≫ 

Hašim Tači stigao u Hag: Ispred suda ga dočekale pristalice

Haško tužilaštvo je krajem juna podiglo optužnicu protiv njega zbog niza ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji

  • 8

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači stigao je danas u Specijalni sud u Hagu, gde će biti saslušan u vezi sa ratnim zločinima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Njega je ispred suda sačekala nekolicina okupljenih pristalica koji su uzvikivali njegovo i ime Kadrija Veseljija, a potom vikali i UČK (tzv. OVK).

Haško tužilaštvo je krajem juna podiglo optužnicu protiv njega zbog niza ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji.

Tači je prošle nedelje rekao da će razgovarati sa tužiocima, nakon što je 24. juna Specijalizovano tužilaštvo saopštilo da je protiv njega podnelo sudu optužnicu za ratne zločine, kao i protiv Kadrija Veseljija i drugih osoba.

Prema saopštenju tužioca, Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava, a žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici.

Kako je juče prenela prištinska televizija "Kljan Kosova", Tačija će u Hagu braniti nekadašnji tužilac ovog suda, danas advokat Džefri Najs, međutim zvori bliski Tačiju rekli su za prištinski list Gazeta Ekspres da je Tači angažovao poznatog američkog advokata Pjera Ričarda Prospera koji je bio na poziciji visokog funkcionera u administracije Džordža Buša, prenosi Kosovo Online.

Prosper je vršio dužnost američkog ambasadora za ratne zločine u administraciji američkog predsednika Džordža Buša.

Ipak, još uvek nije poznato ko će biti Tačijev branilac u budućim postupcima u Hagu, jer američki advokat nije na listi 179 akreditovanih advokata koje je Tribunal objavio.

Među mogućim braniocima nalazi se nekoliko imena poznatih međunarodnih pravnika, među kojima je i kao i hrvatski advokat Luka Mišetić, koji je u Hagu branio Ante Gotovinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    13. jul 2020 | 14:34

    Teroristu docekali izbegli teroristi.

  • Brk

    13. jul 2020 | 14:51

    A gde su Srbi ispred Haga!?Gde su porodice zrtava?Gde su ovi ispred skupštine da kažu Sudijama cije je Kosovo i ako ne slušaji da im dobace neki kamen!?

  • JS

    13. jul 2020 | 14:45

    Jesu li dosle da se slikaju i majke Srebrenice? Zlikovci jedni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA