• 2

Priština zabranila ulazak srpskim lekarima i sestrama na KiM

Marko Đurić je naveo i da očekuje reakaciju međunarodne zajednice, Miroslava Lajčaka i Ričarda Grenela, zbog ove zabrane

  • 2

Prištinske vlasti onemogućile su da 20 srpskih lekara i medicinskih sestara uđe na Kosovo i Metohiju, saopštio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić i istakao da je to je "skandal prvog reda", čime je Priština pokazala "novi ponor u ljudskom i političkom smislu".

Ðurić je precizirao da su lekari i medicinske sestra zaustavljeni juče na administrativnom prelazu Merdare, iako je oficir za vezu ranije već najavio njihov dolazak.

Ðurić je naveo i da očekuje reakaciju međunarodne zajednice, Miroslava Lajčaka i Ričarda Grenela, zbog ove zabrane.

- Pristina je ovime pokazala novo dno i novi najniži ponor i u političkom i u ljudskom smislu, onemogućavajući time normalno funkcionisanje i KBC u Gračanici i u drugim ustanovama - rekao je Ðurić za Tanjug.

On je naveo da je reč o lekarima i medicinskim sestrama, koje i inače žive i rade na relaciji centralna Srbija - KiM, odnosno, svi su poreklom sa Kosmeta i decenijama rade u tim zdravstvenim ustanovama.

Ðurić je rekao i da ovo predstavlja kršenje brojnih međunarodnih normi i obaveza proisteklih iz različitih sporazuma, direktno ugrožavanje zdravlja i bezbednostuu građana srpske nacionalnosti.

- Ovo je rezultat političke klime koju stvaraju vođe albanskih partija u Prištini, a direktan razlog je u tome što su se u Prištini uplašili izjave Kadrija Veseljija, dan ranije, a koji je na ciničan i zlokoban način, lažljivo govorio o tome kako novi lekari dolaze iz Srbije na KiM. Kao da bi i to trebalo da bude problem, čak i da dolaze novi - rekao je Ðurić.

Mirko Đurić

- Pristina je ovime pokazala novo dno i novi najniži ponor i u političkom i u ljudskom smislu - rekao je Đurić - Foto: Tanjug/ANDRIJA VUKELIC

Pristinske vlasti su se, smatra Ðurić, očigledno u paničnom strahu od vođe terorista, odlučili za to da srpskim medicinarima onemoguće ulazak.

Ðurić je poručio da će Beograd sa još više žara i strasti nastaviti kampanju da istinu o Kosovu, kao lažnoj terorističkoj tvorevini, širi po celom svetu.

Ðurić je naveo i da je ovo “skandal prvog reda”, a da se desilo medicinarima neke druge nacionalnosti, to bi do sada bila glavna vest na svim svetskim medijima, a ovako, kaže, postoji rizik da prođe kao nezapažena vest.

- Prištini poručujem da samo nastave sa ovakvom praksom i ''na kukovo leto'' će da uđu bilo koju međunarodnu organizaiju i da ostvare bilo koji od političkih ciljeva. Mi ćemo da nastavimo da se ponašamo potpuno suprotno od njih, kada je reč o medicinskoj i saradnji u humanitarnim pitanjima - rekao je Ðurić.

Dodao je da očekuje da će oglasiti lekarske komore i lekarska udruženja, jer je njihovim kolegama onemogućeno da normalno obavljaju svoj posao.

Naveo je i da postojeći kapaciteti mogu da zadovolje brigu o pacijentima na KiM.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aman više

    Oćemo li mi stopirati sve žive pomoći njima dole, prelaz iz pokrajine u centrlnu Srbiju i ostalo? Dokle arnauti da se glupiraju?

  • 011 komsija

    Sad SRBIJA da zabrani ulaz albanskih pacijenata u Srbiju. Da se malo i mi opasuljimo. Pa neka ih lece njihovi “dokrtori”

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima