• 5

Ljajić: Stalo nam je do vraćanja poverenja u izborni proces

- Vladajuća koalicija je pokazala spremnost čim je pristala na ovu vrstu dijaloga i uz međunarodno posredovanje - da nam je stalo da dođe do vraćanja poverenja u izborni proces i to je ono što je Srbiji preko potrebno - rekao je Ljajić

  • 5

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da bi smanjenje izbornog cenzusa na tri posto doprinelo uozbiljavanju, jer bi svaka stranka vodila računa o kandidatima koje će predložiti. Vladajuća koalicija je pokazala da nam je stalo da dođe do vraćanja poverenja u izborni proces i to je ono što je Srbiji preko potrebno, naglašava Ljajić za RTS.

Rasim Ljajić je naveo da je očekivao da tema smanjenja cenzusa bude jedna od glavnih tema tokom dijaloga vlasti i opozicije.

- Sigurno da ovo jeste bazična tema da ne bi svake godine, svakog izbornog ciklusa razgovarali o tome da li je izborni zakon dobar ili loš, da li odgovara vlasti ili opoziciji - kaže Ljajić.

Podsetio je da je još 2013. godine predložio model izbornog zakona koji je predviđao stepenasti izborni cenzus - tri odsto cenzus za samostalni nastup na izborima, pet odsto za dvočlane koalicije i sedam odsto za višečlane koalicije.

VLADA VAUCERI Rasim Ljajic

Rasim Ljajić je naveo da je očekivao da tema smanjenja cenzusa bude jedna od glavnih tema tokom dijaloga vlasti i opozicije - Foto: Tanjug/Rasim Ljajić

- To bi doprinelo ukrupnjavanju političke scene i na kraju krajeva to bi verujemo doprinelo uozbiljavanju da svaka stranka vodi računa o kandidatima koje će predložiti - rekao je Ljajić.

Na pitanje veruje li da bi smanjenje cenzusa moglo da opredeli više manjih političkih stranaka da izađe na izbore, Ljajić kaže da ne zna da li bi ih opredelilo, ali bi im sigurno odgovaralo.

- Manjim strankama odgovara manji izborni cenzus, većim strankama odgovara da taj cenzus bude što je moguće veći - dodao je Ljajić.

Ukazao je da se situacija razlikuje od države do države - imamo zemlje EU gde je taj cenzus dva odsto, imamo i zemlje EU gde uopšte nema izbornog cenzusa nego zavisno od broja glasova se opredeljuju mandati, dok u Turskoj je recimo cenzus 10 odsto.

Kina, Rasim Ljajić

Kada je reč o tome da li bi manji cenzus mogao da opredeli neke manje stranke koje su najavile bojkot izbora da ipak izađu, Ljajić kaže da će za neke manje stranke to sigurno biti motiv da izađu - Foto: Telegraf

Kada je reč o tome da li bi manji cenzus mogao da opredeli neke manje stranke koje su najavile bojkot izbora da ipak izađu, Ljajić kaže da će za neke manje stranke to sigurno biti motiv da izađu.

- Ako već učestvuju na izborima, naravno da učestvuju da bi ušli u parlament. Za mnoge od stranaka pet odsto je nedostižan cenzus, a tri odsto je svakako lakše. Da li će to biti motiv za većinu stranaka da izađu, ja to u ovom trenutku zaista ne mogu da govorim u njihovo ime - rekao je Ljajić.

Ukazao je da je možda kasno za postizanje konsezusa, ali da formalo pravno procedura može da se završi i da se zakon donese.

- Vladajuća koalicija je pokazala spremnost čim je pristala na ovu vrstu dijaloga i uz međunarodno posredovanje - da nam je stalo da dođe do vraćanja poverenja u izborni proces i to je ono što je Srbiji preko potrebno. Ne da posle svakih izbora onaj ko izgubi žali se na izborne uslove, žali se na izborni zakon, žali se na vremenske prilike - naglasio je Ljajić.

Dodao je da konačno moramo da dođemo do izbornih pravila i zakona koji će garantovati slobodno izjašnjavanje i prihvatanje izbornih rezultata.

(Telegraf.rs/RTS)

Komentari

  • Lemi

    ,,stalo nam je vracanja izgubljenog...'', ko, kada i gde ga izgubi

  • QQQQQQQ.....

    Covek koji je 19 g ministar prica o postenju i poverenju pa zbog takvih kao sto si ti narod i ne veruje u izbore. Rekao si daces ostavku pa si ostao ministar i dalje to jasno govori o tebiiii......

  • Toki

    A kako se izgubi to poverenje?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima