Jeremiću 98.000 dinara da savetuje Mrkića!

Bivši ministar spoljnih poslova nedavno postavljen na plaćeno mesto specijalnog savetnika čoveka koji ga je nasledio u Vladi Srbije

  • 0

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ponovo je na vlasti!

Jeremić je, naime, nedavno postavljen za specijalnog savetnika šefa diplomatije Ivana Mrkića, a za taj posao dobijaće mesečnu platu od 98.136 dinara.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, kojoj je Jeremić dostavio imovinsku kartu, osim plate iz Ministarstva spoljnih poslova, on mesečno uzima i paušal iz Skupštine Srbije od 30.000 dinara, budući da je poslanik.

Nekadašnji šef dipolomatije do pre nekoliko dana primao je i poslaničku platu u iznosu od 75.000 dinara, dok mu zakon omogućava ministarsku platu u narednih šest meseci koja je iznosila 101.000 dinara. Na sve to, Jeremića čeka i nova, značajno viša i devizna plata, kad ode u Njujork, gde će predsedavati Generalnom skupštinom UN.

Vuk Jeremić juče nije želeo da komentariše saznanja ovog lista, dok u Ministarstvu spoljnih poslova uveravaju da je sve urađeno po zakonu. Takođe, tvrde da Jeremić nije specijalni savetnik, kako je navedeno u imoviskoj karti, već "specijalni izaslanik" i da će greška biti ispravljena.

- Na osnovu člana 17. Zakona o spoljnim poslovima Srbije, ministar može imenovati svog specijalnog izaslanika koji privremeno boravi u stranoj državi ili pri međunarodnoj organizaciji radi izvršenja posebnih zadataka, kao što je predsedavanje GS UN - kažu u Ministarstvu.

S druge strane, U Jeremićevom timu za Njujork ističu da su on i njegovi saradnici morali biti "u sistemu" Ministarstva.

- Budući da, nakon odluke vlade, više ne postoji posebna kancelarija za logističku i tehničku podršku predsedavanju GD UN, sve to prebačeno je na Ministarstvo. Svotu od 98.000 dinara Jeremić prima do trenutka kad otputuje u Njujork, nakon čega mu sleduje plata u devizama, koja još nije određena, a prestaje mu ova nadoknada - tvrde Jeremićevi saradnici.

Prema njihovim rečima, Jeremić više ne prima poslaničku platu već samo paušal, kao narodni poslanik, koji daje u humanitarne svrhe, dok zakonsko pravo na šest ministarskih plata nije ni koristio.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA