≫ 

"Tu smo za razgovore, ako Podgorica bude spremna": Brnabić o situaciji u Crnoj Gori

Brnabić smatra da bi, ipak, zvanična Podgorica pre svega trebalo da razgovara sa Srbima u Crnoj Gori

  • 5

Zvaničnici Crne Gore nisu do sada bili previše otvoreni za razgovore, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i poručila da je naša strana tu za razgovore, ako i druga strana bude na to spremna.

Brnabić smatra da bi, ipak, zvanična Podgorica pre svega trebalo da razgovara sa Srbima u Crnoj Gori.

- Nama je važno da sačuvamo prava i slobode srpskog naroda u Crnoj Gori i sve što je potrebno da uradimo, mi smo spremni da uradimo. Ne čini mi se u ovom trenutku da su zvaničnici u Crne Gore bili previše otvoreni za takve razgovore. Ako jesu, mi smo tu da razgovramo - poručila je Brnabić.

Premijerka je odgovarala na pitanja novinara da prokomentariše to što se u CG nastavlja saslušavanje svestanike, da li Srbija može da reaguje diplomatski i da li je ona razmišljala da traži razgovor sa nekim od crnogorskih zvaničnika ili sa crnogorskim premijerom.

Brnabić je istakla da Srbija može da reaguje postujući suverenitet Crne Gore, i da je naša ustavna obaveza i ljudska dužnosti, kao i želja, da pružamo podršku srpskom narodu u toj zemlji.

- To nije u suprotnosti sa bilo kakvim međunarodnim pravilima i to je nešto što se podrazumeva i što bi svaka ozbiljna zemlja radila. To je tema i u razgovorima sa nekim međunarodnim zvaničnicima - navela je premijerka.

Ana Brnabic Brnabić je istakla da Srbija može da reaguje postujući suverenitet Crne Gore - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Brnabić poručuje da, dok ne dođe do razgovora, naša poruka i apel jeste da je svima nama u interesu regionalna saradnja i stabilnost i regionalno povezivanje, pošto nam i nakon ove krize svima sledi da se zajedno ekonomski podignemo.

Kaže da Srbiji međunarodne finansijske institucije predviđaju najmanje pad u privrednom rastu, odnosno najveći rast sledeće godine.

- Ali, svi ostali kao i mi ne možemo napredovati bez regionalne stabilnosti, dakle bez provokacija ukoliko je moguće da imamo jedan normalan i konstruktivan dijalog, ali pre svega čini mi se sa Srbima u CG, pre nego sa Beogradom, mislim da bi to bilo u najboljem interesu svih - navela je Brnabić.

Podsećamo, ranije danas crnogorski predsednik Milo Ðukanović izjavio je da bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i budući razvoj, što bi, kako je rekao, značilo kraj Crne Gore i njeno "prinošenje" na žrtvenik Srbije.

Milo Đukanović Milo Đukanović - Foto: Profimedia/Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial

On je, komentarišući posledice usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, poručio da je suštinska dilema oko tog akta - da li Crna Gora treba da unapređuje vladavinu prava.

- Da li Crna Gora treba da novim zakonima usaglasi propise sa EU standardima, zameni zakone stare skoro pola veka, ja mislim da je odgovor - DA - rekao je Đukanović.

- Da li Crna Gora treba da odustane od takve svoje potrebe, kad god se deo društva pobuni odgovor je NE - istakao je Đukanović i dodao da zakon treba Crnoj Gori i da je zbog toga donešen.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BC

    18. maj 2020 | 17:20

    Hahahah, Srbi izabrali najelokvetnijeg među njima da predlaže razgovore.

  • Predator

    18. maj 2020 | 15:21

    Nemoj ti molim te

  • Montenegro

    18. maj 2020 | 16:27

    O čemu treba da razgovaramo? O tome kako da SPC preuzme vodjenje države???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA