≫ 

Grenel ne odustaje od stava o ukidanju taksi, Haradinaj najavljuje proteste

Poslanička grupa Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja najavljuje mogućnost organizovanja protesta ako Priština suspenduje tu meru

  • 3

Sjedinjene Američke Države su navodno odlučile da obustave sve važne investicione projekte na Kosovu sve dok Vlada ne ukine taksu na srpsku robu, prenosi RTK. Da se ukidanje takse mora dogoditi pre investicija, poručio je izaslanik Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Ovo nije prvi put da se pominje kako su SAD odlučile da Prištinu "sateraju u ćošak" i nateraju da povuče takse na srpske proizvode.

Poslanička grupa Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja najavljuje mogućnost organizovanja protesta ako Priština suspenduje tu meru.

Izaslanik Donalda Trampa, poput svog predsednika, ne propušta dan za diplomatiju, i to na Tviteru.

Ričard Grenel se oglasio o kosovskoj taksi na robu iz centralne Srbije o pomenuo je kako bi odgovorio bivšem kosovskom zvaničniku, koji je u Trampovom predlogu budžeta za sledeću godinu video najavu novca za projekte na Kosovu.

- Tarife moraju da se ukinu kako bi investicije funkcionisale. To je suštinski važno - istakao je Grenel.

Tom tvitu prethodila je izjava njegovog portparola za RSE.

- Kosovo treba da ukine taksu na robu iz Srbije, bez sprovođenja reciprociteta. Dakle, bez recipročnih mera. Ne samo da suspenduje taksu već da je potpuno ukine - poručio je Dik Kastin.

Ta izjava usledila je posle niza tvrdnji Aljbina Kurtija da će taksu ukinuti tako što će je zameniti principom reciprociteta.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da sve zavisi od Prištine i od Aljbina Kurtija.

- Ja se nadam da će ukinuti taksu. To je važno za budućnost, građane, Srbe i Albance, jedini način da ostavimo prošlost su saradnja i dijalog, poslovanje zajedno, otvaranje radnih mesta, drugačije perspektive - rekla je premijerka.

Grenelov portparol: Njegov stav je jasan, takse šalju lošu poruku

Specijani izaslanik SAD za Beograd i Prištinu Ričard Grenel jasno je rekao da takse nanose štetu tzv. kosovskoj ekonomiji i šalju lošu poruku da Prištini nije mesto za ulaganje i razvoj biznisa, izjavio je Grenelov portparol Dik Kastin Tanjugu.

On je tako odgovorio na pitanje da potvrdi ili demantuje informaciju koju je juče objavila RTK, da će SAD obustaviti investicije na tzv. Kosovu dok se ne ukinu takse.

Kastin takođe podseća da je ambasador Grenel od mnogih vlasnika kompanija, uključujući i one američke, čuo da im takse nanose ogromnu štetu.

Grenel je, navodi Kastin, da je je jasno stavio na znanje političkim liderima u Beogradu i Prištini da američke investicije ne mogu da imaju željeni efekat na lokalnu ekonomiju ako takse ostanu.

- Ambasador Grenel je jasno rekao i da bi zamena tarifa novim barijerama, nazvanim recipročnim, bila takođe kontraproduktivna za stvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje mladih - dodao je Kastin za Tanjug.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    12. februar 2020 | 09:35

    Oni slušaju bivšu američku administraciju, i ako budu uvereni da će pobediti na izborima,albanci će odugovlačiti, čekati promenu vlasti u Americi. Sada sve ovisi koliki će pritisak biti, mogu li izdržati do američkih izbora...

  • misa

    12. februar 2020 | 09:39

    A mi i dalje preko pojedinaca uvozimo sa kosova batake belo meso Suhomesnato albanski paradajz sve otrov do otrova kao koji ni oni neće da jedu kao i tehniku nekvalitetnu i tako im punimo džepove

  • Vukodlak

    12. februar 2020 | 09:29

    Sav sam se najezio.😑😕😠😑😕😠

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA