• 10

Evropska komisija pozdravila brzu reakciju Srbije u cilju zaštite migranata

- Srpske vlasti nastavljaju značajne napore na obezbeđivanju osnovnih životnih uslova i usluga za sve migrante u zemlji, uključujući njihovo obrazovanje i zdravlje - ocenjuju u Komisiji

  • 10
Evropska komisija Brisel

Foto: Shutterstock

Evropska komisija pozdravila je brzu reakciju srpskih vlasti protiv individua i grupa koje zastrašuju, zlostavljaju ili čine nasilje nad izbeglicama i migrantima i ocenila da Srbija nastavlja "značajne napore" u obezbeđivanju adekvatnih uslova za boravak migranata na svojoj teritoriji.

Povodom izveštaja TV N1 o odgovoru Brisela na "upad u migrantski kamp u Obrenovcu i protestima podrške napadaču" u kome je naglašeno da "Srbija ima obavezu da zakonima i u praksi da garantuje osnovna prava i slobode za sve pojedince, uključujući migrante i izbeglice", iz Evropske komisije poručuju da tokom protesta u Obrenovcu "nije bilo zabeleženo nasilje nad migrantima".

- Srpske vlasti nastavljaju značajne napore na obezbeđivanju osnovnih životnih uslova i usluga za sve migrante u zemlji, uključujući njihovo obrazovanje i zdravlje - ocenjuju u Komisiji.

U Evropskoj komisiji dodaju da se situacija u pogledu migranata u Srbiji "blisko prati" kroz pregovarčki okvir pristupnog procesa zemlje.

Generalni stav Komisije je da je neprihvatljivo svako nasilje prema izbeglicama, migrantima i drugim osetljivim grupama i da vlasti "u zakonu i praksi" moraju da garantuju fundamentalna prava i slobode svih osoba.

U Briselu naglašavaju da je EU od 2015. godine donirala preko 100 miliona evra finansijske pomoći Srbiji u cilju upravljanja migrantskim pitanjima u zemlji.

- To uključuje poboljšanje smeštaja i uslova za život, osiguranje zaštitnih mera za migrante i potražioce azila u prihvatnim centrima kao i odgovarajuću psihosocijalnu i psihološku pomoć - zaključuju u Evropskoj komisiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Timocanin

    Eto vam EU euro fanatici .

  • Jovan Ktć

    Ni reči o ispadima migranata i vršljanju po okolini kampova i van njih, niti o maltretiranju meštana, pljačkama i uništavanju imovine. Opet se EU pravi luda i obmanjuje javnost.

  • Dex

    Šta je ovo ljudi????

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima