• 6

Dobili ste 3 poziva za glasanje na izborima 21. juna? Evo šta to znači

Građani mogu da provere svoje podatke u biračkom spisku i ukoliko ima nekih nepravilnosti, najkasnije do srede, 17. juna u ponoć mogu da podnesu zahtev za promenu u svojoj opštini ili gradu po mestu prebivališta

  • 6
Glasanje

Foto: ATA Images

Zbog velikog broja pitanja građana, a u susret lokalnim, parlamentarnim i pokrajinskim izborima koji se održavaju 21. juna, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podseća građane da mogu da dobiju i do tri poziva za glasanje, u zavisnosti od mesta prebivališta.

Na primer, građani koji žive na teritoriji AP Vojvodina dobijaju tri obaveštenja za glasanje, jer se pored parlamentarnih i lokalnih izbora, sprovode i pokrajinski odnosno izbori za izbor poslanika Skupštine AP Vojvodina.

Obaveštenja su informativnog karaktera i da nisu uslov za ostvarivanje biračkog prava.

- Podsećamo građane da iskoriste svoje pravo i provere svoje podatke u biračkom spisku i ukoliko ima bilo kakvih nepravilnosti, najkasnije do srede, 17. juna 2020. godine u ponoć, podnesu zahtev za promenu u svojoj opštini ili gradu po mestu prebivališta - navedeno je u saopštenju.

Ipak, poziv za glasanje ne menja potreban dokument kojim dokazujete svoj identitet. Odnosno, ne možete glasati bez podnošenja dokaza o svom identitetu u vidu lične karte, pasoša ili vozačke dozvole.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biće održani u nedelju 21. juna, a građani će moći da biraju između 21 izborne liste, koje će se naći na glasačkom listiću.

Za izbore je štampano 6.616.583 glasačkih listića, i to na srpskom i još 12 jezika, što podrazumeva 6.583.665 birača, koliko ih je u Srbiji 5. juna 2020. i dodatnik 32.918 listića koji predstavljaju rezervu od 0,5 odsto od ukupnog broja birača.

Video: Detaljni vodič za izbore: Šta morate da proverite da biste ispunili vašu građansku dužnost

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gori

    Bezbednost zdravlje je bitno ima mnogo toga što čovek može da uradi ako ne izlazi da glasa!

  • Maki

    Ja jos nisam dobila poziv za glasanje.

  • Zika

    Tri listica dobio i da vam kazem jace gore kad se spale sva tri,nego samo jedan da se spali.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima