo 17 zemalja koje su povukle priznanje.

- Ako ta politika nije bolja od one ranije, ako politika koja je odvela Crnu Goru nije bolja od današnje politike poštovanja prema Crnoj Gori, a koja nije ništa kriva za ono prethodno, onda ne znam....Uvredama na uvrede da odgovaram neću - zaključio je predsednik Vučić.

"Teodosić blizak SNS? Samo lažu, da bi formirali javno mnjenje"

Predsednik je odbacio insisnuacije da se subvencije za podršku privredi dodeljuju članovima vladajuće stranke, i zapitao kakve veze imaju Teodosići, na primer, sa SNS.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Upitan po kojim kriterijumima država dodeljuje pomoć i da li vlasnici tih preduzeća imaju veze sa SNS, Vučić je rekao da ni vlasnici "Fruških termi", koje je danas posetio, kao ni Jovan i Miloš Teodosić, čiji hotel na Divčibarama je otvoren za vikend, nemaju nikakve veze sa SNS.

- Nemaju nikakve veze, nego to tek tako kažete... To je postalo uobičajeno u Srbiji, da kažemo šta god hoćemo - rekao je Vučić i dodao da je stalno ponavljanje laži i priča o navodnim aferama zapravo pokušaj da se formira javno mnjenje.

On je primetio da SNS ima pola miliona članova i da svi u Srbiji poznaju nekoga ko je u SNS ili je blizak stranci, te da su gluposti insinuacije da neko nekog poznaje, pa računa na subvencije.

- Je li bilo nešto protivzakonito? Nije, nego tek tako govorite - primetio je Vučić.

Kaže da se po istom tom principu govorilo i o njegovoj vezi sa aferom Jovanjica, navodeći da ni on, ni njegov brat nemaju nikakve veze sa tim, a da se o tome stalno priča.

- Zato ću ja kao pit bul da ponavljam o Jovanjici još dve godine, koliko je sigurno da ću biti predsednik, jer mi je ta priča pokazala kako lažovi misle da se formira javno mnjenje - rekao je Vučić.

On je dodao i da je spreman da o svim ozbiljnim aferama razgovara i da sasluša sve argumente.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • caca

    25. decembar 2019 | 22:28

    U svemu je najvaznija tolerancija,necemo dodatno da delimo nas narod!!!!

  • Milan

    25. decembar 2019 | 15:49

    Mogao je predsednik malo oštrije. Imamo i mi načina da otezimo život crnogorcima u Srbiji.

  • kiki

    25. decembar 2019 | 22:01

    Srpski narod u najtezim istorijskim trenucima je odrzala pravoslavna crkva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA