"Mutirani atak": Ambasador Srbije u Rumuniji o protestima

On kaže da ekonomski jaka i stabilna Srbija na čelu sa predsednikom nije dobra ni komšijama u regionu, ali ni mnogo jačima od njih

  • 4
Stefan Tomašević, ambasador Srbije u Rumuniji

Foto: Privatna arhiva

Ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević oglasio se povodom protesta u Srbiji i nereda koji su se na njima protekla dva dana dešavali, nazvavši sve "mutiranim atakom". Tomašević smatra da je cilj napraviti Srbiju po, kako je rekao, meri šnajdera van Srbije.

- Vreme je relativna kategorija u smislu sprovođenja akcija i realizacije naloga, ka postizanju zadatog cilja, u okviru master plana - Srbija po meri šnajdera van Srbije. Čitajući nenapisane knjige, naša draga braća i sestre sa kamenjem u rukama, zaboravili su one napisane. U njima su mogli da pročitaju da je oduvek naša otadžbina rušena inspirisanjem i huškanjem nesvesnog i nesavesnog dela nacionalnog korpusa na unutrašnje obračune i podrivanje poretka. Oni koji su spolja u tome učestvovali vekovima, dajući podršku svojim saradnicima iznutra, nikada nisu marili za razmere požara, smatrajući razbuktali bratoubilački rat vrhuncem svoga uspeha - naveo  je on u saopštenju.

Kako je kazao posle raznih pritisaka, nesupelih protesta i bojkota koji su prethodili izborima, a čiji rezultati su izbili iz ruku adute "moćnim krojačima", jedina preostala mogućnost je organizovanje golog nasilja.

- Opravdanje više ne mora da se traži ni u merama uvedenim usled virusa, ni u rušenju barake, niti bilo čemu drugom, iz njihovog ugla vatra je "konačno" zapaljena. Svaka buduća reakcija policije na orkestrirane napade demonstranata, na njihove i živote drugih ljudi, kao i na nepokretnu imovinu, iako srazmerna i neizbežna, biće predstavljena kao opravdanje za nastavak nasilja, produbljivanje krize i stvaranje atmosfere haosa. Tako će biti, drage sestre i mila braćo, sve dok bude bilo dovoljno pomućenih umova koji će učestvovati u ataku na sopstvenu državu, slabeći je i čineći njenu poziciju pogodnom za napade i sve veći uticaj spolja - smatra Tomašević.

On dodaje da ekonomski jaka i stabilna Srbija na čelu sa predsednikom nije dobra ni komšijama u regionu, ali ni mnogo jačima od njih.

- Jer sateliti koji bi služili tuđim interesima nisu dobili poverenje građana i ne igraju nikakvu političku ulogu. Zar da Srbi imaju pravo da samostalno ocene i odluče šta je dobro za njihovu budućnost? Ne prašta se tako lako ubedljiva izborna pobeda političke ideje koja u osnovi ima za cilj napredak i razvoj Srbije. Ne možemo bez posledica stizati i prestizati komšije u ekonomskom, infrastrukturnom i svakom drugom smislu. Ne može Srbija nikad biti dovoljno mala, kako ne bi bila prevelika u očima onih koji žele upravo ono što se poslednjih večeri događa na našim ulicama - navodi.

On je pozvao na ujedinjenje protiv nasilja i unapređivanje onoga što su Srbi kao narod mukotrpno sticali.

- Kroz nacionalnu istoriju, kolektivno pamćenje našeg slobodoljubivog i pravdoljubivog naroda i sopstvena iskustva i svedočanstva naših predaka, jasno je šta znači jedinstvo za srpski narod, kao i da je uspeh nečastivih upravo od njega zavisio. Budimo mudri, ujedinimo se protiv nasilja i sačuvajmo i unapredimo ono što smo kao narod mukotrpno sticali. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije i nikada neće izdati svoju zemlju. Njene interese, suočavajući se sa ogromnim pritiscima, branio je, brani i braniće kao nikada i niko pre njega. Pomozimo mu u tome jer time pomažemo Srbiji. Nikad više brat na brata - zaključio je Tomašević u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PERA

    9. jul 2020 | 13:40

    Svima smeta jaka Srbija, zavide nam na sve strane. Ako misle da će je oslabiti protestima, grdno se varaju. Živela normalna i mirna Srbija

  • 1111

    9. jul 2020 | 15:07

    Tu izreku ,,jaka srbija,, bi trebalo da zaboravite. Srbija je gladna, ljudi na ivici egzistencije. Prosechna plata je 25000-30000gin. Nemamo auto industriju, belu tehniku, computer. Ne proizvodimo mashine. Ako rachunate ove shto prodaju maline i kazete da je srbija jaka , onda ste u pravu. Vi prichate o jakoj srbiji koja je verovatno negde u sibiru ili africi. Ova srbija na balkanu je jadna.

  • Nina

    9. jul 2020 | 18:54

    Odlican tekst!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA