≫ 

29 godina od najkontroverznijeg sastanaka pre raspada SFRJ: Da li je ovako dogovorena podela zemlje?

Iako susret Slobodana Miloševića i Franja Tuđmana tog 25. marta u Karađorđevu nikad zvanično nije potvrđen, brojni izvori kasnije saopštili da za to imaju čvrste dokaze

  • 26
Franjo Tudjman, Slobodan Milosevic Foto: Profimedia

Na današnji dan, pre 29 godina održan je čuveni sastanak u Karađorđevu na kom su predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman postigli umeni dogovor o podeli Bosne i Hercegovine i rušenju reformske Vlade Jugoslavije, na čelu s predsednikom Antom Markovićem.

Oko ovog susreta gotovo tri decenije pletu se različite teorije zavere. Iako njegovo održavanje kao i postignut dogovor nikada nisu zvanično potvrđeni, brojni izvori kasnije saopštili su da za to imaju čvrste dokaze. Ipak, bilo je i onih koji su tvrdili da je sastanka bilo, ali da tema svakako nije bila podela Bosne i Hercegovine.

Jedan od izvora koji navodi da se tajni susret Miloševića i Tuđmana zaista dogodio, jeste Stjepan Mesić koji je tvrdio da je zajedno sa Borisom Jovićem dogovorio sastanak u vezi sa preraspodelom teritorije BiH.

Iako je prema prvobitnom dogovoru za stolom trebalo da se nađu tadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Boris Jović, Stjepan Mesić, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, predsednik Srbije je otišao sam, dok je Tuđman sa sobom poveo šefa svog kabineta Hrvoja Šarinića.

- Taj se susret održao bez mene, a Milošević je na njega došao bez Borislava Jovića. Uvek sam petkom i subotom dolazio iz Beograda u Zagreb, i mi smo ga čekali da se vrati iz Karađorđeva. Pre toga susreta rekao sam mu da ne smeta što se on održava u Karađorđevu, ali on je rekao - sasvim je svejedno gde ću se s njim naći, najvažnije je da čujem šta on želi - ispričao je Mesić mnogo godina kasnije.

Tuđman je navodno nakon sastanka sa Miloševićem kompletnom državnom vrhu Hrvatske objasnio ponudu koju mu je predložio Milošević, i prema Mesićevim rečima, bio je oduševljen.

- Kad su se njih dvojica vratili iz Karađorđeva, sastali smo se s ljudima iz tadašnjeg hrvatskog državnog vrha. Imali smo po stolovima kafu, čaj, neko piće. Tuđman je ušao u sobu i rekao "Raščistite odmah stolove. Hrvoje, daj karte" - rekao je Mesić.

Slobodan MIlošević Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP / Profimedia

Milošević je prema njegovim rečima Tuđmanu rekao da preuzme Cazin, Kladušu i Bihać, kao i da te teritorije Srbiji nisu potrebne. Na pitanje hrvatskog predsednika "Da li ovo znači rat?" , Milošević je navodno odgovorio, "Ne, ovo je izbegavanje rata."

I tada je Tuđman objasnio šta Milošević predlaže. Rekao je da Hrvatskoj predlaže banovinske granice plus Cazin, Kladušu i Bihać. Preneo je što mu je tačno rekao Slobodan Milošević.

- Franja, ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, to meni ne treba, to je takozvana "turska Hrvatska" - ispričao je kasnije Mesić kako je otprilike tekao taj razgovor.

Posle ovog 25. marta 1991. desio se i susret 15. aprila iste godine, takođe u jednom lovištu, ali u Tikvešu, na teritoriji Hrvatske.

Ipak, Boris Jović negirao je da se sastanak ikad desio, navodeći da su "Milošević i Tuđman sada mrtvi, pa Mesić može da priča šta želi".

Video: Šta bi se desilo da je Milošević oboren 9. marta?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pakistanac

    25. mart 2020 | 07:51

    Nista novo.Obojica su zeleli da imaju velike drzave,a sada imaju lepo parce zemlje!

  • KOSIGNAS

    25. mart 2020 | 08:07

    Veujem g. B. Joviću. Mesić je patološki lažov i bolesno ambiciozna bitanga. Setite se samo njegovog svedočenja u Hagu i kako ga je S. Milošević razmontirao kao svedoka, hvatajući ga i raskrinkavajući u svakoj laži koju je ovaj dripac izneo. Što u Hagu nije izneo ovu svoju teoriju S. Miloševiću u oči, kada je imao priliku pred celim svetom? Lažov nikada ne gleda u oči kada laže.

  • DARKO 100%

    25. mart 2020 | 08:11

    Sve je to od ranije vec iscrtano bilo,strane sluzbe su sprovodile plan svoje jedne zajednicke vlade,obelezavanje kao neko zlo palo je na Srbe,da taj cestiti i junacki narod oblati da pogazi njegovu bogatu istoriju,Srbi zadojeni jugoslovenskom ideologijom bratsva i jedinstva nisu se bas odmah snasli u svemu tome i razumeli novi svetski poredak sile,prljava svetska medijska hajka bila je neprestano upucena na Srbe ,nije se lako bilo boriti sa svetskim olosom koji je vec unapred odredio pravila po svojim zeljama a ne prema fer pleju i istini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA