Oni će 21. juna ući u trku za Parlament: Ko je ušao u koaliciju, ko se "maskirao" pod drugim imenom

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je zbirnu izbornu listu kandidata za poslanike Skupštine Srbije koja je objavljena u "Službenom glasniku"

  • 16
Izbori, poslanici, skupstina

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Do izbora u Srbiji ostalo je još 10 dana, a jedan od glasačkih listića, koje će građani 21. juna dobiti na biralištima, sadržaće i liste koje žele da osvoje mesta narodnih poslanika u Skupštini Srbije.

Od stranaka koje na izbore izlaze samostalno, preko onih koji će se za poslanička mesta boriti udruženim snagama sa koalicionim partnerima, do koalicija sa krajnje neobičnim imenima, svi oni će se 21. juna naći u trci za Parlament.

Naprednjaci, socijalisti i radikali za nosioce liste odabrali lidere svojih stranaka

 

Prva dva mesta na glasačkom listiću zauzimaju naprednjaci i socijalisti, koji su za nosioce lista izabrali lidere stranaka i oni će na izbore izaći sa koalicionim partnerima, ali pod svojim imenom.

Radikali, SPAS, Aleksandar Šapić i PSG na izbore izlate samostalno, kao i Grupa građana "1 od 5 miliona" kao i "Zavetnici" čije je jedino prepoznatljivo lice i nosilac liste Milica Đurđević Stamenkovski.

Ujedinjena demokratska Srbija - 11 stranaka i pokreta

 

Ujedinjena demokratska Srbija, RIK

Ujedinjena demokratska Srbija okupila je 11 stranaka i pokreta, a predvodi je Marko Đurišić-Foto: Tanjug/ Tanja Drobnjak

Ujedinjena demokratska Srbija okupila je 11 stranaka i pokreta, a predvodi je Marko Đurišić. UDS je sastavio listu kandidata koji su godinama u poslaničkim klupama, a u trku za parlament ulaze udruženim snagama sa Vojvođanskim frontom, Srbijom 21, Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Strankom moderne Srbije, Građanskim demokratskim forumom, DSHV, Demokratskim blokom, Zajedno za Vojvodinu, Unijom Rumuna Srbije, Vojvođanskom partijom i Crnogorskom partijom).

Živopisni nazivi koalicija

 

Čini se da su stranke ove godine bile kreativne u odabiru naziva koalicija, pa ćemo tako 21. juna na glasačkom listiću imati Metlu, Nek maske padnu, Narodni blok, Suvereniste...

Iza naziva pokreta "Metla 2020" stoji nekoliko partija, a pored Demokratske stranke Srbije, tu su i Udruženje "Starosedeoci" iz Kraljeva, "Tim za život Zlate Đerić“ i predsednik Vojnog sindikata Novica Antić.

TREĆI PUT METLA PODRŠKA

Iza naziva pokreta "Metla 2020" stoji nekoliko partija, a pored Demokratske stranke Srbije, tu su i Udruženje "Starosedeoci" iz Kraljeva, "Tim za život Zlate Đerić“ i predsednik Vojnog sindikata Novica Antić-Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Pod nazivom "Narodni blok", u parlament će pokušati da se vrate lider Nove Srbije Velimir Ilić, zajedno sa nekadašnjim poslanikom SNS u direktorom VBA Momirom Stojanovićem. Njih dvojica nastupaju u koaliciji pod rednim brojem 14.

Lista "Suverenisti" zapravo je pokret Dosta je bilo, koji je odlučio da na izbore izađe pod novim imenom.

Čedomir Jovanović odabrao je da predvodi spisak kandidata Koalicije za mir. Na njoj su i predstavnici Bošnjaka, Crnogoraca, Vlaha, Jugoslovena, Roma i Rumuna.

Koaliciju za mir, osim LDP, čini TolerancijA Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Srtanka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka - Partia neamului rumanesc, Liberalno demokratski pokret Vojvodine, Udruženje Jugoslovena u Srbiji, potom Amaro-Akciona mreža asocijacija i romskih organizacija, Udruženje građana "Rumuni Homolja" i Skaska.

Koalicija Zelene i Nove stranke nosi ime "Nek maske padnu", a prvi na ovoj listi je lider „zelenih“ Goran Čabradi, dok ga sledi nekadašnji premijer Zoran Živković.

NOVA STRANKA ZELENA STRANKA KOALICIJA ČABRADI I ŽIVKOVIĆ

Koalicija Zelene i Nove stranke nosi ime "Nek maske padnu", a prvi na ovoj listi je lider „zelenih“ Goran Čabradi, dok ga sledi nekadašnji premijer Zoran Živković-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Posle dva odbijanja i kontroverze oko prikupljanja potpisa podrške, pokret Levijatan sa koalicionim partnerima uspeo je da se nađe na glasačkom listiću. Organizacija koja je javni život počela tvrdeći da se bavi zaštitom prava životinja, sada i otvoreno ulazi na politički teren.

Nekadašnji glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić predvodi listu neobičnog spoja – čine je njegova Stranka pravde i pomirenja i Demokratska partija Makedonaca.

Koalicija koja je izazvala najviše reakcija javnosti

 

Na birališta izlaze i dvojica predsednika opština, Čajetina i Topola, Milan Stamatović i Dragan Jovanović.

Stamatović je svoju predizbornu priču počeo kao član opozicionog Saveza za Srbiju, dok je Jovanović u svojoj opštini neko vreme vladao u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom. Na listi je posebnu pažnju privuklo ime fudbalske legende Boška Đurovskog.

Manjinske stranke

 

Među strankama manjina, nalaze se SVM Ištvana Pastora, SDA Sandžaka sa Sulejmanom Ugljaniniom na čelu, Ruska stranka čiji je nosilac Slobodan Nikolić.

Republička izborna komisija, izborne liste

Republička izborna komisija je proglasila 21 izbornu listu za izbore-Printscreen: RIK

Takođe, tu je i Albanska demokratska Alternativa - Ujedinjena dolina, kao i Muamer Zukorlić, tačnije njegova Stranka pravde i pomirenja, s tim što joj je koalicioni partner Demokratska partija Makedonaca.

Republička izborna komisija proglasila 21 izbornu listu

 

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je zbirnu izbornu listu kandidata za poslanike Skupštine Srbije koja je objavljena u "Službenom glasniku".

U štampariji Javnog preduzeća "Službeni glasnik" u 12 časova počelo je štampanje glasačkih listića i to na srpskom i još 12 jezika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    11. jun 2020 | 19:23

    Ovde na listi su možda samo dve ili tri stranke samostalne,ostale sve rade za SNS i tu su kao reklama demokratije i da neko kao izašao na izbore ,komedija od izbora ,lista broj jedan , predsednik države na listi a izbori su parlamentarni i lokalni,kako je moguće da predsednik države se kandiduje i za sve opštine i gradove u Srbiji i lokalne ,komedija i cirkus....znači neko iz Čačka ili Brusa ili Subotice ,glasa za gradonačelnika a nema pojma ko će to da bude, ,to nema nigde,toliko i regularnim izborima...

  • BralE

    11. jun 2020 | 17:18

    Na ovako velikom spisku bi vam i Amerika ili Njemačka pozavideli, hahaha! Eee moja Srbijo, šta ti sve trpiš...

  • Branka

    11. jun 2020 | 16:06

    Vise politacara i stranaka nego naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA