≫ 

Od odnosa prema Srbima na KiM će zavisiti naš odnos prema novim privremenim institucijama u Prištini

Spremna sam na razgovore sa svima da bih unapredila položaj Srba na KiM ili bilo gde drugde - rekla je Ana Brnabić

  • 2
Ana Brnabić, Vlada Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Od implementacije Briselskog sporazuma, odnosa prema nelegalnim taksama i odnosa prema Srbima na Kosovu i Metohiji zavisiće odnos Beograda prema novim privremenim institucijama u Prištini, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i poručila da je spremna na razgovor i sa Aljbinom Kurtijem.

Upitana o sporazumu Kurtija i Ise Mustafe, kao i o tome kako će izgledati buduća saradnja sa kosovskom vladom i da li planira da se sastane sa Kurtijem, Brnabić je novinarima rekla da će saradnja zavisiti pre svega od privremene prištinske vlade u odnosu na ono što oni imaju da pruže i kako se odnose prema Srbima na Kosovu i Metohji.

- Spremna sam na razgovore sa svima da bih unapredila položaj Srba na KiM ili bilo gde drugde, uključujući i Kurtija - rekla je Brnabić.

Naglasila je da je Beograd uvek bio spreman za razgovor i za saradnju, uključujući razgovor i po najtežim temama.

- Od njih će zavisiti kako će to izgledati - dodala je premijerka.

Kosovska MITROVICA IZBORI GRAĐANI Zahvaljući jedinstvu srpskog naroda na KiM Srpska lista u kosovskoj skupštini ima 10 predstavnika, rekla je premijerka Ana Brnabić-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Izrazila je zadovoljstvo što zahvaljući jedinstvenu srpskog naroda na KiM Srpska lista u kosovskoj skupštini ima 10 predstavnika.

- Zahvaljucći tome, mi smo danas daleko snažniji politički faktor na KiM nego što smo bili u prošlosti - rekla je Brnabić.

Ima, kaže, nekih tema koje su otvorene i procesa koji su pokrenuti, a nisu završni, pre svega Briselski sporazum i osnivanje ZSO.

Navela je da je to međnarodna obaveza Prištine, kao što je i ukidanje taksi međunarodna obaveza i odnosu na Cefta sporazum i prema EU.

- U odnosu na te dve stvari, implementaciju Briselskog sporazuma i na to kako se odnose prema nelegalnim taksama na robu iz centralne Srbije zavisiće i naš odnos prema privremenim institucijama u Prištini, a za razgovor smo uvek spremni, jer je to jedini način da imamo bolju, stabilniju i predvidljiviju budućnost za sve nas u ovom delu Evrope - poručila je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    3. februar 2020 | 12:44

    G. Kurti je rekao da Srbi na Kosovo neče imati manje privilegija od Albanaca na Preševo i Bujanovac. Potpuni Reciprocitet. E svaka mu čast. Znam da Albanci u Preševskoj dolini imaju sva prava pa nadam se da i Srbi na Kosovo imaju ista prava.

  • W

    3. februar 2020 | 13:49

    Ćale se javi! Vaistinu se javi:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA