≫ 

Održan pomen Oliveru Ivanoviću u Beogradu, godišnjica obeležena i u Kosovskoj Mitrovici

Pomen je počeo tačno u 8.15, simbolično u vreme kada je pre dve godine u Kosovskoj Mitrovici ubijen lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda".

  • 2

U Beogradu se danas, održavanjem pomena u kripti Hrama Svetog Save, obeležava druga godišnjica ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda".

Pomen je počeo tačno u 8.15, simbolično u vreme kada je pre dve godine u Kosovskoj Mitrovici ubijen lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda".

pomen Oliveru Ivanoviću Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Hramu su bili supruga Olivera Ivanovića, Milena, sa sinom, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Branko Ružić, Nenad Popović, Zoran Ðorđević, Rasim Ljajić, Mladen Šarčević, Goran Knežević, direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, zamenik direktora te kancelarije Petar Petković i državni sekretar u MSP Veljko Odalović.

Poštu ubijenom Ivanoviću odali su članovi porodice, prijatelji, ali i veliki broj građana.

pomen Oliveru Ivanoviću Poštu ubijenom Ivanoviću odali su članovi porodice, prijatelji, ali i veliki broj građana-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U ime porodice, episkop Stefan zahvalio je svima koji su došli da odaju poštu Oliveru Ivanoviću, uz poruku da služenje današnjeg pomena pokazuje "da ne zaboravljamo naše ljude i da ih nikada nećemo zaboraviti".

Brnabić: Beograd vodi svoju istragu

Brnabić je, pred početak pomena, rekla da Beograd istragu vodi sam bez podrške privremenih institucija u Prištini i međunarodnih činilaca na KiM, pre svega EULEKS-a.

- Mi smo više puta razgovarali u sa Unmikom i Euleksom. Nemamo naročitu podršku, ali mi vodimo našu istragu - rekla je Brnabić za RTS.

Upitana da li ima bilo kakve informacije dokle se stiglo sa istragom srpskih organa, ona je rekla da ima određena saznanja, ali da o tome ne može da govori, jer je situacija na KIM takva da ponovo ni zaštićeni svedoci Specijalnog suda nisu zaštićeni i da se njihova ubistva ne mogu sprečiti.

- Ne mogu u ovom trenutku ni o čemu da poričam na tu temi, zato što bilo šta što kažemo može da ugrozi i ljude i istragu, koju vodimo vezanih ruku od strane privremenih institucija i međunarodnih institucija na KiM - navela je ona i istakla da ne olekuje pravično suđenje za šestoricu Srba na Kosmetu.

- Ceo taj proces se vodi na način kakav smo videli - rekla je premijerka i dodala da će se o tome pričati, kao i o zaštiti srpskog naroda na severu KiM.

Godišnjica obeležena i u Kosovskoj Mitrovici

Paljenjem sveća i polaganjem venaca, prijatelji, stranačke kolege i predstavnici Srpske liste obeležili su u Severnoj Mitrovici dve godine od ubistva Olivera Ivanovića uz poruku da će istrajati da se nalogodavci i počinioci izvedu pred lice pravde.

Pomen Oliveru Ivanovicu na Kosovu Foto: Ivica Simic

Ispred stranačkih prostorija, na mestu gde je sa leđa ubijen Oliver Ivanović, još jednom je postavljeno pitanje ko je i po čijem nalogu izvršio taj zločin.

- Ja mogu samo sa ovog mesta danas, posle dve godine, da poručim da ćemo svi zajedno raditi na tome da se to ubistvo rasvetli i da se pravi nalogodavci i ubice izvedu pred lice pravde. Tako jasnu poruku smo i jutros dobili od Vlade Republike Srbije da ćemo zajedno raditi na tome i istrajaćemo na kraju u tome da se pravi ubica mora izvesti pred lice pravde - rekla je potpredsednik GI SDP Ksenija Božović.

Počast ubijenom Oliveru Ivanoviću odali su i predstavnici Srpske liste, a predsednik Goran Rakić je uputio apel nadležnim kosovskim institucijama, pre svega sudu i tužilaštvu, da što pre otkriju ubicu.

Pomen Oliveru Ivanovicu na Kosovu Foto: Ivica Simic

- Mi ćemo koliko danas poslati pismo međunarodnoj zajednici i pozvati ih da se i oni uključe i pošalju svoj istražni tim kako bi pomogli Prištini, ako ona već nije u stanju ili neće da otkrije počinioce. Tražićemo od međunarodne zajednice da se uključe u dalji istražni tok. Još jednom poručujemo svima da nećemo odustati i tražićemo dok se god ne otkriju nalogodavci i ubice - rekao je Rakić.

Nešto kasnije, počast Ivanoviću odala je i njegova prva supruga Marina, koja se u ime porodice zahvalila svima koji su došli danas, ali i koji svakodnevno postavljaju pitanje ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića.

Dve godine od ubistva, izvršitelji i nalogodavci još nisu poznati

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, u 8.15 sati ispred sedišta njegove stranke u Kosovskoj Mitrovici. Sahranjen je 18. januara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Mesto ubistva Olivera Ivanovića, Oliver Ivanović, kosovska policija Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, u 8.15 sati ispred sedišta njegove stranke u Kosovskoj Mitrovici-Foto: Tanjug/AP

Do sada izvršitelji i nalogodavci ovog ubistva nisu otkriveni.

Dvogodišnji pomen ubijenom lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću biće održan i u Kosovskoj Mitrovici u 10 sati na mestu njegovog ubistva, ispred prostorija njegove stranke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    16. januar 2020 | 09:05

    Može ovo i drugačije. Odeš sa sinom na groblje i bez pompe odaš poštu.

  • Johan

    16. januar 2020 | 09:42

    Pa svakom se odaje sad pocast u crkvi a dok je bio ziv nikad u crkvu nije usao i nezna kojom se rukom krsti a kamo li sta drugo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA