≫ 

Da li će Srbija zbog korona virusa uvesti vanredno stanje i koja je procedura ukoliko do toga dođe?

Vanredno stanje bi zahtevalo potpunu izolaciju, za sada nema potrebe za tim ali ukoliko se stanje bude menjalo, ne isključujem tu mogućnost - rekao je predsednik Srbije

Ukoliko zbog narednih dešavanja u vezi sa korona virusom bude potrebe, postoji mogućnost za uvođenje vanrednog stanja u zemlji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali istakao da za tim sada nema potrebe.

Ko u zemlji donosi tu odluku i koja je procedura?

Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbednost države. To se potom šalje u skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsednik Srbije, predsednik skupštine i vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom donesu tu odluku.

- Onda znate šta to znači. Ako se uvede vanredno stanje nema više kafića, barova, bisokopa, pozorišta, već vojska na ulice, zna se šta na granici -objasnio je on na konferenciji za štampu upitan da li će biti uvođenja vanrednog stanja, i da li se o tome trenutno razmišlja.

Vanredno stanje, prema njegovim rečima, podrazumeva najteže moguće mere i to bi zahtevalo potpunu izolaciju.

Na sastanku kriznog štaba bilo je reči i o eventualnom zatvaranju vrtića, škola i fakulteta, a premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je o tome razgovarala sa predsednikom Vučićem, i d asu poslušali stav struke da nema apsolutno nikakvog opravdanja da se u ovom mometu to učini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leksi

    14. mart 2020 | 13:41

    Vreme je jedini pokazatelj kako ce se situacija odvijati. sad samo mozemo da nagadjamo, pretpostavljamo...

  • Milos

    14. mart 2020 | 14:22

    Imali smo ptičije gripove,sarsove,sezonske gripove,tigraste komarce...itd i od svega se umiralo mnogo vise od korone pa nismo zatvarali ni skole niti uvodili vanredno stanje! I ovo ce da prodje kao i sve ostalo uz malo strpljenja.

  • Re

    14. mart 2020 | 14:27

    Pa oni pricase da je sve pod kontrlom sad se stize i do vanrednog stanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA