≫ 

Od ukidanja vanrednog stanja deli nas još jedan korak: Predlog stigao Skupštinu, sednica sutra u 10h

U Predlogu se navodi da je na teritoriji Srbije uspostavljen aktivni epidemiološki nadzor nad korona virusom u cilju sprovođenja preventivnih i protivepidemijskih mera u kontroli širenja zaraze

  • 0
Sednica skupštine Srbije poslanici, Srbija skupština Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

U Skupštinu Srbije stigao je Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koje je proglašeno 15. marta, a, koji je podnela Vlada Srbije. Poslanici će sutra na novioj sednici  razmotriti ovaj Predlog, saopšteno je danas iz kabineta predsednice parlamenta Maje Gojković, navodi Tanjug.

Poslanici će sutra razmatrati i Predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja, i koje je Narodna skupština potvrdila, a koji je podnela Vlada Srbije.

Sednica će biti održana u Domu Narodne skupštine sa početkom u 10 sati.

U Predlogu odluke o ukidanju vanrednog stanja se navodi da je aktivnostima nadležnih zdravstvenih organizacija i državnih organa na teritoriji Srbije uspostavljen aktivni epidemiološki nadzor nad oboljenjem Kovid-19 u cilju sprovođenja preventivnih i protivepidemijskih mera u kontroli širenja korona virusa.

Kao rezultat primene mera došlo je do usporenja epidemijskog toka i stvaranja uslova za postepeno sticanje kolektivnog imuniteta. U takvim kontrolisanim uslovima širenja infekcije došlo je do pada intenziteta aktivnosti virusa.

- Imajući na umu navedene činjenice, Kovid-19 više se ne može smatrati oboljenjem od javno-zdravstvenog značaja koje predstavlja opasnost najvišeg stepena rizika po državu i građane, pa su predsednik Republike i predsednik Vlade zajednički ocenili da su prestali uslovi zbog kojih je proglašeno vanredno stanje i odlučili da, u skladu sa Zakona o odbrani, podnesu predlog Narodnoj skupštini da donese odluku o ukidanju vanrednog stanja - navodi se u obrazloženju.

U predlogu zakona o važenju uredaba, navodi se da će nadležne izborne komisije 11. maja doneti rešenje o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova.

- Zadužuju se nadležne izborne komisije da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora i da utvrde nove rokove za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora u skladu sa vremenom nastavka sprovodjenja izbornih radnji - stoji u Predlogu zakona.

To će biti Druga sednica Skupštine za vreme vanrednog zasedanja koju je sazvala predsednica parlamenta, koji je pre šest dana potvrdio odluku o uvođenju vanrednog stanja radi sprečavanja širenja korona virusa i Zakon o potvrđivanju uredbi koje je vlada, uz supotpis predsednika, donela za vreme vanrednog stanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je saopštio da će izbori, parlamentarni, pokrajinski i lokalni u najvećem broju lokalnih samouprava, prvobitno zakazani za 26. april, biti održani 21. juna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA