• 4

Sa kojim izazovima se suočava Zapad? Objavljen izveštaj uoči konferencije na koju putuje Vučić

U izveštaju se ističe da je poslednjih godina politički Zapad, kakav smo poznavali, postao osporavan kako spolja, tako i iznutra

  • 4

U Nemačkoj se ove nedelje, na 56. Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, sastaju šefovi država i vlada, kao i stratezi iz brojnih zemalja kako bi razgovarali o "pretnjama svetskom miru" i globalnim pomeranjima u svetskim odnosima moći. Njoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što će biti prilika za susret sa brojnim svetskim državnicima, kako je ranije najavio.

U susret konferenciji objavljen je "Minhenski bezbednosni izveštaj", koji će biti osnova za razgovore na skupu.

U izveštaju se ističe da je poslednjih godina politički Zapad, kakav smo poznavali, postao osporavan kako spolja, tako i iznutra.

- Zajedničko razumevanje onoga što znači biti deo zapada bledi - ističe se u izveštaju koji ukazuje na fenomen "Westlessness", moto ovogodišnje konferencije, odnosno nestanak značaja zapada.

- Suočeni sa novim nadmetanjem velikih sila i velikim brojem kriza koje zahtevaju zajednički odgovor Zapada, šta znači za sve što Zapad ne može da dogovori zajedničku strategiju i prepušta svetsku pozornicu drugima? - pitanje je koje će biti u fokusu.

U ovogodišnjem izveštaju se ukazuje na rasprostranjeno osećanje nelagodnosti i bespomoćnosti usled rastuće nesigurnosti po pitanju budućnosti Zapada.

Oliver Varhelj, Aleksandar Vučić, Predsedništvo Srbije

Na ovogodišnjoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji će biti prisutan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što će biti prilika za susret sa brojnim svetskim državnicima, kako je ranije najavio-Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Brojni aktuelni bezbednosni izazovi čine se direktno povezani sa raspadom i povlačenjem Zapada, konstatuje se u izveštaju.

- Pored toga, u zapadnim društvima nestalo je razumevanje šta znači biti deo Zapada. Ostaje nejasno koliko će Zapad moći izraditi strategiju i zajednički odgovor na eru rivaliteta velikih sila, koja se nazire, što bi mogao biti i najveći strateški izazov za transatlantsko partnerstvo - naglašava se u dokumentu.

Minhen 2020 će tražiti odgovore i rešenja za to pitanje kroz razmatranje evropskih projekata, odbrambene saradnje i liberalnog međunarodnog poretka kao celine, najavljeno je.

Razgovaraće se i o krizama od Libije do Istočne Azije, a neće izostati ni fokus na posledicama klimatskih promena.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    Najveća briga Zapada ( Amerike pre svega) je kako podčiniti Rusiju i Kinu. Niko njih ne ugrožava, već je obrnuto. Amerikance brine to što više nisu neprikosnovena vojna i ekonomska sila.

  • Mihailović

    Kakav zapad, izvršili zločinačku agresiju na Srbiju izmišljenim dokazima, lažima...to je bio pravi udruženi, planirani zločin koji su oni pripisivali Srbima...

  • Boban

    Kosovo kao drzava je problem miru kad to shvate ona ce biti bolje po njih..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima