≫ 

Vučić govorio o zagađenju vazduha, pa spomenuo ministra Trivana: "Ja ne znam gde je taj čovek"

Ja ne znam gde je taj čovek - rekao je Vučić govoreći o ministru Trivanu i istakao da poziva ministra da malo "živne"

  • 40
Vucic, Goran Trivan, Beograd, zagadjenost Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Nikola Tomić/Tanjug/Predsedništvo Srbije

Pitao sam Anu " Da li ti je živ ministar nadležan za zaštitu životne sredine", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja o zagađenju vazduha, posle otvaranja kompanije "Knott Autoflex Yug" u Bečeju.

- Ja ne znam gde je taj čovek - rekao je Vučić i istakao da postoje mere koje moraju da se preuzmu i da poziva ministra da malo "živne".

Podsetio je da će danas biti održan hitan sastanak u vezi sa kvalitetom vazduha i merama koje se preduzimaju, a koji je sazvala premijerka Brnabić.

Beograd i mnogi gradovi Srbije danima imaju neke od najviših indeksa zagađenosti vazduha. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, magle i odsustva vetra štetne čestice se sve više skupljaju, ne odlaze visoko u atmosferu već se zadržavaju blizu tla.

O spuštanju cenzusa

Predsednik Srbije odgovarajući na pitanja medija o uvođenju većeg cenzusa za koalicije, rekao je da do toga neće doći.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Bečej Predsednik Srbije odgovarajući na pitanja medija o uvođenju većeg cenzusa za koalicije, rekao je da do toga neće doći-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Nije postojala takva ideja. Kada biste uvodili stepenasti cenzus išli biste protiv interesa onih koji su manji, odnosno naših političkih protivnika. Nismo o tome ni razmišljali. To nisu tačne informacije - izjavio je on.

Podsećajuči da je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i član delegacije u međupartijskom dijalogu Vladimir Bilčik rekao da je za njega upitan ovaj potez, kada je reč o smanjenju cenzusa,  novinarka je pitala  zašto ovu ideju predsednik nije izneo mesec dana ranije.

On je rekao da misli da je to jedna demokratska mera i ponovio da to najviše pogađa partiju sa najvećom podrškom.

- Sve partije koje su u parlamentu, a žele na izbore, izjasine su se da žele tu meru, smanjenje cenzusa. Protiv su oni koji na izbore ne žele - rekao je predsednik Srbije.

O razgovoru s Boreljom

Predsednik Srbie rekao je da on i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, u današnjem telefonskom razgovoru nisu imali mnogo toga jedan drugom da kažu o dijalogu Beograda i Prištine.

Josep Borrell, Žozep Borelj Predsednik Srbie rekao je da on i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, u današnjem telefonskom razgovoru nisu imali mnogo toga jedan drugom da kažu o dijalogu Beograda i Prištine-Foto: Profimedia

- Rekao sam mu da je Srbija spremna, po ukidanju taksi koje su anticivilizacijska mera, da razgovara sa Prištinom i da smo uvek spremni da govorimo o miru i kompromisu - rekao je Vučić novinarima, upitan šta je rekao vezano za situaciju na Kosovu I Metohiji.

Rekao je da je sa zvaničnikom EU razgovarao na dve teme - situaciji u regionu i, sa posebnim osvrtom, odnosima Beograda i Prištine.

Predsednik je potvrdio da očekuje posetu Borelja Beogradu krajem meseca.

O Dejtonskom sporazumu

Vučić je upitan i i da prokomentariše razgovor novoizabranog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji se, prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je lekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rešenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promene Dejtona - istakao je Vučić.

Predsednik je poručio da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

- Biće mnogo, mnogo teško da nas ubede u promene - podvukao je Vučić.

On je pojasnio da je jasno u kom smeru bi išle te promene Dejtona - mnogi koji govore o promeni misle da promene treba da idu u smeru u smanjejna kompetencija i prerogativa RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas.

- Pozicija Srbije je jasna - svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvek dobro, ali da se Dejtonski sporazum suštinski menja - samo ako se saglase sva tri naroda, i Srbi. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promenu neće dati - poručio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskra

    15. januar 2020 | 15:02

    Zar predsednik pored svojih silnih obaveza treba jos i da radi posao nekih ministara? Kako ih nije sramota? Te fikuse treba sto pre smeniti. Ima ko jedva ceka da radi.

  • fdht

    15. januar 2020 | 14:41

    Pravo pitanje u pravom trenutku, ako ne radi svoj posao kako treba, ministar treba da podnese ostavku.

  • prof.Uros

    15. januar 2020 | 20:12

    Kompletni vremenski uslovi, vazdušni pritisak,magla i odsustvo strujanja vazduha,kao i individualna lozišta uzrok su povecane emisije zagađenja vazduha u prizemnim slojevima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA