• 68

Da li predsednik Srbije ide u Crnu Goru na Badnji dan? Uskoro pada konačna odluka

Ne planiram da držim političke govore, ovaj praznik je praznik praštanja - rekao je predsednik Vučić

  • 68

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Badnji dan će provesti sa Srbima u Crnoj Gori, rečeno je u njegovom kabinetu. O ovoj poseti, ali i ostalim temama i dešavanjima u zemlji i regionu, predsednik Srbije govorio je u jutarnjem programu televizije Pink.

On je najpre rekao da će konačna odluka o njegovom eventualnom odlasku u Crnu Goru biti doneta u narednih 24 do 36 sati.

- Moja je želja i obaveza da budem s našim narodom kad je teško, ništa više od toga nije mi ideja. Najveći pravoslavni praznik je vreme za praštanje, mirenje, vreme da kao narod pokažemo jedinstvo, ne vređajući i ne provocirajući. Ne planiram da držim političke govore - rekao je predsednik Vučić.

Rekao je da za njega postoji Srpska pravoslavna crkva, a da bi mnogi to "srpska" želeli da izbrišu. Podsetio je da je dobio blagoslov od patrijarha Irineja.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Printscreen: tv Pink

- Moja poseta Crnoj Gori nije niti radna niti zvanična već privatna, koju nemate obavezu da prijavljujete - rekao je predsednik Vučić povodom izjave kabineta Mila Đukanovića da "nemaju najavu dolaska predsednika Srbije", ali je poručio da će, imajući u vidu trenutak u kom se dešava, ukoliko odluči da ode, ipak obavestiti crnogorske vlasti o tome.

Rekao je da ne želi javno da odgovara na uvrede, niti protiv vladike Amfilohija, šta god govorio o njemu, a sve što je imao da kaže rekao je pred Saborom SPC, "u lice, kako to rade časni ljudi".

- Da govorim sada protiv vladike Amfilohila ili bilo koga drugog neću, šta god da priča o meni, nijednog slova neću da kažem. Želim da budem uz svoj narod, a ne da se borim za pobedu svoje sujete nad onim onima koji su danas progonjeni u Crnoj Gori - poručio je Vučić gostujući na Pinku.

Vučić je rekao da narod treba da se priseti uloge svakog od nas i 2006. kada se odvojila Crna Gora i 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

O predizbornoj kampanji u Hrvatskoj

Predsednik Vučić izjavio je da izjave predsedničkih kandidata u Hrvatskoj koje se odnose na Srbiju i na njega lično razume kao odgovor na dvostruko brži rast Srbije od Hrvatske.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Printscreen: tv Pink

Vučić navodi i da kandidati za hrvatskog predsedika, Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, ne bi toliko govorili o njemu da nije dobar za Srbiju.

- Ne biste o meni toliko govorili da za Srbiju nisam toliko dobar, a čini mi se da sam bolji nego što sam i sam mislio, koliko me u usta uzimate i grdnih reči o meni govorite - rekao je on.

Upitan kako vidi to što je Srbija među glavnim temama u Hrvatskoj, Vučić je rekao da to na psihološkom nivou razume, zato što je Srbija na diplomatskom planu i pameću porazila Hrvatsku 2015. godine, te zato što dvostruko brže raste od Hrvatske. Kaže da je Hrvatska stotinama godina bila daleko ispred Srbije, jer je pripadala različitom društvu, kao i da je bila bogatija od Srbije i u Jugoslaviji, ali da ih Srbija sada pristiže.

On je naveo da neće komentarisati izjave predsedničkih kandidata da im ne bi pomogao uoči izbora, već da će im odgovoriti kad izbori, koji su zakazani za 5. januar, budu završeni.

- Ne želim da im odgovaram na takav način, ni da budem kao oni - rekao je Vučić i dodao da želi da se Srbija sa Hrvatskom takmiči, da dve zemlje budu dobre komšije, da razvijaju dobre odnose.

O Jovanjici

Vučić je poručio, u vezi sa aferom Jovanjica, da će se videti "ko je šta i zbog čega zataškavao". On je na pisanje medija da su delovi policije navodno protiv njega i njegovog brata nameštali aferu Jovanjica, naglasio da je potpuno jasno da on, njegov brat, niti bilo ko iz porodice Vučić nije bio u kontaktu sa akterom te afere (Predragom Koluvijom).

predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Printscreen: tv Pink

- Ko je šta i zbog čega zataškavao, to ćemo da vidimo. Moraće veštačenje poziva telefonom da se završi jedanput. Ne telefonski pregled, već veštačenje - istakao je.

Vučić je povodom izjave Miroslava Aleksića, rekao da on treba da kaže koji su pripadnici MUP i BIA to uradili i da sam zna da je izneo delimičnu istinu.

- Namerno sam se uhvatio za tu potpunu laž i pokazao ljudima kako fabrikuju afere i izmišljaju ih. Ko je sve i šta radio, ko je imao profit od Jovanjice siguran sam da će nadležni organi umeti da pokažu - rekao je on.

Vučić je rekao da svako odgovara tek kada počini neko krivično delo i da svakako ne može da odgovara unapred.

- Ako sutra pregazite na putu nekoga, onda ćete odgovarati - dodao je Vučić.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Printscreen: tv Pink

Kaže da se pitao kako nije posetio firmu Jovanjica tokom kampanje "Budućnost Srbije" pošto je to, po dostupnim podacima, jedna od najboljih firmi u oblasti proizvodnje organske hrane, ali onog sekunda kada su nadležni organi otkrili da vlasnik radi nešto drugo odmah su reagovali.

Ta lažna afera bila im je, kaže, potrebna kada je počela da se prazni pričao oko Krušika.

Ističe da je se u toj priči radi o lažnom uzbunjivaču, bar po zakonima naše zemlje, a možda ne po zakonima zemalja kojima se Aleksandar Obradović obraćao.

- Obradović kaže da su primali u Krušiku ljude bez konkursa, samo je zaboravio da kaže da je on sam primljen bez konkursa, pošto ga je mama zaposlila. Takođe, zaobravio je da kaže da mu je i devojka primljena bez konkursa i to u Beogradu - kazao je Vučić.

Skupu cenu ćemo platiti za razaranje naše namenske industrije i već je plaćamo, dodao je Vučić i kazao da sada treba uložiti u vraćanje ugleda našim namenskim preduzećima.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Дејан Младеновић

    Иде али тек пошто послужи чај 😂😀

  • Maja

    Vučiću je narod uvek ispred svega i briga o narodu je na prvom mestu. Za narod se uvek bori svim snagama!

  • jk

    Predsednik samo misli na dobro svog naroda.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima