≫ 

Kako bi moglo da izgleda glasanje na izborima u Srbiji? Poseban boks, sprej, maske i rukavice

Ono što je izvesno je da u maju neće biti političkih skupova, bar ne većih, a o samim merama zaštite na dan izbora RIK će odlučivati na sednici posle ukidanja vanrednog stana

  • 7
Glasanje Foto: ATA Images

Srbija će na birališta 21. juna, potvrdio je predsednik Aleksandar Vučić, a ono što je izvesno je da će kampanja i sam dan izbora zbog korona virusa izgledati drugačije od dosadašnjih.

- Ono što je izvesno je da u maju neće biti političkih skupova, bar ne većih i to u zatvorenom prostoru, a za jun ćemo konsultovati struku, posle čega će biti odlučeno. Dogovoreno je i da se donese uputstvo uz konsultovanje epidemiologa kako da se, na početku izbornog procesa, obezbedi sigurno obavljanje izbornih radnji - izjavio je predsednik posle sastanka sa predstavnicima političkih stranaka koje su najavile učešće na izborima.

Da će reč struke će imati uticaja i na poteze Republičke izborne komisije, saglasan je i Miljkan Karličić, član RIK-a, koji nam je rekao da će se na sednici zakazanoj po ukidanju vanrednog stanja, utvrditi novi rokovnik za preduzimanje izbornih radnji i razmatrati izmene Uputsva za koordinirano sprovođenje lokalnih i izbora za narodne poslanike.

- Svakako će biti razmatrane preporuke zdravstvenih vlasti pa i u pogledu maski, rukavica, sprejova, boksova, a uticaj na dalje poteze će imati i međunarodna iskustva - izjavio je Karličić za Telegraf.rs.

Na sednicama RIK će možda prisustvovati samo član ili njegov zamenik a ne oba kao do sada, dodaje, a smatra da slično rešenje treba primeniti i u radu biračkih odbora i pojednostaviti prikupljanje dokumentacije.

Ipak, kaže da se nada da će do glasanja epidemija biti savladana.

Miljkan Karličić Miljkan Karličić, član RIK-a, kaže da će struka imati velikog udela u donošenju odluka kada su mere zaštite građana da izborni dan u pitanju-Foto: Medija centar Beograd

Kako će sam dan izbora izgledati? Verovatno sa dosta rigidnim merama bezbednosti, smatra programski direktor CeSIDA Bojan Klačar.

- Vrlo je verovatno da će se ići sa omogućavanja uslova da ljudi budu dovoljno distancirani na izbornim mestima, kako imamo danas u kafićima i restoranima. Da li će država praviti pregradne boksove kakve su imali na izborima u Južnoj Koreji i odvojiti glasanje starije od 65 godina... Sve su to teme kojima će se baviti Republička izborna komisija u narednim danima - izjavio je on za tv Prva.

Kakav je stav struke bio do sada?

Epidemiolog Predrag Kon ranije je izjavio da će se po ukidanju vanrednog stanja neke mere zadržati sigurno, a zabrana javnog okupljanja, naročito u zatvorenom, svakako je jedna od njih.

Posle ukidanja vanrednog stanja, na snazi će ostati i držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti - zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

VANREDNO STANJE ULICE KORONA ZEMUN Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ono što će sigurno da se zadrži je zabrana javnog okupljanja, pogotovo u zatvorenom prostoru. Onog momenta kada se bude skinulo vanredno stanje i zabrana kretanja, tada ćemo videti koliko smo sposobni da poštujemo mere - istakao je Kon.

Kako je Telegraf nezvanično saznao, od izvora bliskog Kriznom štabu, govorilo se o preporuci da ne bude više od 5 osoba na jednom mestu, u zatvorenom, a sasvim je izvesno da će maske  i rukavice na izbornim mestima 21. juna biti obavezne.

- U ovom periodu, do izbora, koji su predviđeni za 21. jun, ne verujem da će se situacija toliko bitno promeniti da možemo da dozvolimo masovna okupljanja. Prema tome, to treba dobro se proceni i zato je dobro što je predsednik rekao da će uz konsultaciju sa epidemiolozima to biti urađeno - rečeno nam je.

Šta je dogovoreno na sastanku predstavnika političkih stranaka i predsednika Srbije

Na sastanku predstavnika političkih stranaka koje su potvrdile učešće na izborima i predsednika Srbije donete su odluke koje se tiču načina učestvovanja u kampanji, dok će se neke u hodu menjati.

* U maju neće biti velikih skupova, posebno ne u zatvorenom, a u junu se čeka mišljenje epidemiologa

* Potpisi građana neophodni za izbrone liste će se overavati i u opštini, a ne samo kod notara

* Uključivanje epidemiologa u pripremu izbornog procesa, kako i na koji način obezbediti sigurno obavljanje izbornih radnji

* Konsultacije sa lekarima kako sprovesti mere zaštite građana tokom samog izbornog postupka

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toza

    6. maj 2020 | 09:27

    Ja ne izlazim da glasam a moja preporuka je bojkot.

  • pera genije

    6. maj 2020 | 09:03

    Dodju volonteri, njima kazes za koga glasas i oni odu da zaokruze umesto tebe... :D

  • Boža zemunac

    6. maj 2020 | 09:56

    Ne izlazim na izbore,da se ne bi zarazio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA