Sa kojim izazovima se suočava Zapad? Objavljen izveštaj uoči konferencije na koju putuje Vučić

U izveštaju se ističe da je poslednjih godina politički Zapad, kakav smo poznavali, postao osporavan kako spolja, tako i iznutra

  • 4
Minhenska bezbednosna konferencija

Foto: Facebook/Munich Security Conference

U Nemačkoj se ove nedelje, na 56. Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, sastaju šefovi država i vlada, kao i stratezi iz brojnih zemalja kako bi razgovarali o "pretnjama svetskom miru" i globalnim pomeranjima u svetskim odnosima moći. Njoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što će biti prilika za susret sa brojnim svetskim državnicima, kako je ranije najavio.

U susret konferenciji objavljen je "Minhenski bezbednosni izveštaj", koji će biti osnova za razgovore na skupu.

U izveštaju se ističe da je poslednjih godina politički Zapad, kakav smo poznavali, postao osporavan kako spolja, tako i iznutra.

- Zajedničko razumevanje onoga što znači biti deo zapada bledi - ističe se u izveštaju koji ukazuje na fenomen "Westlessness", moto ovogodišnje konferencije, odnosno nestanak značaja zapada.

- Suočeni sa novim nadmetanjem velikih sila i velikim brojem kriza koje zahtevaju zajednički odgovor Zapada, šta znači za sve što Zapad ne može da dogovori zajedničku strategiju i prepušta svetsku pozornicu drugima? - pitanje je koje će biti u fokusu.

U ovogodišnjem izveštaju se ukazuje na rasprostranjeno osećanje nelagodnosti i bespomoćnosti usled rastuće nesigurnosti po pitanju budućnosti Zapada.

Oliver Varhelj, Aleksandar Vučić, Predsedništvo Srbije

Na ovogodišnjoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji će biti prisutan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što će biti prilika za susret sa brojnim svetskim državnicima, kako je ranije najavio-Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Brojni aktuelni bezbednosni izazovi čine se direktno povezani sa raspadom i povlačenjem Zapada, konstatuje se u izveštaju.

- Pored toga, u zapadnim društvima nestalo je razumevanje šta znači biti deo Zapada. Ostaje nejasno koliko će Zapad moći izraditi strategiju i zajednički odgovor na eru rivaliteta velikih sila, koja se nazire, što bi mogao biti i najveći strateški izazov za transatlantsko partnerstvo - naglašava se u dokumentu.

Minhen 2020 će tražiti odgovore i rešenja za to pitanje kroz razmatranje evropskih projekata, odbrambene saradnje i liberalnog međunarodnog poretka kao celine, najavljeno je.

Razgovaraće se i o krizama od Libije do Istočne Azije, a neće izostati ni fokus na posledicama klimatskih promena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    12. februar 2020 | 14:46

    Kosovo kao drzava je problem miru kad to shvate ona ce biti bolje po njih..

  • Mihailović

    12. februar 2020 | 15:24

    Kakav zapad, izvršili zločinačku agresiju na Srbiju izmišljenim dokazima, lažima...to je bio pravi udruženi, planirani zločin koji su oni pripisivali Srbima...

  • Jovan Ktć

    12. februar 2020 | 18:26

    Najveća briga Zapada ( Amerike pre svega) je kako podčiniti Rusiju i Kinu. Niko njih ne ugrožava, već je obrnuto. Amerikance brine to što više nisu neprikosnovena vojna i ekonomska sila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA