• 3

Karić: Velika Rusija ceni malu, ali odvažnu i slobodarsku Srbiju

On je naglasio da su ruski i srpski vojnici uvek koračali rame uz rame, kako u ratu tako i u miru, baš kao što su zajedno defilovali na Paradi pobede u Moskvi 24. juna

  • 3
Dragomir J. Karić

Foto: BK TV

Narodni poslanik Dragomir J. Karić učestvovao je na onlajn konferenciji koju su organizovale ruska Federalna novinska agencija i Medijska grupa Patriot na temu "Početak Velikog domovinskog rata - šta nas istorija uči".

Simboličan naziv je povezan sa danom kada je Hitler otpočeo Operaciju Barbarosa 22. juna 1941. s ciljem da okupira Sovjetski Savez, a novinare je posebno interesovala paralela sa dešavanjima u našoj zemlji u drugoj polovini 1944. godine.

- Bila mi je izuzetna čast da govorim o ulozi vojnika Crvene armije u oslobađanju Srbije, njihovim zajedničkim herojskim podvizima sa partizanskim jedinicama pri proterivanju nacista iz naše lepe otadžbine. Još su vidljivi tragovi tih vremena ako se malo bolje zagledate. Rupe od metaka i gelera su i dalje na pojedinim kućama i zgradama u Beogradu gde su vođene neke od najtežih bitaka - rekao je Karić.

On se osvrnuo i na statuu beogradskog "Pobednika" koji je punih 75 godina svojim "ožiljcima" svedočio o sukobima.

- A evo, nedavno se ispod kreča na jednoj fasadi na uglu Kneza Miloša i Kralja Milana pojavio natpis "provereno min net" ili na srpski "provereno, nema mina". Te su reči crvenoarmejski demineri ispisivali kada bi raščistili teren, jer su Nemci minirali mnoge objekte prilikom povlačenja. Istorija je svuda oko nas, ona je neizbrisiva. U nazivu teme je bilo pitanje čemu nas uči istorija. Ona nas uči da nikada ne smemo dopustiti da se ona prekraja i revidira kako neki uporno pokušavaju i da se veličaju zlikovci koji su zlo činili pod okriljem nacizma i fašizma. Srbija i Rusija to nikada neće dozvoliti! - rekao je Karić.

Dragomir J. Karić je naglasio da su ruski i srpski vojnici uvek koračali rame uz rame, kako u ratu tako i u miru, baš kao što su zajedno defilovali na Paradi pobede u Moskvi 24. juna.

- Svi smo s ponosom gledali kako ešalon Garde Vojske Srbije maršira Crvenim trgom. A to je posebno emotivno pokazao predsednik Aleksandar Vučić stavivši ruku na srce dok je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom posmatrao prolazak naših vojnika sa srpskom zastavom.

On je ocenio je danas da poziv ruskog predsednika Vladimira Putina srpskom kolegi Aleksandru Vučiću da bude specijalni gost na Paradi pobede u Moskvi ukazuje na to koliko "velika Rusija ceni jednu malu, ali odvažnu i slobodarsku Srbiju i koliko je naše bratstvo neraskidivo".

- Odnosi na političkom i ekonomskom nivou kao i u segmentu vojne saradnje su zaista na izuzetnom nivou. I kao takvi će samo još da jačaju u budućnosti - istakao je Karić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸 ❤️ 🇷🇺

    Живела Русија! Живела Србија, Република Српска и српска Црна Гора!

  • Imenjak

    Sad nije vreme ze prsenje sad je vreme trgovine mani vise rata

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima