≫ 

Orban posle sastanka sa Vučićem: "Srbija je potrebnija EU, nego EU Srbiji"

Mađarski premijer je rekao da bez Srbije, Balkan ne može biti stabilan i da se ceo region može stabilizovati samo pomoću dobrosusedskih odnosa

  • 6

Premijer Mađarske, Viktor Orban, doputovao je danas u zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Sastanak predsednika Srbije i premijera Mađarske je održan na Andrićevom vencu, a razgovarali su i ministar finansija Siniša Mali i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

-  Ove godine već u prvom kvartalu, iako smo bili suočeni sa epidemijom, imamo rast od 8 odsto trgovinske razmene sa Mađarskom. Oni su naši treći trgovinski partner, polako se približava našem drugom trgovinskom partneru. Posebno sam zahvalana premijeru Orbanu što je istakao da su oni zainteresovani da ulažu u našu zemlju. Najavljeno je da će mađarska kompanija doći da radi u Arilje, što nije bilo očekivano. Zahvalni smo im na podršci na našem evropskom putu - rekao je predsednik Srbije posle razgovora.

- Obavestio sam Orbana o situaciji u regionu i svemu onome što se dešava i na Kosovu i inače u regionu. Iako su priznali nezavisnost Kosova, Mađarska uvek razume Srbiju. Moram da kažem da niko Srbiju nije tako dobro razumeo kao Mađari po pitanju od nacionalnog značaja za nas. Deo sastanka je posvećen i razvoju saradnje u oblasti kulture i sporta. Danas ćemo ići u posetu Narodnom Muzeju Srbije - istakao je Vučić.

Mađarski premijer Viktor Orban je posle sastanka poručio da "bez Srbije Balkan ne može da bude stabilan" i da se ceo region može stabilizovati samo pomoću dobrosusedskih odnosa.

- Kada bude došlo do odluke o tome da li bi Srbija trebalo da bude primljena u Evropsku uniju, može računati na glas Mađarske - naglasio je odgovarajući na pitanja na konferenciji.

Rekao je da su se tokom epidemije korona virusa svi uverili da EU nema zajedničku politiku u oblasti zdravstva, ali, ističe, očekuje da u drugoj fazi borbe sa virusom EU bude uspešnija po tom pitanju.

ORBAN POSETA VUCIC Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- U prvoj fazi borbe sa virusom nismo mogli da računamo na podršku EU, videli smo da su sve članice EU bile zauzete svojim problemima i nisu funkcionisale koordinacije. U drugoj fazi očekujemo da EU bude na boljoj poziciji i uspesnija u borbi sa kovidom19 - rekao je Orban, odgovarajući na pitanje mađarskog novinara da prokomentariše saradnju Mađarske sa EU, ali i zemljama na istoku tokom epidemije.

Orban je istakao da je u Mađarsku došlo 120 aviona iz Kine sa tovarima medicinske opreme.

- Napravili smo vazdušni most sa Knom, stiglo je 120 tovara, tako da imamo dovoljno sredstava tokom epidemije. Takođe, imamo zalihe da pomognemo drugima, ali da imamo i za svoje potrebe na jesen, ako u oktobru bude još jedna talas epidemije - naveo je mađarski premijer i dodao da je Mađarska imala dobru regionalnu saradnju sa zemljama susedima, sa kojima su bili u stalnom kontaktu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daleko joj lepa kuca

    15. maj 2020 | 14:21

    Nama EU ne treba.EU ne moze opstati niti ce opstati.Zato drzava treba da gradi sto vise svojih fabrika, a ne da nam neki stranci diktiraju sta i kako.To Srbija nema sposobnosti i kapaciteta da otvori svoje fabrike?

  • Zoran

    15. maj 2020 | 11:35

    Naš drug i brat samo da se ne bavi kartografijom.

  • Acs

    15. maj 2020 | 13:54

    Da li ga pitao neko za kartu!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA