Završen hitan sastanak Vlade povodom zagađenja vazduha: Evo šta je dogovoreno

Na sastanku je konstatovano koji su najveći uzroci aerozagađenja ovih dana

Na sastanku u Vladi Srbije povodom zagađenog vazduha konstatovano je koji su najveći uzroci aerozagađenja ovih dana.

Najavljeno je da će kontrola učesnika u saobraćaju biti rigoroznija, da će se raditi na stimulisanju građana da pređu na sistem centralnog grejanja, kao i da će se nastaviti sa pošumljavanjem.

Na hitnom sastanku u Vladi Srbije premijerka Ana Brnabić je sa predstavnicima svih relevantnih institucija i ministarstava razgovarala o aktuelnim podacima merenja kvaliteta vazduha u Republici Srbiji i merama prevencije.

Vlada Srbija će, kako je saopšteno, formirati telo koje će koordinirati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Republika Srbija sprovodi u cilju zaštite životne sredine.

sednica Vlade Srbije, Ana Brnabić

Vlada će formirati telo koje će koordinirati rad svih državnih organa, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije naglasili su da nema razloga za paniku, da podaci zdravstenih ustanova pokazuju da nema povećanja broja dece koja su primljena na lečenje u odnosu na isti period u prethodnim godinama.

Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva zdravlja obavestili su predsednicu vlade da je trenutno zagađenje vazduha u našoj zemlji čestičnog tipa, i da varira u zavisnosti od perioda dana, klimatskih uslova i samog prisustva izvora zagađenja.

Najveći zagađivači

Kao najveći efekti koji negativno utiču na kvalitet vazduha označeni su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila i nepovoljni meteorološki uslovi. Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da nema dramatičnih promena u stepenu zagađenja u odnosu na ranije godine.

Skoro 60 odsto domaćinstava u Srbiji koristi čvrsto gorivo za grejanje, što je identifikovano kao jedan od ključnih problema zbog čega će se ubrzati proces gasifikacije.

Samo u Beogradu je u poslednjih nekoliko godina zatvoreno preko 1.200 individualnih kotlarnica koje su koristile čvrsto gorivo. U narednom periodu fokus će biti prebacivanje lokalnih toplana na gas, imajući u vidu da 10 odsto njih koristi mazut, a 15 odsto ugalj.

sednica Vlade Srbije, Ana Brnabić

U narednom periodu fokus će biti prebacivanje lokalnih toplana na gas, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prelazak na obnovljive izvore energije

U toku je projekat "Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije - razvoj tržišta biomase da se u što većem broju gradskih toplana u Republici Srbiji izvrši prelazak sa korišćenja fosilnih energenata (mazuta, uglja, lož ulja) na korišćenje biomase kao osnovnog energenta, uz uslov da je to ekonomski isplativo.

Ovaj energent je znatno jeftiniji od fosilnih goriva i značajno smanjuje emisiju štetnih gasova. Svi objekti koji su rekonstruisani kroz projekte Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima povezani su na sisteme centralnog grejanja gde su za to postojali uslovi.

Elektroprivreda Srbije je do sada uložila više od 475 miliona evra u projekte zaštite životne sredine, kao što su rekonstrukcija ili zamena postojećih elektrofiltera na blokovima termoelektrana, odsumporavanje dimnih gasova na blokovima, dok je vrednost projekata koji su u toku 486 miliona evra.

sednica Vlade Srbije, Ana Brnabić

Budžetom za 2020. godinu već su predviđene subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila. U saradnji sa "Putevima Srbije" uvode se električni punjači za automobile u gradovima i na autoputevima - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Rigoroznija kontrola saobraćaja

Konstatovano je da iz godine u godinu imamo sve veći broj automobila zbog čega će Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenuti rigorozniju kontrolu učesnika u saobraćaju kada je reč o emitovanju izduvnih gasova sa posebnim fokusom na pooštravanje kontrole tehničkih pregleda.

Budžetom za 2020. godinu već su predviđene subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila. U saradnji sa "Putevima Srbije" uvode se električni punjači za automobile u gradovima i na autoputevima.

Nastavlja se sa pošumljavanjem

Nastaviće se sa pošumljavanjem koje se sprovodi treću godinu za redom. Tokom 2018. i 2019. godine 24 jedinice lokalne samouprave su dobile sredstva za projekte pošumljavanja što će biti nastavljeno i 2020. godine.

Istaknuto je da prema zvaničnim merenjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na godišnjem nivou ne postoje veće promene u odnosu na prethodnu kalendarsku godinu, kada je u pitanju kvalitet vazduha u Republici Srbiji.

Praćenje podataka merenja kvaliteta vazduha, kako je objašnjeno, sprovodi se po istom principu kao i u većini zemalja Evropske unije, a to je satno merenje u baznim stanicama čiji se podaci automatski obrađuju i u koje građani mogu da imaju uvid.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Agencije za zaštitu životne sredine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kao i predstavnici Grada Beograda.

Trivan: Dogovoreno da se preduzmu mere i grupa za praćenje

- Na hitnom sastanku u Vladi Srbije dogovoreno je da se preduzmu mere povodom zagađenog vazduha u više gradova u Srbiji - izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Trivan je za RTS ocenio da njegovo ministarstvo "ne treba da bude na tapetu", jer radi na tome da se poboljša stanje u životnoj sredini i da se na sastanku u Vladi razgovaralo o uzrocima zagađenja vazduha i merama koje treba da se preuzmu.

Na pitanje da li će biti preduzete kratkoročne mere kao što se radi u Sarajevu i Severnoj Makedoniji, Trivan je odgovorio potvrdno.

Kaže da se, ipak, nije razgovaralo o konkretnim merama, ali da je napravljena grupa koja će predlagati rešenja, a komentarišući objave da je Beograd među najzagađenijim gradovima na svetu, Trivan je rekao da to zavisi od metodologije.

SRBIJA NATO POSLEDICE

Na pitanje da li će biti preduzete kratkoročne mere kao što se radi u Sarajevu i Severnoj Makedoniji, Trivan je odgovorio potvrdno - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Smeta mi kada se kaže da je Beograd najzagađeniji, nije najzagađeniji, ali jesmo zagađeni - naveo je on.

Ministar ukazuje da su podaci o kvalitetu vazduha transparentni i da svi na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu da ih vide.

- Svako ko hoće da vidi podatak o zagađenosti, može videti na sajtu Agencije i to je važno, jer ne treba da prenebregavate činjenicu da se informacije o kvalitetu ne krije i svako ko hoće tumačenje može da ga dobija - rekao je Trivan.

Najavio je da je dogovoreno da institucije građanima daju uputstva kako da se ponašaju u slučaju zagađenja.

Na pitanje da li je Beograd imao strategiju u vreme dok je Trivan bio gradski sekretar za zaštitu životne sredine, ministar je rekao da je 2016. izrađen Plan kvaliteta vazduha.

On je dodao da su u protekle četiri godine ugašene 22 individualne kotlarnice, da je uvezeno 90 autobusa sa euro 5 motorima, četiri traktora sa gorivom koje ne zagađuje, kao i šest električnih autobusa.

- To je dobar početak i važno je da se nastavi sa uvođenjem električnih autobusa, trolejbusa, a ako su vozila na ugljovodonik, ona moraju biti sa euro 5 ili euro 6 motorom - rekao je ministar.

Trivan je kritikovao lokalne samouprave jer, kako je naveo, nemaju izrađen plan i ne vrše kontrole preduzeća koja zagađuju životnu sredinu.

Kaže i da nema dovoljno inspektora, ali da je o tome prethodnih dana razgovarano.

Građanima koji se greju kućnim kotlarnicama poručio je da treba da koriste energente koji nisu toksični i ne zagađuju vazduh, dok će, naglasio je, država činiti sve što može da im pomogne.

- Hoćete li čist vazduh, ili da vozite sa euro tri motorima, hoćete li ložiti svoje peći na upotrebljena ulja, što je kancerogeno, i gume, ili to nećete činiti? - upitao je Trivan.

Smatra da je dobra stvar što je tema životne sredine, kako navodi, dobila na značaju.

- Mali budžet, puno nerazumevanja, ali dobra stvar je što se digla javnost, građani i novinari nam pomažu da ova tema dobije na značaju - zaključio je Trivan.

Video: U jednom delu Beograda sija sunce, a u drugom se ne vidi prst pred nosom

(Telegraf.rs/RTS/Tanjug)

Komentari

  • Rile

    Došlo vreme sirotinja u grad bogati na selo živa istina.

  • Magla

    Dolazim u miru, udahnite duboko i opustite se.

  • Uaaaaa

    Svima nešto smeta vazduh a niko cigare ne vadi iz usta , Cigare vam ne smetaju !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima