EU: Priština da odredi pregovarača za dijalog

Na pitanje da li će Tači biti prihvatljiv sagovornik za EU za nastavak dijaloga zakazanog za jul, iz Brisela kažu da "ne komentarišu" sudske procese

  • 1
EU zastava evropska unija evropske unije

Foto: Pixabay

U Briselu kažu da su "primili k znaju" najavu predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija da će ostati na dužnosti do potvrđivanja optužnice i ponavljaju da je na Prištini da odluči ko će je predstavljati u nastavku dijaloga sa Beogradom.

Portparolaka EU Viržini Batu je povodom evropskih planova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine naglasila da je Brisel upoznat sa namerom predsednika tzv. Kosova i dodadašnjeg glavnog pregovarača Prištine Hašima Tačija da uprkos podignutoj otužnici za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti ostane na dužnosti.

- Pozivamo na punu saradnju sa Specijalnim sudom. To je važan pokazatelj opredeljenosti Kosova za vladavinu prava što je ključni element za napredak na putu EU integracija - kaže Batu.

Upitana da li će Tači biti prihvatljiv sagovornik za EU za nastavak dijaloga zakazanog za jul, Batu ponavlja da EU "ne komentariše" sudske procese, niti prejudicira odluke prištinske vlasti.

- Nije na EU da bira sa kim će da razgovara u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Na kosovskim vlastima je da odluče ko će najbolje predstavljati njihove interese - poručila je Batu.

Hašim Tači je zbog podizanja optužnice pred Specijalnim tužilaštvom odustao od sastanka sa predsednikom Srbije koji je bio planiran za 27. jun u Vašingtonu.

Tokom jula očekuje se da se održi samit u Parizu posvećen dijalogu Beograda i Prištine kao i jedna runda razgovora u Briselu.

Za sada nije poznato ko će predstavljati Prištinu na tim sastancima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA