≫ 

Vučić o stavu Srbije o novoj metodologiji pristupanja EU: Šta dobijamo ako ispunimo uslove?

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji doputovao je u Beograd, dan pošto je u Briselu predstavljena nova metodologija procesa pristupanja Evropskoj uniji

  • 64

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji doputovao je u Beograd, dan pošto je u Briselu predstavljena nova metodologija procesa pristupanja Evropskoj uniji, gde je imao niz odvojenih sastanaka sa državnim vrhom Srbije.

Njega je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, a ispred Predsedništva predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U toku dana on se sastao i sa premijerkom Anom Brnabić, a zajedno sa posrednicima u međustranačkom dijalogu u Srbiji, Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, sastao se i sa predsednicom Skupštine Majom Gojković, kao i predstavnicima političkih stranaka.

Sastanak sa SZS 

Savez za Srbiju ostaje pri odluci da bojkotuje izbore koji će se održati 26. aprila, izjavili su lideri tog Saveza nakon sastanka sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem i evropskim parlamentarcima Vladimirom Bilčikom i Tanjom Fajon.

Prema onome što su rekli novinarima Varhelji ih je pozvao da učestvuju na izborima.

Tadić je kazao medijima da je tokom sastanka izneo argumentaciju za bojkot, odnosno da u Srbiji nema elementarnih uslova za demokratske i slobodne izbore, kao ni da se napravi atmosfera u društvu u kojoj bi građani mogli da dovedu u pitanje svoje "okamenjene stavove", koji su posledica, kako je rekao, propagande skoro osmogodišnje kampanje vlasti.

Upitan kakav je bio odgovor predstavnika EU, Tadić je kazao da su pitali da li se bojkotom doprinosi demokratiji u Srbiji.

Varhelji, Bilčik i Fajon sa SZS Lideri SzS na sastanku sa Oliverom Varheljijem, Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom - FOTO: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Jeremić je rekao da jako cene ono što EU čini u angažovanju sa Srbijom i ostatkom Zapadnog Balkana, ali da oni ostaju pri bojkotu.

Sastanku u sedištu Delegacije Evropske unije u Srbiji prisustvovali su i lider SSP-a Dragan Ðilas, Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju i iz Pokreta Dveri Jugoslav Kiprijanović.

Na sastanku je bio i šef Misije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Sastanak sa Brnabić

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji sastao se danas i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

BRNABIC VARHELJI SASTANAK Oliver Varhelji i Ana Brnabić - Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ona je rekla da je sa Varheljijem razgovarala o procesu evrointegracija Srbije i da je na sastanku bilo reči i o napretku koji je Srbija do sada postigla, kao i o novoj metodologiji pristupanja Evropskoj uniji.

Fajon: Nudimo jaku podršku Srbiji na putu ka EU

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon poručila je večeras da još ima mogućnosti da se poboljšaju izborni uslovi i da se opozicija koja je u bojkotu vrati za sto, a možda i na izbore. Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare u EU info centru sa Oliverom Varheljijem i Vladimirom Bilčikom rekla da su u decembru napravljeni pomaci, ali da je danas njena glavna poruka - sloboda medija.

- Čini se da je to najznačajniji uslov i za sve koji su danas u bojkotu - rekla je Fajon.

Ona je navela i da je zajednička poruka predstavnika EP u Beogradu da treba učiniti sve što je moguće kako bi se vratilo poverenje u institucije i u proces predizborne kampanje i stvorili uslovi za fer izbore, kao i slobodu medija.

- Poruka je da još ima mogućnosti da se poboljšaju uslovi za sve i da se otvore vrata u dijalogu da se opozicija koja je u bojkotu vrati za sto, a možda i na izbore - rekla je Fajon.

Ona je navela i da su predstavnici EP tu jer snažno podržavaju put Srbije prema EU.

Tanja Fajon Fajon je navela i da su predstavnici EP tu jer snažno podržavaju put Srbije prema EU - FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Fajon je izrazila nadu da će još veceras i sutra imati priliku da razgovaraju sa svim političkim akterima i da čuju šta se dešava, šta su postigli, i šta je u njihovoj mogućnosti da učine kako bi izbori bili demokratski, fer i pošteni.

- Mi smo ispred EU da budemo podrška zemlji - rekla je Fajon.

- Mi smo tu jer nudimo jaku podršku Srbiji na putu ka EU i nadam se da ćemo još imati priliku da razgovaramo sa svim političkim akterima. I nadam se da ćemo sve što je u našoj mogućnosti da učinimo da izbori budu demokratski, fer i pošteni, kako bi građani imali poverenje da je EU tu da pomogne.

Bilčik: Proširenje EU visoko na dnevnom redu evropskih institucija

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da će nova metodologija pristupanja Evropskoj uniji biti jedan od ključnih odgovora i način da se evropska politika proširenja predstavi kao uspešan projekat EU koje je vrlo visoko na dnevnom redu svih evropskih instititucija.

Oliver Varhelji Bilčik je izjavio da će nova metodologija pristupanja EU biti način da se evropska politika proširenja predstavi kao uspešan projekat - FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

On je na konferenciji za novinare u EU info centru dodao i da EU želi da izgradi poverenje u politiku proširenja.

- Nadamo se da će to poverenje biti prihvaćeno, prepoznato i da će na isti način odgovoriti svi naši partneri, kao i oni ovde u Srbiji - rekao je Bilčik.

"Slobodni i fer izbori su tu"

Slobodni i fer izbori su tu, rekao je danas evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji i poručio da će pozvati stranke koje ne ucdestvuju u dijalogu da se vrate za pregovarački sto.

On je tako odgovorio na pitanje da li postoje uslovi za fer i poštene izbore u Srbiji i da li bi pozvao političke stranke da učestvuju na njima.

- Možemo da kažemo, uslovi su ispunjeni, ali to mora biti preneto ljudima. Razumem da parlament radi na ispunjenju svojih zadataka, trenutno je u toku proces za popunjavanje slobodnih mesta u REM-u, parlament radi na tome i radiće na tome iduće nedelje, idemo ka tome - rekao je Varhelji na konferenciji za novinare posle sastanka sa parlamentarnim strankama.

Oliver Varhelji - Možemo da kažemo, uslovi su ispunjeni, ali to mora biti preneto ljudima - Oliver Varhelji - FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Na pitanje da li je razgovarano o kritikama zbog izmena izbornog procesa nekoliko meseci pred izbore, Varhelji je rekao da jeste, i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom skupštine Majom Gojković.

- Rekao sam im da promene u poslednjem trenutku nisu najbolji način da se počne period kampanje. Odgovorili su nam da je ovo podržao ceo parlament, cela skupština, i da to ne treba da bude nikakva preokupacija, ali u različitim političkim sistemima imate drugačije izborne uslove i različite nivoe za cenzus - rekao je Varhelji.

On je dodao da je ključno da parlament bude jedinstven u tome, da se oni svi slože, i ako je ta odluka prihvaćena, onda je to u redu.

Upitan da li su doneti konkretni mehanizmi kako bi se oni koji ne učestvuju u dijalogu vratili za pregovarački sto, Varhelji je rekao da tek treba da se sretne sa njima i da će pokusati lično da ih ubedi da sednu za sto sa evroparlamentarcima.

- Pozvaću ih da učestvuju - rekao je Varhelji.

Varhelji: Pozivamo sve političke stranke da učestvuju u izborima

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji pozvao je danas stranke u Srbiji da učestvuju na predstojećim izborima.

Varheji je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa parlamentarnim partijama, sastanku kojem su prisustvovali i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i poslanica Tanja Fajon, rekao da su došli u zajedničku misiju da se obrate svim parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama, da zatraže da dođu do zajedničkog imenitelja u cilju ubrzanja procesa evropskog približavanja i reformi.

Oliver Varhelji Oliver Varhelji - FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

- Znamo da je Srbija pred izborima. Odvijaju se razgovori među poltičkim strankama. Drago mi je što smo i mi u tome učestvovali. Vidim da je taj proces ostvario značajne rezultate, te se nadam da će se nastaviti stranački dijalog i posle izbora, jer će biti bitno da se u skupštini ostvari ozbiljna većina da bi se sve reforme sprovodile, posebno da bi se dobila značajna većinska podrška za oblast pravosuđa - rekao je Varhelji.

Varhelji je pozvao na odustajanje od bojkota i na učešće na izborima.

- Mislim da je to neophodno za Srbiju i srpski narod i sa ovog mesta upućujem poruku da demokratija funkcioniše samo ako svi u njoj učestvuju. Pozivam sve stranke da učestvuju u izbornoj kampanji i skupštini - rekao je on.

Tanja Fajon, Oliver Varhelji i Vladimir Bilčik Varhelji je pozvao na odustajanje od bojkota i na učešće na izborima - FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Varhelji se sastao sa Majom Gojković

Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao danas u razgovoru sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković da je važno da se sva dostignuća i zadaci koji su definisani međustranačkim dijalogom ostvare.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Gojković je sa evropskim komesarom razgovarala i o novoj metodologiji EU i radu parlamenta.

Gojković je istakla da je Skupština Srbije ostvarila veliki napredak u radu i procedurama nakon prošlogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku i izrazila nadu da će Izveštaj što se tiče rada Parlamenta biti znatno pozitivniji, budući da je Skupština sve zamerke u potpunosti otklonila.

Ona je naglasila da je Skupština Srbije u skladu sa dogovorima u okviru međustranačkog dijaloga u kratkom roku izabrala Nadzorni odbor, tri člana REM-a, da sutra u ponoć ističe rok za predlaganje nova dva člana REM-a i da će time biti ispunjena i poslednja obaveza dogovorena u međustranačkom dijalogu.

Gojković je obavestila Varhejija da je danas u Skupštini Srbije započela debata o smanjenju cenzusa sa pet na tri odsto i rekla da će ovo rešenje značajno unaprediti reprezentativnost parlamenta i dati snažan dodatni impuls pluralizmu.

Gojković je naglasila da je usvojen predlog opozicione poslanice Gordane Čomić da Skupština Srbije razmotri njen predlog većeg učešća žena na izbornim listama, tako da na listama žene čine najmanje 40 odsto kandidata.

Gojković je pozdravila nedavno održavanje sastanka predsednika Evropskog parlamenta sa predsednicima parlamenata Zapadnog Balkana u Briselu i usvajanje Zajedničke deklaracije i navela da je njen utisak da EU ne odustaje od politike proširenja.

Varhelji je zahvalio poslanicima Evropskog parlamenta koji su pomogli u međustranačkom dijalogu navodeći da je svaka izgradnja poverenja između dve strane važna.

Sastanku su prisustvovali i poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

Sastanak Varheljija, Fajon i Bilčika sa učesnicima međupartijskog dijaloga

Komesar za proširenje Oliver Varhelji preneo je danas predstavnicima stranaka vlasti i opozicije koje su učestvovale u međupartijskom dijalogu dve poruke - da je došao da ih ohrabri i podstakne da svi učestvuju na izborima i da je njegova želja da bar jedna zemlja bude spremna za članstvo u EU do kraja njegovog mandata, saznaje Tanjug.

Varhelji, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik sastali su se sa učesnicima ranijeg međupartijskog dijaloga o izbornim uslovima u Narodnoj skupštini iza zatvorenih vrata.

Evroposlanica Tanja Fajon je kazala da bojkot ni parlamenta, ni izbora nije rešenje, ali i da promena pravila pred izbore takođe nije rešenje, navodi Tanjugov izvor.

"Odlučićemo posle samita u Zagrebu da li smo za novu metodologiju pristupanja EU"

Srbija ne može da pruži konačan odgovor po pitanju nove metodologije pristupanja EU pre Samita EU - Zapadni Balkan u Zagrebu, dok ne vidi šta tačno može da dobije, a šta da izgubi, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da je on lično za novu metodologiju kao okvir pregovaračkog procesa.

- Moramo da razgovaramo, da razumemo, ali i da sačekamo da dođe Samit u Zagrebu, pa da vidimo šta je to što dobijamo ako zatvorimo jedan klaster, jer bez toga ne možemo da napravimo računicu. Teško je očekivati konačan odgovor Srbije pre nego što dođe Zagreb i pre nego što vidimo šta je tačno što možemo da dobijemo, a što možemo da izgubimo - rekao je Vučić.

Zato će Srbija pokazati strpljenje, dodao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji za evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem.

On je istakao i da Srbija pokazuje apsolutnu otvorenost, jer zna za dobre namere i Varhejija i predsednika Francuske Emanuela Makrona i mnogih drugih u Evropu uniji, koji , kaže, žele dobro i nama i celom regionu.

Vučić je naveo da je nova metodologija rezultat dogovora u okviru zemalja članica EU koje su prilično skeptične u vezi proširenja EU, ali da u ovome što smo dobili "kao papir" ne vidi samo probleme, već i mnogo šansi i mogućnosti za Srbiju.

Aleksandar Vučić i Oliver Varhelji - Moramo da razgovaramo, da razumemo, ali i da sačekamo da dođe Samit u Zagrebu - rekao je Vučić - FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

On je rekao da je Srbija u okviru klastera nazvanog unutrašnje tržište, otvorila polovinu poglavlja, a u okviru konkurencije i inkluzivnog rasta, dve trećine.

Prema njegovim rečima, za Srbiju su od ključnog značaja tzv. ekonomska poglavlja, od kojih se neka tiču i obrazovanja i kulture, jer se tu može mnogo uraditi, kao u oblasti poljoprivrede.

- Onda bismo imali značajno veće mogućnosti za dalja unapređenja u tim oblastima, u smislu finansijske podrške mogli da očekujemo mnogo više od EU i onda bi se videli pravi, ogromni rezultati, koje bismo postigli ukoliko bismo u budućnosti bili deo EU - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ponovo izrazio zahvalnost za veliku finansijsku podršku koju je Srbija dobila iz Fonda solidarnosti EU u vreme poplava 2014. godine, ali i istakao da su tada Bugarska i Rumunija, kao zemlje članice, dobile 20, odnosno 30 puta više novca.

O cenzusu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da na njega niko ne može da izvrši pritisak, pa ni kada je reč o predloženom spuštanju cenzusa za parlamentarne izbore sa pet na tri odsto, i ponovio da je to urađeno u skladu sa demokratskim načelima, kako bi se poboljšao demokratski ambijent i reprezentativnost.

- Mogu da kažem da postoje pokušaji pritiska, a na mene niko ne može da izvrši pritisak. I onaj ko pokusa to da uradi, vrlo brzo dobije adekvatan odgovor - rekao je Vučić posle razgovora sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem, upitan da li je bilo pritisaka zbog predloženog spuštanja cenzusa za parlamentarne izbore sa pet na tri odsto.

Vučić je rekao da je Srbija nezavisna zemlja i da građani sami biraju rukovodstvo, a da može da se razgovara o svemu.

Kaže da je tako na zahtev Evropljana pomeren datum izbora za 45 dana, kao i da su promenjena tri suštinska zakona koja se tiču izbornog procesa.

- Ne znam zašto je strašno kad promenite i četvrti sa tehničko-formalnom normom, koja može samo dobro da donese manjim političkim subjektima, a nije bilo strašno da promenimo tri velika i važna zakona - rekao je Vučić.

Navodeći da se predložene izmene zakona nalaze trenutno pred poslanicima parlamenta, Vučić je dodao i da je predloženim izmenama pomeren cenzus za manjinske partije kako ništa ne bi izgubile, te istakao da u tome najviše može da izgubi najveća stranka, odnosno SNS.

Aleksandar Vučić, Oliver Varheji Oliver Varhelji i Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Zestić

- To smo uradili i zbog poboljšanja demokratskog ambijenta, zbog bolje reprezentativnosti, u skladu sa demokratskim načelima i niko ne može da kaže da to nije izrazito demokratska norma, sem što postoje dušebrižnici koji razumeju da im bojkot neće uspeti, a nekako bi da podrže one koji bi pomalo da destabilizuju Srbiju - rekao je Vučić.

"Da obavestim Kurtija - nije 33, imamo 48 sporazuma"

- Čuo sam da je novoimenovani premijer u Prištini rekao da imamo 33 sporazuma, pa želim da ga obavestim da imamo 48 sporazuma, da bar to zna, ako se sprema za razgovore...  rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da se nada da razgovori Beograda i Prištine mogu da budu ozbiljni razgovori odgovornih ljudi.

On je rekao da su za to uvek potrebne dve strane, a Beograd se, podseća, do sada uvek ponašao ozbiljno i odgovorno.

- Ja sam surovi realista i veoma pragmatičan. Ne očekujem ništa, nadam se da možemo da imamo ozbiljne razgovore odgovornih ljudi, ali za to su uvek potrebne dve strane - rekao je Vučić, upitan očekuje li da će sa Aljbinom Kurtijem imati bolju saradnju nego sa prethodnim premijerom u Prištini.

Vučić je istakao da se Beograd ponašao ozbiljno i odgovorno u prethodnom periodu, te da nije siguran ni da su se svi, čak i u Evropi, ponašali na taj način, a naročito nije albanska strana, koja, podsetio je, jednu obavezu iz Briselskog sporazuma nije sprovela u delo.

- Nadam se da će bolje razumeti koliko sporazuma imamo, jer sam čuo da je novoimenovani premijer u Prištini rekao da imamo 33 sporazuma. Želim da ga obavestim da imamo 48 sporazuma, da bar čovek zna koliko sporazuma imamo, jer ako se već spremate za razgovore, da to znate... - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Oliver Varheji Vučić je istakao da je važno da se razgovara i da se, pre svega, očuvaju mir i stabilnost, a zatim da se pokuša da se dođe do nekog rešenja - Foto: Tanjug/Zoran Zestić

On je istakao da je važno da se razgovara i da se, pre svega, očuvaju mir i stabilnost, a zatim da se pokuša da se dođe do nekog rešenja.

- Iako znam da bi ljudi voleli da čuju lošu reč o nekome i to izvuku kao naslov, ne želim to da kažem. Nama otvaranje granica prema Evropi i u regionu znači mnogo, za razvoj ekonomije, ali i u svakom smislu - rekao je Vučić.

- Zamislite da iz Srbije, bez bilo kakvih granica idete u bilo koju evropsku zemlju, da to uspemo da ostvarimo za dve, tri, četiri godine.. To je fantastičan uspeh - dodao je predsednik Srbije.

Time bi se, podvukao je, ljudi osećali potpuno slobodno, a i rezultate bismo mogli konačno da vrednujemo na najbolji mogući način.

Vučić je istakao da veruje u ragzovore, kao i u četiri velike slobode - protoka robe, kapitala, usluga i ljudi.

- Ne očekujem ništa, a nadam se da će to biti dozvoljeno srpskim proizvodima posle godnu i tri-četiri meseca od kada je prekinuta trgovina sa centralnom Srbijom - rekao je Vučić.

Istakao je da iz centralne Srbije nismo mogli da otpremimo robu i izgubili smo 500 miliona evra.

Aleksandar Vučić, Oliver Varheji Predsednik Srbije istakao je da iz centralne Srbije nismo mogli da otpremimo robu i izgubili smo 500 miliona evra - Foto: Tanjug/Zoran Zestić

- A, da vam ne kažem koliko su izgubili Srbi na KiM, a koliko su tek izgubili Albanci na KiM, jer su tu robu ili sličnog kvaliteta negde morali skuplje da nabavljaju, negde da švercovano... - rekao je Vučić.

"SNS će privatiti predlog Gordane Čomić"

Poslanička grupa SNS u parlamentu podržaće izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je predložila poslanica opozicione Demokratske stranke Gordana Čomić, a koje predviđaju da na republičkim i lokalnim izbornim listama žene čine najmanje 40 odsto kandidata - rekao predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da to pokazuje da Srbija u demokratskom smislu ide napred.

- Bićemo jedan od pet parlamenata u celoj Evropi po broju žena koje ćemo imati - rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje.

Vučić veruje da će to doprineti dodatnoj stabilizaciji političkih prilika u Srbiji jer su žene, kaže, mirnije, staloženije i brinu više o budućnosti nego prošlosti.

- To će doprineti i kvalitetu našeg životnog standarda i rada u svim demokratskim institucijama u budućnosti - rekao je Vučić.

Varhelji: Postoji napredak i želim da ga ubrzam

Nakon obraćanja predsednika Vučića, građanima Srbije obratio se komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

- Želim da osnažim naše poruke i veze sa zemljama Balkana. Postoji napredak i želim da ga ubrzam. Radiću sa Srbijom da bismo postigli da do kraja mog mandata, da imam makar jednu zemlju za pristupanje EU. Nadam se da ću za to u Srbiji imati puno partnerstvo - poručio je on.

Nakon zvaničnih izjava Varhelji je odgovorio na pitanje kako vidi nastavak pregovora između Beograda i Prištine.

- Za celokupan region odnosi Beograda i Prištine predstavljaju ključno pitanje. Treba doći do mirnog rešenja, ja sam spreman da pomognem. Ovo je osetljiva stvar i vrlo sam oprezan. Dve strane treba da sednu zajedno. (Tzv.) Kosovo mora da ukine takse. Biće teško, gotovo nemoguće da se obnove pregovori - rekao je on.

Navodeći da konferencija nije mesto za iznošenje detalja o metodologiji pregovora o pristupanju, Varhelji je rekao da postoje četiri principa na osnovu kojih je EK želela da osveži proces koji će, kaže, dati jasan pravac kuda treba da se ide kad je reč o proširenju.

Prvi je, navodi, kredibilitet, kako bi zemlje EU bile bolje upoznate i uzele u većoj meri u obzir proširenje na Zapadni Balkan, ali i da bi proces bio predvidljiviji ne samo za zemlje članice, već i za zemlje koje žele da pristupe EU.

Oliver Varhelj, Aleksandar Vučić, Predsedništvo Srbije Oliver Varhelji - Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

- Kad se postigne rezultat treba svi to da prepoznamo, kao i da se kad nema napretka ili ima nazadovanja treba da idemo korak unazad - rekao je Varhelji.

Ističe da proces proširenja nije data perspektiva "zdravo za gotovo" već da svi moraju da rade na tome - i on kao komesar i Srbija i svaka zemlja koja zeli da se pridruži EU.

On je rekao da su klasteri, odnosno grupisana poglavlja, ideja koja bi trebalo da pruži širu perspektivu, kako se problemi ne bi seckali na sitne delice.

Varhelji je rekao da je drugi element plana, koji će uskoro biti objavljen, otvaranje pregovra EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Treba da se radi na ažuriranju izveštaja za te dve zemlje, kako bismo dobili "zeleno svetlo" za otvaranje poglavlja do Samita EU - Zapadni Balkan u Zagrebu.

Treći stub, prema njegovim rečima, je nova strategija ekonomskog razvoja i investicija za ceo region, kako bi se znatno ubrzale i približile ekonomije Zapadnog Balkana EU.

- Da pomognemo zemljama da stvore tržišnu ekonomiju koja je otporna, funkcionalna, da ih podignemo na viši nivo, stvorimo privredni rast, otvaranje radnih mesta, jer ovaj region ima ogroman potencijal i treba zajedno da radimo - rekao je Varhelji.

Sastanak sa Vučićem u Predsedništvu

Vučić je rekao da Srbija, kao zemlja koja je uz Crnu Goru najdalje odmakla u pregovaračkom procesu sa EU, može da bira da li će nadalje koristiti već potpisan pregovarački okvir ili novu metodologiju, te da su njegove lične simpatije na strani nove metodologije.

- Moje lične simpatije, kao predsednika, je na starni nove metodologije i zahvalan sam državama članicama EU koje su to želele. Ipak, moramo znati šta je to što mi možemo da dobijemo ukoliko ispunimo uslove koji budu stavljeni pred nas - rekao je Vučić posle sastanka sa komesarom za proširenje.

Oliver Varhelj, Aleksandar Vučić, Predsedništvo Srbije Vučić je preneo novinarima da mu je Varhelji predstavio prvi deo nove metodologije, o kojoj se govori u poslednje vreme u Srbiji, ali i u Briselu - Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

On je preneo novinarima da mu je Varhelji predstavio prvi deo nove metodologije, o kojoj se govori u poslednje vreme u Srbiji, ali i u Briselu.

- Želim da izrazim zadovoljstvo i napornim radom Evropske komisije, i njegovim ličnim, kao i onim što sada možemo da vidimo u okviru nove metodologije - rekao je Vučić.

- Kada imate prolazno vreme, pravo prolazno vreme koje znači mnogo za ljude koji učestvuju u reformama, siguran sam da ćemo se mi potruditi da na najbrži način odradimo naš posao. Želim da potrvdim našu posvećenost evrospkom putu Srbije, našu odlučnost da budemo deo EU, ali i deo razgovora kako na najbolji mogući način da pokazemo ljudima prednosti, da mogu da dodirnu ono što je EU, a ne da to bude samo u ''nekim oblacima'' - istakao je on.

Vučić je u prilog nove metodologije naveo to da, iako je gotovo svaki put išao u Brisel na otavaranje poglavlja, ne bi mogao da nabroji koja smo otvorili, a koja zatvorili, te da je to sada preglednije, u okviru nove metodologije, koja predviđa šest klastera.

Rekao je da kada se zatvore klasteri, što nije lak rad, jer je nova metodologija stiktna i restrikvitina, dobija se pristup fondovima EU.

- Ako uzmete "konkurenciju i rast" kao klaster, mi smo otvorili najveći broj poglavlja. Samo tri nismo, a šest jesmo. Tu odlično stojimo. Ukoliko ste to zavrsisli iz čitave te oblasti mogli bi da u tom delu pripadamo Evropi, imali bi mogućnost korišćenja fondova kao i članice. To je velika motivacija za sve nas da to radimo - objasnio je Vučić.

Aleksandar Vučić Vučić je preneo da je sa evropskim komesarom razgovarao i o balkanskoj incijativi "mini Šengena", koji se tiče slobodnog protoka robe, ljudi, kapitala i usluga u ovom regionu - FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ukazao je da postoji tranzicioni period za slobodno kretanje radne snage, što je za nas veoma bitno, jer bi potpuna sloboda dobijanja radnih dozvola bila trenutno opasna za nas i ponovio da je, kada se određene stvari završe, prema novoj metodologiji, možete da se posvetite sledećem klasteru, a ljudi bi već imali koristi.

On je rekao da ne možemo sada da imamo sve parametre, te da ćemo nastaviti da proučavamo novu metodologiju, a konačne odluke donećemo u narednom periodu.

Ukazao je da Srbija mora da radi na fundamentalnim poglavljima, među kojima su poglavlje 23 i 24, koja se tiču vladavine prava.

Preneo je da je sa evropskim komesarom razgovarao i o balkanskoj incijativi "mini Šengena", koji se tiče slobodnog protoka robe, ljudi, kapitala i usluga u ovom regionu.

- Izneo sam ideju da bi Srbija želela sa nekim članicama EU da postane deo Šengen sporazum, jer smatramo da bi to bilo od ogromnog značaja za našu zemlju da imamo otvorene granice prema Evropi, a mislimo da Srbija može u bezbednosnom i sigurnosnom smislu da garantuje važan uticaj u obezbeđivanju sigurnosti - naglasio je on.

Vučić je istakao da su to ideje o kojima treba da se razgovara u EU, kako bi videli šta od toga oni žele i šta mi možemo.

- Mi smo veoma zahvalni načelima na kojima svoju politiku prema Balkanu zasniva Evropska komisija. Verujem da će se nastaviti proces evropskih integracija. Mi smo životno zainetersovani i to je za nas od posebnog strateškog značaja - naglasio je on.

U ekonomiji, preneo je, Srbija je dosta napredovala, i, kako je dodao, čini se da već možemo bar sa siromašnijim članicama EU da nekakvu vrstu koraka držimo i održavamo.

Ukazao je, kada se pogleda koliku podršku su neke zemlje članice na sličnom nivou dobile od EU, a pojedine su dobile 20 puta više novca, ali su članice, možemo samo da im zavidimo na tome i raditi naš posao da što pre budemo i mi deo Unije.

Govoreći o Varhejiju ukazao je da se radi o našem "komšiji", koji je nama najbliži jer je iz Segedina, i da je reč o izuzetnom čoveku koji će razumeti potrebe celog regiona, a posebno nas iz Srbije.

Vučić je rekao da skoro pa da možemo da kažemo da imamo svog komesara, što ne znači da će bilo ko da nam gleda kroz proste, jer se radi o procesu koje vode sve države članice.

Kazao je da je mnogo naučio o precudurama EU od Varheljija, za kojeg kaže da je posebno srećan što se radi o energičnom, dinamičnom čoveku, veoma marljivog i posvećenog.

- Želim da izrazim lično zadovljstvo što je Varhelji dobio ovaj resor - zaključio je on.

 
 
 
View this post on Instagram
"Imali smo veoma dobre razgovore i moje simpatije idu ka novoj metodologiji, kao okviru za rad sa Evropskom komisijom. Vidim mnogo šansi i mogućnosti za Srbiju. Važno je da pokažemo našu posvećenost evropskom putu Srbije, našu odlučnost da budemo deo Evropske unije i kako da na najlakši način pokažemo ljudima da osete, da vide, da mogu da dodirnu ono što jeste Evropska unija, a ne da im to bude nešto daleko. Zahvalan sam na svemu što smo do sada dobili, to je nama mnogo značilo. Veliko hvala na vašoj poseti, želimo da se u Srbiji osećate kao kod svoje kuće." - Predsednik Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

On je rekao da ne možemo sada da imamo sve parametre, te da ćemo nastaviti da proučavamo novu metodologiju, a konačne odluke donećemo u narednom periodu.

Potpis finansijskog sporazuma o projektnom finansiranju IPA 2019

Vlada Srbije i Evropska unija potpisale su danas sporazum o finansiranju u vrednosti od 138,55 miliona evra, a novi paket bespovratne pomoći namenjen je projektima u oblasti ekonomije, nauke, vladavine prava i upravljanja.

Sporazum su u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje.

Komesar Varhelji će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, a zajedno sa posrednicima u međustranačkom dijalogu u Srbiji, Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, sastaće se i sa predsednicom Skupštine Majom Gojković, kao i predstavnicima političkih stranaka.

Oliver Varhelj, Aleksandar Vučić, Predsedništvo Srbije Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Predviđeno je da zatim Verheji, Fajon i Bilčik održe zajedničku konferenciju za medije.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dakki

    6. februar 2020 | 19:19

    Srbija je vecinu uslova ispunila za ulazak u EU. Ono sto je takodje vazno je da nas niko ne ucenjuje i da nam ne daju neke nerealne uslove koje trebamo da ispunimo.

  • Rade

    6. februar 2020 | 16:12

    Verujem da je nova metodologija pristupa EU pravednija i da nece biti nekihh skrijenih uslova za pristup.

  • Kim

    6. februar 2020 | 17:20

    Nema od ulaska ništa u EU,dok ne priznamo Kosovo,to je jasno rečeno,ostalo je samo prazna priča,a da li će da priznaju i na kakav način,,videćemo tek...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA