Stejt department pozdravio podizanje optužnice protiv Hašima Tačija

Ovaj korak je neophodan da bi se unapredila vladavina prava i dobila pravda za žrtve na Kosovu - zaključuje se u saopštenju

  • 0
Stejt department zgrada/state department building

Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države veruju da je podnošenje predloga optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija i još devet osoba, koje je objavila kancelarija nezavisnog Specijalizovanog tužilaštva, korak napred ka pravdi i procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu, saopštio je danas portparol Stejt departmenta.

SAD su pozvale Specijalizovana veća Kosova i nezavisnu kancelariju Specijalnog tužilašta da se pridržavaju svog mandata, dok slučaj napreduje kroz pravosudni sistem i ocenile da je iza ove objave proces koji traje 20 godina, prenosi Glas Amerike.

- Ovaj korak je neophodan da bi se unapredila vladavina prava i dobila pravda za žrtve na Kosovu, a zemlja se odmakla od ovog strašnog perioda i pridružila evro-atlantskoj zajednici - zaključuje se u saopštenju.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koja se "terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA