≫ 

Ministarstvo spoljnih poslova Kine potvrdilo: Šaljemo Srbiji maske i zaštitna odela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju uveče, pošto je proglašeno vanredno stanje, rekao je da je uputio pismo kineskom predsedniku Si Đipingu i zatražio pomoć u borbi protiv korona virusa

  • 2
Vuhan, Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang poručio je da će Kina "čvrsto stati uz Srbiju tokom borbe protiv korona virusa".

On je na konferenciji za novinare izjavio da će Kina Srbiji uputiti pomoć u vidu zaštitnih maski za lice, koje su neophodne u sprečavanju širenja zaraze korona virusom, kao i zaštitna odela i druge sanitetske potrepštine. To je potvrdila i kineska ambasadorka u Beogradu, Čen Bo, na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koja je rekla da pomoć stiže, ukoliko sve bude išlo poplanu, do kraja nedelje.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine: Čvrsto stojimo uz Srbiju

U Srbiju, prema najavi ortparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuanga, uskoro stuže sva neophodna pomoć.

- Srbija i Kina su bliski prijatelji. Čvrsto ćemo stati uz Srbiju u borbi protiv korona virusa i obezbediti im maske, zaštitne odeće, ventilatore i druge sanitetske potrepštine i tamo poslati naše medijske ekspertske grupe - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova danas na konferenciji za štampu.

"Serbia is China's close friend. We will stand firmly with Serbia in the battle against #COVID19 and provide them with masks, protective outfits, ventilators and other medical supplies, and send our medial expert groups there": FM spokesperson Geng Shuang pic.twitter.com/ZqgwBFq6BT

— Global Times (@globaltimesnews) March 17, 2020

Na sastanku sa kineskom ambasadorkom Čen Bo, predsednik Srbije je poručio da Srbija još nije u situaciji u kakvoj su neke druge zemlje, ali da će tako nešto uskoro uslediti i kod nas, a da bismo izbegli taj najgori scenario, potrebna nam je kineska pomoć i podrška.

- Zato vas molim da nam pošaljete sve što možete, i nije nam tu problem novac. Da nam pošaljete od maski, rukavica... Treba nam desetine miliona maski, rukavice, respiratori... Bukvalno svega, a ponajviše nam treba vašeg znaja i ljudi koji bi želeli u Beograd i Srbiju da nam pomognu kako da iz ove teške krize izađemo a da nemamo destine i hiljade mrtvih - rekao je Vučić.

Ambasadorka Kine takođe je potvrdila da će kineska strana obratiti veliku pažnju na potrebe Srbije u borbi protiv virusa.

- Već smo odlučili da dajemo donaciju, a onda da posaljemo i stručnjake - rekla je Čen i dodala je da će Vučiću u toku dana dati spisak šta će Kina sve uraditi.

- Ako sve bude dobro, nadam se do kraja ove nedelje da će doći stručnjaci iz Kine - navela je ona, a Vučić je na to rekao da je za Srbiju svaki dan važan.

Juče je u Srbiju stigla prva pomoć iz Kine, testovi za detekciju virusa korona, što su potvrdili i premijerka i predsednik lično.

Predsednica Vlade je dodala da su testovi za detekciju virusa donacija kineske humanitarne organizacije "Mammoth Fondation", čije je sedište u kineskom gradu Šenženu.

- To je urađeno u koordinaciji Ambasade Kine u Beogradu i Vladom Srbije, uz ogromnu pomoć predsednika Vučića. Velika zahvalnost na pomoći u ime svih građana - rekla je Brnabić i dodala da se mogu očekivati i nove donacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA