≫ 

Vučić najavio skraćenje policijskog časa od utorka: "Srbija ima dovoljno respiratora"

Predsednik Vučić govorio je o aktuelnim temama u vezi sa virusom Covid 19

Aleksandar Vučić Printskrin: TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se ići na ublažavanje mera protiv korona virusa, a prva je skraćenje policijskog časa, koji od utorka počinje od 18 časova.

- Prva mera će biti skraćenje policijskog sata za sat vremena i on će počinjati od 18 časova. Penzioneri će od utorka imati od 18 do 01 čas mogućnost da izaberu pola sata za sebe da izađu u šetnju i to utorkom, petkom i nedeljom - rekao je predsednik .

Kako kaže, u roku od 7 do 10 dana, parlament će obezbediti da svi dobiju vizire, maske, i dezinfekciona sredstva i da će se ići na to da se zakaže sednica Skupštine Srbije.

Zanatske radnje se otvaraju posle Uskrsa

- Od utorka se otvaraju sve zanatske radnje, prodavnice automobila, bicikala, tehničke robe. Druge radnje ćemo otvarati već od 27. aprila, tako je planirano ukoliko sve se bude odvijalo kako treba. Svakako, ove odluke će biti promenjene ukoliko se nešto promeni po pitanju broja zaraženih - rekao je on i dodao da će teretane, frizerski saloni, biti otvoreni od 4. maja sa posebnim zaštitama.

Aleksandar Vučić Printskrin: TV Pink

O sinu Danilu

Predsednik Vučić rekao je da je srećan jer je njegov sin Danilo vrlo dobro i "to je sada za nama".

- On je 11 penzionerskih porodica obilazio, a zarazio se kada je bio u trenutku odmora sa drugarima, u kasnim satima kada su skinuli masku i rukavice - rekao je predsednik Srbije.

O žarištima u Srbiji

- Ne mogu da kažem da li virus slabi ili ne, jer se ne razumem u to, važno je da slušamo struku. Ono što sam video poredeći rezultate testova je da se Vojvodina umiruje, posle Kikinde koja je bila prvo žarište. Beograd je sve bolji, kao i Niš, iako nam okolina pravi problem - rekao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić Printskrin: RTS

Problem je, kaže, i dalje u Nišavskom i Topličkom okrugu, te da je sada Aleksinac potencijalno žarište. Rekao je da ono što smo ovih dana imali u Nišu jeste rezultat nediscipline građana od pre 14 dana, tako da je sve na nama. Ipak, najavio je da će se uskoro ići na skraćenje mera.

O respiratorima

Srbija ima dovoljno respiratora i zbog toga ne treba niko da brine, rekao je predsednik Srbije i poručio da će se, kada prođe pandemija virusa korona, dodatno jačati zdravstveni sistem, novom opremom, i biće jedan od najboljih na svetu.

Vučić je preneo da je KBC “Dragiša Mišović”, sa 392 ležaja, pre epidemije, imao 31 respirator, a sada, nakon što je pretvorena u kovid bolnicu ima 160 respiraptra.

Aleksandar Vučić Printskrin: TV Pink

- Zamislite da 130 novih mašina ubacite u jednu bolnicu - podvukao je Vučić.

On je nabrojao da je 30 novih respiratora u KC Niš, 30 u KC Vojvodine, kao i isto toliko u KBC “Zemun”, dok je 16 instaliramo u VMC Karaburma. U Novi Pazar dopremljeno je 10 respiratora, u Leskovac sedam, a Pančevo sutra dobija pet respiratora, kao i Ortopedska bolnica.

- Još nešto malo imamo u rezervi, uvek malo stavimo po strani - rekao je Vučić za TV Pink.

Podsetio je da je Srbija od početka pandemije virusa uspela da pokrene sopstvenu proizvodnju hlorokina, kao i da poveća proizvodnju maski, rukavica i medicinskog alkohola.

On je naveo da je u Srbiji danas počela masovna proizvodnja hirurških maski u Rumi, kao i da je Galenika danas proizvela prvih 372.000 tableta hlorokina, leka koji se pokazao kao delotvoran u lečenju virusa korona, dodajući da će Galenika obezbediti dovoljne količine. Podsetio je da je u Crvenki pokrenuta proizvodnja medicinskog alkohola, 15. 000 tona alkohola dnevno, i naveo da će prvo biti snabdevene zdravstvene ustanove, pa tek onda apoteke.

Najavio je da će sutra u apoteke biti pušteno po četiri miliona pari rukavica, hirurških maski i epidemiloških maski.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gasa

    18. april 2020 | 23:36

    Svakaok dobra odluka i vesti!

  • Filip

    18. april 2020 | 23:25

    Preduzete mere daju rezulatate i počinje postepeno skraćenje policijskog časa.

  • Brane

    18. april 2020 | 21:35

    Najviše zahvaljujući Vučiću Srbija se za sada veoma uspešno bori protiv koronavirusa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA