Optužnice za zločine tzv. OVK do kraja leta: Više od 100 ispitanih, a suđenja počinju na jesen

Da će se spisak optuženih uskoro znati može se zaključiti na osnovu saopštenja  koje je juče Specijalizovano tužilaštvo za zločine na Kosovu uputilo javnosti

  • 1

Javnost u Srbiji po svemu sudeći uskoro bi trebalo da sazna ko su prvi pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova optuženi za ratne zločine nad civilima  tokom 1990-ih na području KiM.

Početak suđenja pred Specijalnim sudom za zločine koje su tokom sukoba na Kosovu počinili pripadnici OVK više je puta najavljivan u prethodnih nekoliko godina.

Da će se spisak optuženih znati uskoro može se zaključiti na osnovu saopštenja  koje je Specijalizovano tužilaštvo za zločine na Kosovu  uputilo javnosti juče, a u kom se navodi da je od predsednice Specijalnog suda tražilo da se odredi sudija koji će biti zadužen za razmatranje optužnica, tačnije da li one ispunjavaju uslove.

Prištinski advokat Tom Gaši u izjavi od pre nekoliko meseci poručio je da niko na Kosovu ne bi trebalo da se raduje zbog toga što još nije podignuta nijedna optužnica protiv bivših pripadnika tzv. OVK, jer to, kako kaže, nije zbog nedostatka dokaza, već naprotiv.

Gaši je tada izjavio da Specijalno tužilaštvo ima dovoljno dokaza za podizanje optužnica, ali pokušava da ih potkrepi dokazima do najsitnijih detalja u svakom predmetu.

KIM PRISTINA Početak suđenja pred Specijalnim sudom za zločine koje su tokom sukoba na Kosovu počinili pripadnici OVK više je puta najavljivan u prethodnih nekoliko godina-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Specijalni sud želi da detaljno ispita svaki slučaj i verujem da nakon podizanja optužnice postoji velika verovatnoća da će ona biti dokazana na Sudu. Dakle, niko neće biti zadovoljan optužnicama protiv bivših članova OVK. To je odluka kosovskog parlamenta, pa je tako nešto bilo i očekivano - rekao je Gaši za prištinski Zeri u novembru 2019. godine i istakao da svako čije se ime nalazi u izveštaju senatora Dika Martija može biti pozvan na saslušanje u Specijalno tužilaštvo.

Do sada ispitano 300 osoba

Specijalno tužilaštvo je do sada, prema navodima medija, ispitalo oko 300 osoba u vezi sa navodima o ratnim zločinima opisanim u izveštaju Saveta Evrope koji je sastavio Dik Marti o zločinima OVK na KiM.

Listi osoba koje su ispitane, ili će se tek naći pred Specijalnim tužilaštvom, pridružio se i sada već drugi put bivši premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj, koji je zbog sudskog poziva i podneo ostavku. Na spisku Tužilaštva su i savetnik predsednika Kosova Bisljim Zurapi, bivši član Vrhovnog štaba OVK Sokolj Bašoten, grupa bivših pripadnika OVK iz Prizrena i bivši predsednik kosovske skupštine Jakup Krasnići.

Iako nikada nije potvrdio, po medijima na Kosovu se spekulisalo da je i predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji dva puta već ispitivan pred Specijalnim tužilaštvom. Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu od novembra prošle godine do danas ispitao je više pripadnika OVK, a neki od njih tek treba da se pojave pred Tužilaštvom.

Neki od članova tzv. OVK koji su saslušani: Sumnjiče se za ubistva, silovanja i mučenja

Ramuš Haradinaj - bivši vođa tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. U Albaniji je 1996. završio obuku i učestvovao u stvaranju terorističkih baza u gradovima Kuks (Kukeš) na severu Albanije i Tropoja. Na Kosmet je ušao ilegalno, a trajno se vratio sredinom 1997, kada je s braćom Dautom i Škeljzenom organizovao terorističke napade na policiju širom Metohije. U aprilu 1998. godine postao je jedan od regionalnih komandanata OVK.

Ramuš Haradinaj Ramuš Haradinaj bivši vođa tzv. Oslobodilačke vojske Kosova-Printskrin: Youtube/12kumanova13

Jakup Krasnići - bivši predsednik kosovske skupštine. Ispitivanje mu je zakazano za 24. jul, ali nije saopšteno u kom svojstvu će biti ispitan. Krasnići je tokom rata 1999. vršio ulogu portparola i člana Glavnog štaba OVK. On je reko da će se odazvati pozivu uprkos tome što je ovaj sud „na kraju koncipiran u Beogradu sa klevetama i lažima i sa motivom i svrhom kompromitovanja i inkriminacije pravednog rata“. Jedan je od osnivača OVK u Drenici i vođa terorističke grupe Golub. Kao član političke direkcije OVK bio je upoznat sa planiranjem, izvođenjem i organizacijom kidnapovanja, ubistvima i fizičkim zlostavljanjima srpskog stanovništva.

Gani Geci - bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sâm izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.

Rustem Mustafa Remi - bivši komandant Operativne zone OVK u Labu i bivši poslanik skupštine Kosova, ispitan je 14. i 15. januara u Hagu. Ispitivan je u svojstvu „osumnjičenog svedoka“, kako je rekao advokat Arianit Koci.

Suljejman Seljimi - bivši glavni komandant OVK, dobio je poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar. Nije se odazvao pozivu zbog „narušenog zdravlja“, ali je potom ispitan u Prištini 6. februara. Trenutno je na uslovnom otpustu sa izdržavanja zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Raimonda Reci - prva pripadnica OVK koja je dobila poziv za saslušanje od Specijalnog suda u Hagu. Poziv joj je uručen početkom decembra i kako je navela, rečeno je da je pozvana u svojstvu svedoka.

Ovo je spisak ostalih pripadnika tzv. OVK koji su u proteklih nekoliko meseci bili saslušani u Hagu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KM 1

    26. februar 2020 | 11:40

    Heroja bez nekih krivica nema,to je tako u svakom ratu i kod svih nacija,nijanse odlučuju o krivici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA