≫ 

"Građani Srbije su nepoželjni u Crnoj Gori": Brnabić o potezu Podgorice

- Njihova odluka je bazirana na potpuno političkim motivima - rekla je Brnabić

  • 34
Ana Brnabic, Bocan Harcenko

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da je njoj potpuno jasna poruka Podgorice, a to je da su u Crnoj Gori nepoželjni građani Srbije, a što se Hrvatske tiče kaže da joj je ta odluka jasnija jer očigledno ne računaju preterano na turiste iz Srbije, već iz EU.

Brnabić je, u emisiji "Fokus" TV B92, kazala da ne vidi da postoje bilo kakvi nesporazumi, i da nema razloga da nazove crnogorskog premijera Duška Markovića kako bi joj, kako je rekao, objasnio odluku, jer joj je sve jasno.

Ona iznela svoje mišljenje da je ta odluka pogrešna i da se radi o klasicnom slučaju kada "politika i politikanstvo zamagle gledište i ekonomski interes".

- Mislim da su turisti iz Srbije jako dobri turisti na crnogorskom primorju. Njihova odluka je bazirana na potpuno političkim motivima. Meni je odluka savršeno jasna, nema šta da mi neko obrazlaže - rekla je ona, a na tvrdnje da su za tu odluku dobili pohvale, rekla je da joj je izuzetno drago za te pohvale, koje nije videla.

Istovremeno je izrazila uverenje da će Crna Gora promeniti svoju odluku, jer će biti izlozena velikom pritisku, pošto je turizam najveći generator BDP-a u toj zemlji, a srpski turisti su značajno tome doprinosili.

- U jednom trenutku će popustiti pod pritiskom turističke industrije. Verujem da će biti potpuno drugačija odluka, da će nas pozivati da dođemo. A ja pozivam građane da ne idu tamo gde su nepoželjni. Kako god bilo vlada će biti otvorena za saradnju i podršku našim građanima gde god bili - objasnila je ona.

SRBIJA KINA UGOVOR DONACIJA ANA BRNABIĆ CEN BO BRANISLAV NEDIMOVIĆ

Brnabić jestovremeno je izrazila uverenje da će Crna Gora promeniti svoju odluku - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Govoreći o odnosu sa Crnom Gorom kazala je da pokušava da se ne bavi unutrašnjim pitanjima te zemlje i citirala predsednika Aleksandra Vučića da Srbija poštuje Crnu Goru kao susednu državu i partnera.

Podsetila je da je Srbija za regionalnu stabilnost i povezivanje.

- Ne mogu da razumem kod nekih kolega iz regiona to neshvatanje da mi kao region i svi građani možemo da napredujemo i podignemo kvalitet života u regionu samo ukoliko radimo zajedno, ako je region miran, predvidviv i bolje povezan - podvukla je Brnabić.

Ukazala je da, kao premijerka, ima ustavnu obavezu da se bavi i brine o Srbima ma gde bili, a tako i u Crnoj Gori.

Koronavirus, korona virus srbija, kzš

Govoreći o odnosu sa Crnom Gorom kazala je da pokušava da se ne bavi unutrašnjim pitanjima te zemlje - Foto: Tanjug/Tanja Valič

- To radi svaka ozbiljna drzava, a Srbija je postala ozbiljna država. Ali to ne znači mešanje u unutrašnje poslove Crne Gore. Ja sam za najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom. Žao mi je što su izabrali neki drugi put, koji ne razumem, a to je da se u 21.veku bavite formiranjem crkve umesto da se bavite digitalizacijom i podrškom sektorima koji mogu da podignu konkuretnost kako bi mladi ostajali u regionu, podigli dodatnu vrednost ekonomije - navela je ona dodajući da se upravo time bavi Srbija.

- Ako želite da budete u EU a idete da konfiskujete nečiju imovinu, dobijete preporuke Venecijanske komisije pa se ne vodite time, to je nihovo pravo da rade, a naša je obaveza da pokušamo da na potpuno demokratski način poštujući sve evropske vrednosti utičemo da prava Srba u Crnoj Gori budu na najvišem nivou - rekla je Brnabić dodajući da to radi i Mađarska kada je reč o mađarskoj nacionalnoj manjini u Srbiji, Rumunija i druge zemlje.

Osvrnula se i na stavove da Srbija treba da reaguje recipročnim merama, dodajući da je čula da ne činimo dovoljno, ali je videla i pisma da mi direktno radimo protiv crnogorske vlasti.

- Između te dve krajnosti ne znam kako bih odgovorila ni na jedno i drugo. Bavimo se svojim poslom, vodimo brugu o interesu Srba ma gde žive. Mi smo država koja se toga ne stidi i radimo popuno otvoreno - objasnila je ona.

PREDSEDNIK OBRACANJE

- Bavimo se svojim poslom, vodimo brugu o interesu Srba ma gde žive - kaže premijerka Srbije - Foto: Tanjug/Predsedništvo RS/Dimitrije Goll

Podsetila je da su, do Zakona o slobodi veroispovesti, odnosi Srbije i Crne Gore bili odlični, da je ona imala odličnu komunikaciju sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, a da je posle zakona, kada je predsednik Vučić okupio Albaniju i Severnu Makedoniju oko regionalne mini Šengen inciijative, koja se zasniva na četiri osnovne evropske slobode, pozvao i Podgoricu, koja je bila rezervisana.

- Srbija ima samo jedan jedini interes a to je regionalna stabilnost, naš interes je bolji kvalitet života građana Srbije, a to dirketno zavisi od stabilnosti regiona - naglasila je ona.

Brnabić je kazala i da ne uvodimo recipročne mere jer politikanstvo često zamuti um nekima pa ne vide da će takve odluke imati loše posledice po njihove građane i ekonomiju.

- Naše granice su otvorene, i pozivam građane Crne Gore da dođu. Oni su dobrodošli, crnogorski studenti kojih ima dosta da budu u što većem broju u Srbiji. Srbija je otvorena zemlja i želimo da ljudi dolaze ovde, jer to znači mnogo za našu ekonomiju i odnose - kazala je ona.

Ana Brnabic

Brnabić je kazala i da ne uvodimo recipročne mere jer politikanstvo često zamuti um nekima pa ne vide da će takve odluke imati loše posledice po njihove građane i ekonomiju - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Što se Hrvatske tiče, kaže da više razume tu odluku, jer očigledno ne računaju preterano na turiste iz Srbije, koliko iz 10 zemalja EU za koje otvaraju granice.

- Umesto to da komentarišem više se fokusiram i vise razmišljam o tome kako da na najbolji mogući način sve lepote naše zemlje predstavim našim građanima koji češće bolje znaju strane turističke destinacije, nego naše u zemlji koje mogu da se porede sa najboljima širom sveta. Pokušavam sa celim timom nađem način da to približim građanima da bi ostali i letovali u svojoj Srbiji - rekla je ona.

Brnabić je istakla da je to najbolje po pitanju zdravstvene bezbednosti, ali i što time na direktan način pomažu našu domaću ekonomiju u realno teškoj ekonomskoj godini, a pri tom dobijaju fenomenalno letovanje uz odlicnu uslugu.

- Ja sam razmišljala gde cu ići ovog leta, a razmišljala sam o Uvcu, Tari, Drini. Ima toliko lepih destinacija. Pozvala bih građane da ostanu u Srbiji, da se oslone na svoju zemlju i uzdaju u lepote i uslugu u svojoj zemlji - zakljucila je Brnabić.

Ana Brnabic, Aleksandar Vucic

Što se Hrvatske tiče, kaže da više razume tu odluku, jer očigledno ne računaju preterano na turiste iz Srbije, koliko iz 10 zemalja EU za koje otvaraju granice - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Podsećamo, Crna Gora je donela odluku o otvaranju granica sa nekim državama, ali među njima nije Srbija.

Brnabić: Volela bih često da EU glasnije i jasnije reaguje

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da bi često volela da EU glasnije, efikasnije i jasnije reaguje, ali da je Unija takva kakva jeste, a što se Crne Gore tiče kaže da je odsustvo reakcije na tamošnja dešavanja isto reakcija.

Brnabić je, u emisiji "Fokus" TV B92, upitana za nereagovanje EU na aktuelne događaje u regionu, kazala da bi volela da ne raste evroskepticizam u Srbiji, jer je EU za nas važna.

- EU je naš strateški put, tamo gde želimo da budemo je punpravno članstvo iz mnogo razloga. Razumem da naši građani često razmišljaju da li je to pravi put. Međutim, nama je više od 65 odsto stranih direktnih investicija iz EU, i naše glavno tržište za izvoz je u sličnom procentu Unija - rekla je ona.

Brnabić je istakla da je Srbija u svakom smislu usmerena na EU, geografski, kulturološki, ekonomski, u vrednostima i u svakom drugom smislu.

Konferencija

Brnabić je istakla da je Srbija u svakom smislu usmerena na EU, geografski, kulturološki, ekonomski, u vrednostima i u svakom drugom smislu - Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Punopravno članstvo u EU će nam, kako istice, doneti mnogo toga dobrog.

Podsetila je da bi kao punopravni član imali na raspolaganju neuporedivo više finansija i fondova.

Uz to podsetila je da je za nas EU mirovni projekat koji je doneo najduži period mira na kontinentu.

- Želimo za generacije koje dolaze za nama da osiguramo taj dugotrajni mir - podvukla je ona.

Što se tiče reakcija i nedostatka reakcija, na primer nedostatak reakcije na dešavanja u Crnoj Gori i regionu, to je za nju, kako dodaje, isto reakcija.

- Mislim da su institucije kao Venecijanska komisija bile jasne. Ja bih često volela da EU glasnije, efikasnije i jasnije reaguje, ali ona je takva kakva jeste - zaključila je ona.

Video: Brnabić: Nećemo recipročne mere, ali ni mafijaše iz CG

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    28. maj 2020 | 19:53

    Srbi i Crnogorci su isti narod i braca a samo korumpirani politicari sa obe strane mogu pokusati da zavade narod!!.

  • Crnogorski djed

    28. maj 2020 | 20:23

    Zivela Grcka

  • Boban

    28. maj 2020 | 19:15

    Sta se kao cudimo pa gradjani Srbije su i U srbiji nepozeljni zato vlast i hoce da naseli migrante umesto nas.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA