Za koga su pregovori propali, a ko zadovoljno trlja ruke u Prištini: Danas sednica parlamenta

Pregovori sa Samoopredeljenjem nisu bili laki, partner za stolom je, u nekim slučajevima, ignorisao pravila koja su dogovorena - naveo je lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa

  • 0

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa saopštio je da za njega i njegovu partiju pregovori sa pokretom Samoopredeljenje nisu propali, kako je to naveo Aljbin Kurti.

On je u objavi na Fejsbuku naveo da pregovori sa Samoopredeljenjem nisu bili laki i da je partner za stolom, u nekim slučajevima, ignorisao pravila koja su dogovorena.

- Za DSK i za mene pregovori nisu propali. Strategija Samoopredeljenja da u javnosti obezbedi epitet strane koja je u pregovorima principijelna i velikodušna nisu uspeli - naveo je Mustafa i dodao da su propali i njihovi pokusaji da prebace krivicu na DSK.

On je naveo da nijedna tvrdnja iz DSK ne može biti tretirana kao zahtev za Samoopredeljenje, pošto Samoopredeljenje nije osvojilo sve glasove već oko četvrtinu glasova, a skoro isto toliko je osvojio i DSK.

Isa Mustafa

Printskrin: Youtube/Bota Sot

Mustafa je dodao da su se stoga zahtevi DSK sastojali i sastojaće se od uravnotežene podele odgovornosti, u skladu sa ishodom izbora 6. oktobra.

On je podsetio i da je Samoopredeljenje 6. oktobra dobilo jedan poslanički mandat više od njegove stranke, da ukloni PAN a ne da izaziva DSK.

Mustafa je naveo i da je današnju video poruku, Aljbin Kurti i Samoopredeljenje trebalo da pošalju najpre u DSK pre nego što su je objavili javno.

- Samoopredeljnje je večeras nagovestilo da je spremno da se založi za podršku kandidatu kojeg bi predložio DSK za predsednika, ali i da će tražiti veće učešće u vladi. Ovo nije princip, već pokušaj da se dobije više - ocenio je Mustafa.

Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP

On je na Fejsbuku dodao i da njegova stranka misli da podela odgovornosti treba da, u skladu sa izbornim rezultatima, bude izbalansirana.

- U suprotnom, sporazum bi bio neuravnotežen i ne bi osigurao stabilnost vladanja ili demokratsko funkcionisanje glavnih institucija - dodao je Mustafa.

On je naveo i da je Samoopredeljenje počelo to da shvata, kao i da se nada da će u narednim danima sesti i definisati sve aspekte, dodajući i da je DSK spreman za pregovore.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA