SPC pozvala na mir u Crnoj Gori: Crkva se ne sme koristiti za političke i ideološke interese

Episkopski savet, u saopštenju nakon neformalnog sastanka, koji je, kako se navodi, održan sinoć kod hrama Svetog Đorda u Podgorici, dodaje da su dostojanstvene i molitvene žitije najbolji vid otpora nepravdi, koja je zadesila Crkvu od strane crnogorskih vlasti

  • 5
Episkopski savet Foto: mitropolija.com

Episkopski savet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori poručuje da "snažno hrišćansko, svetosavsko i narodno jedinstvo u Crnoj Gori" pokazuje čvrstu rešenost crkve i njenih vernika da se ne dopusti da bilo ko instrumentalizuje Crkvu za bilo kakve političke ili ideološke interese.

Episkopski savet, u saopštenju nakon neformalnog sastanka, koji je, kako se navodi, održan sinoć kod hrama Svetog Đorđa u Podgorici, dodaje da su dostojanstvene i molitvene žitije najbolji vid otpora nepravdi, koja je zadesila Crkvu od strane crnogorskih vlasti.

- Unapred se ograđujemo od svih mogućih incidenata, koje bi neko mogao iscenirati ovih dana oko Badnjeg dana i Božića. Crkva ne poziva, niti će pozivati na nasilje bilo kakve vrste, ali će pokazati odlučnost u odbrani svojih svetinja i večnog ljudskog dostojanstva - navodi se i ističe da takve najave postoje, a da je njihov cilj ,"kompromitacija hrišćanskog mirnog otpora širom Crne Gore".

Odgovornost za razbuktavanje podela i deoba Savet pripisuje, pre svega onima koji su, kako navodi, bez prihvatanja istinskog dijaloga, doneli "nakaradni, antiustavni i diskriminatorski ne-zakon o otimanju hramova i crkvene imovine Srpske Pravoslavne Crkve".

U saopštenju se dodaje i to da bilo kakve objave koje se šire po medijima ili društvenim mrežama u ime Episkopskog saveta ili pojedinih episkopa, a njih je, kažu, ovih dana previše za pojedinačne demantije, nisu verodostojne i ni na koji način ne predstavljaju stavove Crkve, ukoliko se ne nalaze i na zvaničnim sajtovima episkopija.

Danas su pojedini mediji objavilo da je Episkopski savet SPC navodno protiv privatne posete predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, severu Crne Gore na Badnji dan, i da će mu takvu poruku uputiti večeras, nakon zasedanja tog saveta.

Kako Tanjug saznaje iz izvora bliskih crkvi, informacije o mogućem večerašnjem zasedanju Episkopskog saveta postoje, ali njegovo održavanje nije potvrđeno, kao ni poruka sa kojom se spekuliše.

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori čine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i episkop penzionisani zahumsko-hercegovački Atanasije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    3. januar 2020 | 15:59

    Danas je sve politika ,u svim sferama zivota vodi se politika,usla je svima u krv,opasnija i od droge jer moze unesreciti siroke mase ,da se obican svet posteni lakoverni poubijaju izmedju sebe

  • posiden

    3. januar 2020 | 17:13

    Da niste malo okasnili ?

  • Тома

    3. januar 2020 | 15:53

    Већи део православног народа у Црној Гори и поштених људи других вера је устао против неправде, и победиће.Треба им наша подршка, али не треба било ко из Србије да иде тамо, да пркоси Милу, јер ће му на тај начин само помоћи да своју накану отимачине спроведе у дело.Не дајмо му повода за то.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA