≫ 

Kurti i Mustafa nastavljaju razgovore o koaliciji: Još nema dogovora u Prištini

Erzen Vranići iz Sekretarijata za medije u Samoopredeljenju potvrdio je da je na sastanku doslo do napretka u približavanju stavova između Samoopredeljenja i DSK - prenosi Kosovo online

  • 0
Aljbin Kurti, Mustafa Foto: Tanjug/AP, YouTube/Gazeta Express

Lideri Pokreta Samoopredljenje i Demokratskog saveza Kosova Aljbin Kurti i Isa Mustafa nastaviće danas razgovore o formiranju vlade, a nakon sinoćnjeg sastanka i približavanja stavova postoje očekivanja da će sporazum o koaliciji konačno biti postignut.

Erzen Vranići iz Sekretarijata za medije u Samoopredeljenju potvrdio je za Kosovo Onlajn da je na sinoćnjem sastanku doslo do napretka u približavanju stavova između Samoopredeljenja i DSK, prenosi Kosovo online.

Takođe, Aljbin Kurti je juče izjavio da je sporazum sa DSK blizu, da postoji volja za dogovorom, uz napomenu da ne zavisi sve od Samoopredeljenja.

Inače, sinoć je istekao rok od 48 sati koji predsednik tzv. Kosova Hašim Tači dao Kurtiju da imenuje mandatara za sastav Vlade, a nakon njihovih konsultacija u ponedeljak.

KOSOVO TACI NZ Z Sinoć je istekao rok od 48 sati koji predsednik tzv. Kosova Hašim Tači dao Kurtiju da imenuje mandatara za sastav Vlade, a nakon njihovih konsultacija u ponedeljak-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U međuvremenu, Pokret Samoopredeljenje je poručio da će uskoro doneti odluku o mandataru za sastav Vlade tzv. Kosova, nakon čega će ime budućeg premijera biti poslato predsedniku tzv. Kosova pisanim putem.

Nakon imenovanja mandatara, budući premijer ima rok od 15 dana da Skupštini Kosova predstavi sastav nove Vlade i dobije 61 od 120 glasova poslanika. Bez koalicionog sporazuma sa Demokratskim savezom Kosova, Kurti nema neophodne glasove za izglasavanje Vlade u kosovskom Parlamentu.

Besljimi: Nema još dogovora, ali ima približavanja stavova

Zamenik lidera Samoopredeljenja Besnik Besljimi demantovao je ranije na svom Fejsbuk profilu upravo navode pojedinih medija da je juče postignut dogovor o vladajućoj koaliciji ove dve stranke.

Naime, on je na svom Fejsbuk profilu napisao da želi da opovrgne takve izveštaje koji se pozivaju na unutrašnje izvore.Besljimi je naglasio da su razgovori intezivirani, da se sastanci održavaju svakodnevno, da postoji prbližavanje stavova ali dogovora još nema.

- Analitičari su u televizijskim studijima, na portalima i pseudo-portalima preplavili javnost netačnim infomacijama i nagađanjima, pozivajući se na "interne izvore". Želim da demantujem sva ta nagađanja a ti navodni izvori daleko su od istinitih. Razgovori se inteziviraju, sastanci su svakodnevni i postoji približavanje stavova, ali ništa od onoga što se plasira u javnosti - napisao je Besljimi na svom Fesjbuk profilu.

(Telegtraf.rs/Kosovo Online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA