≫ 

U protestima najviše razlupani Beograd, Novi Sad i Kragujevac: Stradala Gradska kuća, automobili...

Pojedinci su svoje nezadovoljstvo iskazivali time što prave materijalnu štetu i uništavaju gradove, pa je tako nekoliko gradova širom Srbije ovaj dan dočekalo polupano

  • 10
Protesti, Beograd, Novi Sad Foto: Tanjug/Jaroslav Pap/Facebook/Goran Vesic

Srbiju je sinoć, drugi dan zaredom, potresao protest u centru glavnog grada. Ono što ga razlikuje od prvog koji je iz prestonice i krenuo jeste da nije ostao i jedini. Protesti su se sinoć desili u još nekoliko gradova Srbije među kojima su Kragujevac, Niš, Novi Sad, Kruševac…

Nešto što je prvog dana počelo kao mirno okupljanje građana, koji su protestom iskazali nezadovoljstvo zbog mogućeg ponovnog uvođenja policijskog časa, a usled nepovoljne epidemiološke situacije zbog korona virusa, ostalo je nevidljivo zbog oblaka suzavca i nereda.

Razlupan Beograd

Prvi dan je grupa demonstranata pokušala da upadne u Skupštinu Srbije, što je naposletku i uspela. Posle reakcije pripadnika policije, koja je sve vreme obezbeđivala Parlament, grupa je isterana iz zgrade istog. Za njima su zatvorena oštećena vrata.

Nasilje se sa stepeništa parlamenta preselilo na ulicu gde su zapaljeni i policijski automobili, kontejneri, a privatni automobili parkirani na ulici bili su kolateralna šteta.

Pojedinci su svoje nezadovoljstvo iskazivali time što prave materijalnu štetu i uništavaju grad, slučajno ili namerno Beograd je i ovog dana osvanuo polupan.

Na njegovim ulicama, parkovima, šetalištima ostali su tragovi suzavca, kamenica, baklji i petardi.

Prevrnuti i zapaljeni kontejneri, kante za smeće među kojima su se našle i one betonske koje su iščupane, odvaljeni metalni stubići, pa čak i izvađena kocka sa pločnika - sve je ovo i mnogo više sinoć ostalo posle razilaženja demonstracija.

Materijalna šteta je ogromna i samo prvog dana protesta iznosi 15 miliona dinara.

Ništa bolje nisu prošli ni svetlosna signalizacija, saobraćajni znaci, žardinjere, privatni automobili, a razbijeno je i kompletno staklo na jednom autobuskom stajalištu. I sve ovo desilo se samo u glavnom gradu.

Šteta u Novom Sadu

Ni Novi Sad nije prošao bolje. U srpskoj Atini stradale su stranačke prostorije SNS-a, a kako je navedeno razbijeni su prozori, a potom iznet nameštaj koji je zapaljen ispred istih.

Najviše je stradala Gradska kuća na kojoj su demolirani prozori u prizemlju i na koju su bačene baklje i petarde, a prozori razbijani drugim predmetima. Pored toga u Novom Sadu su razbijena ulazna vrata Javnog servisa Vojvodine, polomljene su klupe, razvaljeni kontejneri, žardinjere, i kao u Beogradu smeća je bilo na svim stranama.

Šteta u Kragujevcu

U Kragujevcu je takođe miran protest eskalirao u sukob. Protesti građana održani su i ispred zgrade gradske uprave., a oko 22 sata dogodili su se i incidenti.

Protest je do 22 časa bio miran, nakon čega je grupa demonstranta gađala jajima i limenkama zgradu Skupštine grada, a zatim kamenicama razbili nekoliko prozora u prizemlju Policijske uprave i ubacili baklje.

Ubrzo je došlo do reakcije policije i demonstranti su razbijeni a nekoliko osoba je uhapšeno.

Komentari na društvenim mrežama su razni, od onih koji podržavaju proteste i tvrde da je loimljavina jedini način da se nešto promeni, preko onih koji tvrde da ubačeni elementi ruše pa sve do onih koji kažu da im je dosta da se u protestima ruše gradovi, pa da narod uvek iznova radi za jedno te isto: "Ne lomite gradove, to je srpski narod podizao, narod će to opet morati da plati". Šta vi mislite?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    9. jul 2020 | 12:40

    Ovo je krajnji bezobrazlug da huligani ruse Drustveno dobro!! Zatajila je obavestajna Sluzba,!!?

  • Tamara

    9. jul 2020 | 12:42

    Sad vam bitno ko rusi i pali...a kad se rusilo u sava mali onda vam nije bilo bitno..kako radi tako mu se vraca...

  • Geras

    9. jul 2020 | 12:56

    Totalni debili.... Ja ne razumem da ljudi pale i ruše glavni grad... Sta hoce... Dajte zahteve... Hoćete da menjate vlast... A koga ćete.... DJILASA... BOSKA.... KOGA... hoćete istinu o broju zaraženih i umrlih... Pa saznaćete posle o ih skupova Šta ste uradili.... A sad se vratite malo zdravom razumu i onim mucnim lekarima i sestrama koji svaki dan ginu za narod.... I svim ljudima koji ne mogu na odmor i nemaju vremena za vaše šetnje jer moraju da rade neprestano..... Pa vi ste bre totalna bagra.... Sram vas bilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA