• 2

Poslanička grupa u EP traži imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

Specijalni izaslanik bi radio pod nadležnošću visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i komesara za proširenje i susedsku politiku

  • 2

Grupa Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu apelovala je da se imenuje specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan.

Izaslanik bi, smatraju poslanici iz te grupe, bio pod "dvostrukom kapom", odnosno radio pod nadležnošću i visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i komesara za proširenje i susedsku politiku.

Ta osoba bi se "fokusirala na rešavanje dugotrajnih problema u regionu", navodi se u dokumentu "Novi pristup perspektivi članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana", koji je usvojila grupa Obnovimo Evropu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je tokom posete regionu krajem januara razgovarao o mogućnosti imenovanja izaslanika EU za Zapadni Balkan.

Grupa Obnovimo Evropu predlaže i formiranje odeljenja za borbu protiv korupcije u Generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju. Njegov zadatak bi bilo pružanje pomoći institucijama koje se bore protiv korupcije u zemljama kandidatima u regionu.

Prema mišljenju te političke grupe, u kojoj su i poslanici iz partije francuskog predsednika Emanuela Makrona, proces proširenja se može i mora odvijati uporedo s reformom EU, jer "jedno ne isključuje drugo".

(Telegraf.rs/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima