≫ 

Završena sednica Skupštine tzv. Kosova: Konjufca predsednik parlamenta, Simić potpredsednik

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa saopštio je sinoć da za njega i njegovu partiju pregovori sa pokretom Samoopredeljenje nisu propali, kako je to naveo Aljbin Kurti

  • 0

Predstavnik Pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca novi je predsednik tzv. kosovskog parlamenta. On je izabran na predlog lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, na konstituvnoj sednici.

Za potpredsednike su izabrani, ispred Srpske liste, Slavko Simić, kao i Arberie Nagavci, Kujtim Šalja i Memlji Krasnići.

Za Konjufcu su glasali i poslanici Demokratskog saveza Kosova.

Sednica počela u 15 časova

Konstitutivna sednica Skupštine tzv. Kosova počela je u 15 časova, a među strankama koje bi mogle da formiraju skupštinsku većinu, a time i tzv. kosovsku vladu, i dalje vladaju verbalni sukobi.

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa saopštio je sinoć da za njega i njegovu partiju pregovori sa pokretom Samoopredeljenje nisu propali, kako je to naveo Aljbin Kurti.

SRBIJA KIM KANCELARIJA Foto: Tanjug/Zoran Zestic

S druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, rekao je da se ne bi upuštao u prognoze o formiranju vlade u Prištini, ali ga ne bi iznenadilo da se albanske stranke, zbog nemogućnosti da podele politički plen, odluče da idu na nove izbore.

Zbog izostanka sporazuma o koaliciji formiranje Vlade može trajati mesecima?

Zbog izostanka sporazuma o koaliciji između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova konstitutivna sednica Skupštine Kosova može trajati i mesecima jer u Ustavu, zakonima i poslovniku o radu Skupštine Kosova nije utvrđeno rok do kada bi sednica trebala da bude okončana. Sednicu otvaraju u njom do izbora novog predsednika kosovskog parlamenta predsedavaju najstariji i najmlađi poslanik sedmog saziva Skupštine Kosova.

Na početku sednice se formira privremena komisija koja treba da utvrdi prisustvo poslanika i predloži verifikaciju mandata.

Kosovo, desetogodišnjica od proglašenja nezavisnosti, Priština Foto: Tanjug/AP

Posle toga se pristupa polaganju zakletve. Sledeća tačka je izbor predsednika i pet potpredsednika Skupštine Kosova.

Međutim zbog neuspeha da se do početka sednice postigne saglasnost o koalicionom sporazumu ne očekuje se da PS kojem po ustavu pripada da predloži kandidata za predsednika Skupštine Kosova to uradi.

Predsedavajući konstitutivnom sednicom posle toga može dati pauzu koja zavisno od kretanja može trajati nekoliko minuta, sati, dana ili meseci, pošto ni jednim aktom nije utvrdjeno koliko će trajati konstitutivna sednica.

Pre završetka konstitutivne sednice ni predsednik Kosova ne može predložiti mandatara za premijera Kosova.

Ukoliko se ne konstituiše Skupština, to praktično znači početak institucionalne krize.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA