• 16

Cenzus na izborima prešle 3 stranke, ali će u Skupštini sedeti više poslaničkih klubova

Prošli saziv Skupštine na početku je imao 12 poslaničkih klubova, ali je obeležen velikim brojem "preletanja" poslanika

  • 16
SKUPŠTINA OBRADOVIĆ INCIDENT ZASEDANJE SKUPŠTINE

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

I pored toga što su cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije prešle samo tri većinske liste, novi saziv će imati desetak poslaničkih klubova.

Lista "Aleksandar Vučić - za našu decu" koja je osvojila 189 mandata sedeće u najmanje četiri poslanička kluba. Najveća će svakako biti poslanička grupa SNS, koju će činiti čak 159 poslanika. Svoj klub će imati i PUPS, koji je takođe bio na Vučićevoj listi, i kome je pripalo devet mandata. Na osnovu koalicionog sporazuma SDPS Rasima Ljajića imaće osam poslanika i takođe će napraviti poseban poslanički klub, pišu Novosti.

Slično kao i u prethodnom sazivu klub će imati i Pokret socijalista Aleksandra Vulina, koji ima tri poslanika, ali će ih do neophodnih pet "pogurati" Marijan Rističević iz Narodne seljačke stranke i Milija Miletić iz Ujedinjene seljačke stranke. Prema saznanjima "Novosti", postoji mogućnost da bude formirana još jedna poslanička grupa sačinjena po poslanika sa ove liste, u koju bi ušla tri poslanika SPO "pojačana" poslanicima Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića ili SNP Nenada Popovića koji imaju po dva mesta u poslaničkim klupama. Na listi je i Miodrag Linta koji će verovatno biti deo poslaničkog kluba SNS.

Druga najveća grupacija u Skupštini biće poslanički klub SPS. Socijalisti su, na zajedničkoj listi sa Jedinstvenom Srbijom, osvojili ukupno 32 mandata. Od toga, 24 je pripalo SPS, a osam Jedinstvenoj Srbiji.

- Imaćemo odvojene poslaničke klubove, kao i do sada. To, međutim, radimo isključivo iz tehničkih razloga. Politički, mi smo praktično jedno isto - kaže lider JS Dragan Marković Palma, za "Novosti".

Sopstvenu poslaničku grupu imaće i predstavnici liste okupljene oko SPAS Aleksandra Šapića, koji su osvojili 12 mandata.Savez vojvođanskih Mađara imaće u novom sazivu devet poslanika, što je najviše što su osvojili od povratka višestranačja, i sopstveni poslanički klub.

Sednica skupštine Srbije poslanici, Srbija skupština

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Od manjinskih lista dovoljan broj glasova za ulazak u Skupštinu osvojile su "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina" (3), "Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - DPM" (3) i "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin" (2). Nijedna od ovih lista nema dovoljan broj poslanika za klub, ali postoji mogućnost da albanska lista napravi zajedničku grupu sa jednom od dve bošnjačke, najverovatnije sa poslanicima Sulejmana Ugljanina.

Svaki deseti "preleteo"

Prošli saziv Skupštine na početku je imao 12 poslaničkih klubova. Taj saziv, međutim, obeležio je ogroman broj "preletanja" poslanika, brojni klubovi su za četiri godine ugašeni, a neki novi su osnovani. U trenutku kada je sazivu istekao mandat, u Skupštini je bilo 15 poslaničkih klubova.

Među poslanicima je bilo i onih koji su predstavljali stranke koje u vreme konstituisanja parlamenta nisu ni postojale, poput Narodne stranke ili Stranke moderne Srbije. Ukupno, najmanje svaki deseti poslanik je promenio "dres" tokom četiri godine trajanja prethodnog saziva.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja licno

    A da vi mene kazetw kolika je izlaznost

  • Divno

    Srbija brale! Demokratija na nivou!

  • Buda

    Eto im sad, neka sami vladaju, brže će doći kraj ovoj agoniji.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima