Stanje na tabeli među učesnicima u trci za Parlament se menja: Koje stranke (ne) bojkotuju izbore?

Ko je ostao pri odluci o bojkotu, ko je promenio odluku donetu pre uvođenja vanrednog stanja, a ko se još preispituje da li će izaži na izbore?

  • 5
Glasanje, glasačka kutija, Narodna Skupština Foto ilustracija: Telegraf/Wikipedia/Shutterstock

Ukidanjem vanrednog stanja u Srbiji stekli su se uslovi da se izborne radnje, koje su zbog epidemije korona virusa, prekinute 17. marta, sada i nastave. U trenutku odlaganja izbora, Republička izborna komisija proglasila je 9 lista, dok je nekoliko stranaka i pokreta odlučilo za bojkot. Međutim stanje na tabeli među učesnicima u trci za Parlament danas izgleda malo drugačije u odnosu na mart mesec.

Ko je ostao pri odluci o bojkotu, ko je promenio odluku donetu pre uvođenja vanrednog stanja, a ko se još preispituje da li će izaći na izbore?

Epidemija korona virusa zaustavila je sve izborne radnje koje su krenule posle raspisivanja parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora za 26. april. Posle proglašenja vanrednog stanja 15. marta, na zajedničkom sastanku koji je održan dva dana kasnije, predsednik Srbije i predstavnici političkih stranaka, odlučeno je da se izbori odlože dok traje borba sa opakom bolešću.

Koje stranke sigurno izlaze na izbore?

Srpska napredna stranka je, pre proglašenja vanrednog stnaja u martu, prva predala listu kandidata za poslanike za redovne parlamentarne izbore. Nosilac liste je lider naprednjaka Aleksandar Vučić, a prvi na listi je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na listi "Aleksandar Vucić - Za našu decu", među kandidatima za 250 poslanika republičkog parlamenta, osim naprednjaka, su i predstavnici SDPS-a Rasima Ljajića, PUPS-a, Pokret socijalista, Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića.

Na sastanku održanom krajem februara naprednjaci i socijalisti su odlučili da na izbore izađu sa odvojenim listama, s tim što su ostavili otvorenu mogućnost da posle izbora razgovraraju o nastavku saradnje.

Republička izborna komisija, izborne liste Izborne liste koje je RIK proglasio pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji-Printscreen: RIK

Socijalistička partija Srbije (SPS) na predstojeće parlamentarne izbore izaći će u koaliciji s Draganom Markovićem Palmom i Jedinstvenom Srbijom.

Izlazak na izbore najavio je i SPAS Aleksandra Šapića, Pokret "Metla" koji je zapravo sastavljen od, mahom, članova DSS, zatim SMS (stranka nastala cepanjem Pokreta "Dosta je bilo"), a učešće na izborima potvrdili su i radikali i "Zavetnici".

Na izbore izlazi i Ujedinjena demokratska Srbija koju čine čine pokret Srbija 21, koalicija oko LSV u kojoj je i Vojvođanski front, SMS, GDF, a svakako najveće iznenađenje predstavljala je odluka pokreta "1 od 5 miliona" da "bojkotuje ideju bojkota" i izađe na izbore.

Iako su od prošle godine stranke okupljene oko Saveza za Srbiju najavile bojkot, došlo je do promene odluke Saše Paunovića u Paraćinu i Nebojše Zelenovića u Šapcu. Zelenović se zbog toga distancirao od SzS, kao i Savez od njega, a Paunović je najavio da napušta DS i u Paraćinu izlazi na izbore.

U trku za mesto u parlamentu ulaze i lider Srpske desnice Miša Vacić, pokret "Levijatan" kao i Goran Davidivić Firer, ultradesničar, koji se više od 10 godina krio u inostranstvu bežeći od srpskih sudova.

Glasanje Ukidanjem vanrednog stanja u Srbiji stekli su se uslovi da se izborne radnje, koje su zbog epidemije korona virusa, prekinute 17. marta, sada i nastave-Foto: ATA Images

Na izbore 21. juna izlaze i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, kao i Nova Stranka Zorana Živkovića.

Ko je promenio odluku u odnosu na onu iz marta?

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović saopštio je da će PSG učestvovati na izborima, koji će biti održani 21. juna, uz obrazloženje da "nisu uspeli da ga ubede da je bojkot rešenje".

Trifunović je najavio da će PSG na parlamentarne izbore izaći sam i dodao da je na lokalnom nivou moguće da taj pokret bude na zajedničkoj listi sa "principijelnim" strankama, a da to "sigurno neće biti SNS i SPS", jer se, kaže, protiv njih i bore.

Ko se "udružio", a ko bi na izbore, ali pod posebnim okolnostima?

Demokratska stranka i Pokret slobodna Srbija ozvaničili su saradnju u formi sporazuma o zajedničkom akcionom delovanju. Ovim sporazumom predviđena je saradnja na polju ukrupnjavanja opozicione demokratske političke grupacije koja smatra da u Srbiji nema uslova za održavanje slobodnih izbora.

- Kao i do sada Demokratska stranka podržava i sarađuje sa svima koji se svojim političkim delovanjem svrstavaju među borce za demokratiju, vladavinu prava i slobode građana. DS ostaje dosledna u stavljanju interesa građana ispred partikularnih stranačkih interesa i preuzima obavezu da okupi oko sebe sve one čije političko delovanje ostaje na strani tih vrednosti, koje su suštinske u borbi za poštene izborne uslove i dostojanstvo građana Srbije - navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

Sednica Glavnog odbora Demokratske stranke Demokratska stranka i Pokret slobodna Srbija ozvaničili su saradnju u formi sporazuma o zajedničkom akcionom delovanju-Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Sa druge strane Boris Tadić lider Socijaldemokratske stranke izašao je sa idejom da izađe na izbore, ali pod posebnim okolnostima.

- Ja sam predložio kompromisno rešenje, da opozicija ujedinjena izađe na izbore na listi koja bi se zvala "Lista za bojkot". Stranke bi jasno stavile do znanja da neće učestvovati u radu parlamenta, ali i da su protiv Vučićeve vlasti - rekao je, između ostalog, Tadić. To bi, kako je rekao, bio produžetak politike bojkota.

Ko je (ne)siguran u odluku iz marta meseca da bojkotuje izbore?

Konačan spisak opozicionih stranaka koje neće učestvovati na izborima 21. juna još je nepoznat. Stranka slobode i pravde se na sednici Predsedništva odlučila za bojkot, a lider Dragan Đilas poručio je da ne treba menjati odluke.

Sličnu izjavu imao je i lider Dveri, Boško Obradović, koji je na današnjoj konferenciji poručio da taj pokret neće učestvovati na predstojećim izborima zakazanim za 21. jun, ali da kreće u aktivnu kampanju za odlaganje izbora.

Narodna stranka najavlila je potvrdu bojkota za ponedeljak.

BOJKOT PSG RADULOVIĆ SAŠA RADULOVIĆ Pokret Dosta je bilo (DJB) od sutra počinje da prikuplja potpise za izlazak na predstojeće izbore, dok će simpatizeri DJB na istom mestu moći da daju i potpis za registrovanje stranke-Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Pokret Dosta je bilo (DJB) od sutra počinje da prikuplja potpise za izlazak na predstojeće izbore, dok će simpatizeri DJB na istom mestu moći da daju i potpis za registrovanje stranke.

Konačnu odluku o izlasku na izbore će doneti organi DJB, nakon prikupljenih potpisa.

O promeni odluke o odustajanju od bojkota za sada se nisu oglašavali jedino predstavnici inicijative "Ne davimo Beograd" i Luka Maksimović, poznatiji kao kao Ljubiša Preletačević Beli.

SzS pisao evroparlamentarcima

Opozicioni Savez za Srbiju poslao je pismo predstavnicima Evropskog parlamenta u kojem je izneo želju da učestvuje na parlamentarnim izborima ukoliko bi oni bili održani krajem 2020. godine, ali samo ako se obezbede uslovi za njihovo održavanje.

Ovaj stav javnosti je preneo Zoran Lutovac, predsednik DS, tokom uključenja u program televizije N1 sa opozicionog protesta na Andrićevom vencu.

- SZS je doneo svoju odluku i uputio pismo predstavnicima EU i EP u kom smo zahtevali da se izbori odlože do kraja godine i da se ispune elementarni uslovi za fer i poštene izbore. Bojkot nije svrha, već način da se borimo protiv ovoga što se naziva izborima. Stav SzS je da se 21. ne izlazi na izbore, a jedan od razloga je i bezbednost građana - rekao je Lutovac.

Video: Predsednik Srbije o tome kako će izgledati izborna kampanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aaaaaa

    10. maj 2020 | 22:54

    Nisam čitao tekst ali neka pobijedi Ivica Dačić🇷🇸

  • Lord

    11. maj 2020 | 07:17

    Pocinje cirkus, a sve se vec zna, kobajagi opozicija dize frku, a svi duvaju u istu tikvu, nego malo da zabave narod.

  • Za rezimlije

    11. maj 2020 | 01:27

    Nista izbori...samo bojkot

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA