"Srbi i dalje žale za gubicima u Kosovskom boju, a Šveđane ni ne zanima bitka kod Poltave"

Bilt je podelio ilustracije koje oslikavaju Kosovski boj, i bitku kod Poltave, koja je bila prelomna bitka između Rusije i Švedske, a koja se takođe dogodila 28. juna. ali 1709, godine

  • 35
Karl Bilt Foto: Tanjug/AP

Bivši švedski premijer Karl Bilt podelio je zanimljivu konstataciju na svom Tviter nalogu vezano za današnji, veoma značajan kulturno-istorijski dan za Srbe, odnosno datum kada se, između ostalog, dogodio i Kosovski boj.

Bilt je naime, podelio ilustracije koje oslikavaju Kosovski boj, i bitku kod Poltave, koja je bila prelomna bitka između Rusije i Švedske, a koja se takođe dogodila 28. juna. ali 1709, godine. On je istakao način na koji Srbi pamte i obeležavaju ovaj dan, ali i način na koji to Šveđani čine kada je u pitanju dan važan za njihovu istoriju.

- Dan istorijskih bitaka. Mnogi Srbi i dalje žalje zbog gubitaka u Kosovskom boju, a teško ćete naći nekog Šveđanina koga zanimaju gubici bitke kod Poltave, koja se dogodila više od tri stotine godina kasnije - napisao je Bilt.

Inače, bitka kod Poltave okončana je potpunim uništenjem švedske vojske, a ovim porazom Švedska je trajno izgubila status velike evropske sile, dok je Rusija zauzela njeno mesto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aaa

    28. jun 2020 | 17:18

    Pa zato sto nista ne pamtite e zato vas i nema izumirete kao nacija "Svedjani".

  • PAOK

    28. jun 2020 | 16:40

    Mi smo se branili,a vi napadali.Sta ce Svedi kod Poltave?Sta ste trazili u Rusiji,Baltiku,Finskoj,Poljskoj,Danskoj?Briste agresivnu proslost

  • .

    28. jun 2020 | 16:37

    Pametni ljudi.Gledaju i rade za buducnost dok mi zivimo u proslosti, proslim bitkama, ratovima i saplicemo se medjusobno.Da se gleda proslost, Nemci bi bili sirotinja, a ne sila (primer).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA