≫ 

"Odluka će važiti do 15. juna": Kurti najavio uslovno ukidanje taksi

On je naveo da će odlluka stupiti na snagu večeras pre ponoći i da će važiti do 15. juna, kada će biti doneta procena o tome kako je sprovedena

  • 11
Aljbin Kurti Foto: Profimedia

Vršilac dužnosti premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je sinoć da će pre ponoći takse na proizvode iz centralne Srbije biti privremeno i uslovno suspendovane, i da će biti uvedene sankcije za srpska dokumenta i robu, javlja Kosovo onlajn.

Kurti je juče na konferenciji za novinare u Prištini rekao da će takse na srpske proizvode biti ukinute i zamenjene merama reciprociteta, dok će na robu iz BiH takse biti u celosti ukinute bez reciprociteta.

On je naveo da će odluka stupiti na snagu večeras pre ponoći i da će važiti do 15. juna, kada će biti doneta procena o tome kako je sprovedena.

Za meru reciprociteta rekao je da je doneta u skladu sa sporazumom CEFTA i evropskim trgovinskim praksama.

- Vlada je na sastanku i donosi se veoma važna odluka, koja se odnosi na postepenu primenu reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom. U trgovinskim odnosima sa Srbijom oznake koje se koriste u sledećim dokumentima biće u skladu sa ustavom Kosova i važećim zakonima - kazao je Kurti.

Prema njegovim rečima, odluku koju večeras donosi vlada sprovode granična policija, carina, KVFA, agencija za medicinske proizvode i opremu i druge odgovorne institucije.

- Dakle, donosimo odluku koja stupa na snagu odmah nakon potpisivanja - poručio je Kurti.

Ðurić: Kurti nije ukinuo takse, ne nasedati na lažne vesti

Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića izjavio je da tehnički premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljib Kurti nije ukinuo takse na robu iz centralne Srbije i ne treba nasedati na lažne vesti.

Marko Đurić Marko Đurić - Foto: Tanjug/ANDRIJA VUKELIC

- Premijer privremenih institucija samouprave u Prištini najavio je, da budemo sasvim precizni, samo oročenu suspenziju taksi i to uslovno, a istovremeno uvodi nove kaznene mere za naše građane i privredu, koje naziva reciprocitetom -  naglasio je  Ðurić u saopštenju.

Ovim se, istakao je on, situacija ne deeskalira i ne vraća na stanje pre uvođenja anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije, već se na perfidan način uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe.

Ðurić je naveo da Priština nastavlja da se poigrava ovim pitanjem i ekonomskom perspektivom društva na Kosovu i Metohiji i naglašava da je ova odluka predstava namenjena delu međunarodne zajednice.

- Smatram, međutim, da nikako nije vreme za mere poput onih koje je večeras usvojila Priština, već je ovo vreme kada čak i duboke i suštinske razlike sa Prištinom treba da budu po strani, i kada svi treba da snažno i neposredno sarađujemo na prevazilaženju epidemije koja ne zna za granice, političko opredeljenje, veru i naciju - zaključio je Ðurić.

Video: Trampov specijalni izaslanik: Takse moraju biti ukinute, povlačenje priznanja zaustavljeno

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    1. april 2020 | 11:43

    Kurta je nwbitan lik, izgubljen u svemiru

  • Sudija

    1. april 2020 | 09:52

    Kakav Kurti? Zar on nije smjenjen? Kakva je to farsa?

  • Vlajko 037

    1. april 2020 | 09:25

    Ostali su bez brašna i kukuruza kosovski kamioni haraju Srbijo pa kada se snabdeju opet će takse da uvedu Kako nam se podsmevaju Nebi im zrno dao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA