≫ 

Godišnjica navodnog masakra u Račku albanskim političarima poslužila za nove optužbe na račun Srbije

Dok zvaničan Beograd, ali i brojni strani, nezavisni stručnjaci, godinama prilažu dokaze da je slučaj "fabrikovan" i da su u Račku poginuli albanski teroristi, Priština ne odustaje od namere da Srbe optuže za ovaj, kako ga nazivaju, masakr nad civilima

  • 17

Obeležavanje godišnjice navodnog masakra srpskih snaga nad albanskim civilima u Račku, koji je bio neposredan povod za bombardovanje SRJ, juče je poslužilo Hašimu Tačiju da iznese zahtev "srpska država mora da odgovara za genocid počinjen na Kosovu".

Beograd i Priština saglasne su samo u jednom, da je tog januara 1999. godine u Račku nastradalo 45 muškaraca albanske nacionalnosti. Dok zvaničan Beograd, ali i brojni strani, nezavisni stručnjaci, godinama prilažu dokaze da je slučaj "fabrikovan" i da su u Račku poginuli albanski teroristi, Priština ne odustaje od namere da Srbe optuže za ovaj, kako ga nazivaju, masakr nad civilima.

Istina o Račku ostala je skrivena od svetske javnosti pre svega zato što kompletan izveštaj ekspertskog tima Evropske unije, dostavljen njenom tadašnjem predsedništvu u Bonu, nikada nije javno objavljen. Razlog je, prema ocenama domaćih analitičara, što istina o "slučaju Račak" ni sada ne ide u prilog ciljevima zapadnih vlada koje ne odustaju od politike odvajanja Kosova i Metohije od Srbije.

Račak, masakr u Račku

Foto: Profimedia/AFP

Prema rečima istražnog sudije Danice Marinković, koja je svojevremeno obavila uvidjaj u Račku, tada je utvrđeno da nije bilo masakra i da poginuli nisu nedužni albanski civili, već pripadnici OVK, a o tome postoji obiman dokazni materijal sa fotografijama, uključujući i gomilu oružja koja je pronadjena u selu.

Verziju koju i danas pokušavaju da proture svetu predstavnici kosovskih Albanaca prvi je kreirao tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker koji već nekoliko dana boravi na KiM i koji je juče među prvima posetio spomenik u Račku.

Nije se libio da juče u Račku kaže da je i "u drugim mestima na Kosovu bilo masakra, kao što je to bilo u Račku pre 21 godinu".

- Bilo je desetina i stotina drugih masakra, i nadam se da će ih se kosovski ljudi sećati.

Meta: Vučić provocira

 

Izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da se u Račku nije dogogodio masakr civila, za šefa albanske države Iljira Metu je provokacija.

On je rekao da ne očekuje od predsednika Srbije da "osudi genocid, ali ni da provocira".

- Ne treba Vučića da dovedemo u težak položaj i da od njega tražimo da osudi masakr i genocid u Račku, ali da ne dozvolimo da se kaže da je Račak izum američkog ambasadora Vokera - poručio je.

Događaj je bio prilika da i politički predstavnici Prištine i gosti ponovo optuže Srbiju za navodni genocid nad Albancima, a Briselu da zamere što ne prekori Beograd zbog negiranja tog navodnog zločina nad albanskim civilima.

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, je u Račku još jednom optužio Srbiju da je tokom proteklih sukoba na KiM, izvršila, kako je rekao, 400 masakra nad albanskim civilima, među kojima je bilo dece, kao i da je navodno 20.000 Albanki silovano.

Označavajući ovaj događaj kao vrhunac zločina protiv čovečnosti, koji su, kako tvrdi, počinili Srbi, Tači je rekao da niko za to nije odgovarao ni pred lokalnim, ni pred međunarodnim sudovima.

U godini u kojoj se očekuju prve optužnice protiv bivših pripadnika tzv. OVK za zločine nad Srbima i srugim pripadnicima manjinskih zajednica na KiM i nelojalnim Albancima, Tači je rekao da je razočaran ćutanjem predstavnika međunarodne zajednice i njihovim neprisustvom danas u Račku.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je prethodno pozvalo međunarodnu zajednicu da izvrše, kako su naveli, pritisak na Beograd zbog navodnog masakra nad albanskim civilima u Račku.

Odlazeći zamenik kosovskog premijera i šef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli, izjavio je da je "pomirenje Kosova i Srbije moguće samo kada se sprovede pravda za zločine protiv čovečnosti tokom poslednjeg rata".

Lider najuicajnijeg albanskog Pokreta Samooredeljenje, Aljbin Kurti, rekao je povodom godišnjice "slučaja Račak", da je taj navodni masakr nad albanskim civilima "potresao i prestrašio Kosovo, ali isto tako obavestio demokratski svet i međunarodnu diplomatiju i upozorio NATO da je bombardovanje Miloševićeve Jugoslavije bilo od presudnog značaja".

Kurti, koji je pretendent za premijersku funkciju, rekao je "da je obaveza Prištine i njenih međunarodnh partnera da odgovorne izvedu pred lice pravde i da izvrše, kako je rekao, pritisak na Srbiju da svi koji su počinili zločine budu kažnjeni".

Vilijem Voker, glavni sponzor i protagonista Račka, čiji izveštaj o navodnom zločinu nad albanskim teroristima za koji je optužio bezbednosne snage tadašnje SRJ bio je "glavni okidač" za odluku NATO snaga da izvrše agresiju na Srbiju, rekao je da je to mesto simbol svega što se, kako je kazao, tokom poslednjeg rata dogajalo širom Kosova.

Vilijam Voker

Nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker-Printskrin: Youtube/VoA

Predsednik druge po značaju albanske stranke, Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, je rekao da su "žrtve Recaka pečat oslobođenja i izgradnje države na Kosovu".

Predsednik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, je primetio da je EU ravnodušna prema Srbiji koja, kako je kazao, negira da se u Račku dogodio masakr nad albanskim civilima.

Veselji je kazao da postoje evroski zvaničnici koji misle da Priština treba tiho da pređe preko nekažnjavanja počinitelja navodnih zločina nad Albancima 998-1999., kao cenu dobijene slobode.

- Neplodne političke izjave evropskih zvaničnika su bezvredne, sve dok ne vrše pritisak na Srbiju i nisu praćene konkretnim akcijama prisiljavanja srpskog rukovodstva da se odrekne državne odgovornosti za počinjene zločine, kakav je počinjen u Račku - naveo je Veselji, koji se ponovo založio za formiranje međunarodnog suda za kažnjavanje srpskih zločina nad Albancima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA