≫ 

Vučić o godišnjici Oluje: Izgradićemo obeležje tamo gde je 250 hiljada Srba na traktorima proterano

Ukazao je da će taj projekat finansirati Srbija 95 odsto, a Republika Srpska pet odsto

  • 11
Operacija Oluja, rat u Hrvatskoj Printskrin: Youtube/International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će na Rači biti izgrađen spomen park, koji će podsećati na najveći zločin etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata.

Vučić je, u obraćanju građanima, rekao da je pred nama, 4. I 5.avgusta, obeležavanje velike srpske tragedije, progona 250.000 Srba sa njihovih ognjišta, najvećim delom sa prostora nekadašnje Republike srpske Krajine.

- Obeležićemo, bez prisustva velikog broja ljudi, tamo gde smo to učinili prvi put zajedno 2015, na Rači gde ćemo postaviti spomen obeležje. Na tom mestu, kada bude izgrađen most, koji je najveći broj izbeglica na traktorima prešao, mnogi su tada izgubili svoje očeve, neki na Petrovačkoj cesti svoju decu, napravićemo zajedno sa RS, spomen park - objasnio je on.

Ukazao je da će taj projekat finansirati Srbija 95 odsto, a RS pet odsto.

- Hvala Krajišnicima koji danas učetsvuju u izgradnji Srbije, njenom napretku i boljitku. Veliko hvala što su Srbiju uvek voleli više od svega, čak i od svojih ognjišta - zaključio je on.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

O pozivu Hrvatske za "proslavu Oluje"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da lično ne može da podrži prisustvo političkih predstavnika srpskog naroda na proslavi "Oluje" u Kninu, ali da će se truditi da ih razume ako takvu odluku donesu.

- To za nas nije traumatično iskustvo, već težak zločin etničkog čišćenja - rekao je Vučić i dodao da se Srbija zalaže za bolje odnose sa Hrvatskom, ali da oni ne smeju da budu ponižavanje Srba i srpskog naroda.

- Ne znam kakvu odluku će doneti, ali naše je da kazemo da ne mozemo taj gest da podržimo - rekao je Vučić povodom poziva srpskim predstavnicima od strane hrvatskih zvaničnika.

- Trudiću se da ih razumem i nastavićemo da radimo sa njima i na pomirenju sa Hrvatima i Hrvatskom, ali to može samo uz postovanje svih žrtava - poručio je.

Kako je istakao, ne može da podrži naše ljude na "proslavi Oluje", ali da ih nikada neće optužiti da su izdajnici i da će se truditi da razume odakle takva odluka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    30. jul 2020 | 12:39

    Bravo predsedniče tako i treba.

  • Goran Marinkovic

    30. jul 2020 | 12:39

    Tako i treba to je prava odluka.

  • Рале

    30. jul 2020 | 12:31

    Шаљемо јасну поруку - нисмо и никада нећемо заборавити злочине над сопственим народом нити ћемо дозволити више никад да до тога дође.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA