"Sporazum Beograda i Prištine kada se obe strane dogovore"

Portaprol EU Peter Stano kaže da EU kao posrednik u dijalogu neće ulaziti u svaki pojedinačni korak koji se događa tokom procesa razgovora, niti prejudicirati njegov ishod

  • 1
Evropska unija, EU Foto ilustracija: Shutterstock

Portaprol EU Peter Stano izjavio je danas da će sveobuhvatni i prvnoobavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine "biti gotov" i "potpisan" onoga trenutka kada se obe strane dogovore o svim otvorenim pitanjima i dogovore da je moguće nastaviti normalizaciju u okviru potpisanog sporazuma.

Na pitanje Tanjuga da li se u ovom trenutku u Evropskoj uniji radi na bilo kakvom nacrtu mogućeg sporazuma i ko je zadužen za sastavljanje tog dokumenta - visoki predstavnik, specijalni predstavnik ili zemlje članice - Stano je rekao da se na papir stavlja "sve što se dogovori tokom sastanaka".

- U sred smo procesa koji traje i u ovom trenutku, na ekspetskom nivou. Razgovora se o određnim temama, a na EU nije da komenatriše ko je šta rekao, ko iznosi koje papire ili sastavlja nacrte. EU olakšava proces tako što stvara prorstor za obe strane da se dogovore o svim otvorenim pitanjima, a šta god se dogovori stavi se na papir - rekao je Stano na pres konferenciji.

Peter Stano dodaje da EU kao posrednik u dijalogu neće ulaziti u svaki pojedinačni korak koji se događa tokom procesa razgovora, niti prejudicirati njegov ishod.

- U pitanju je proces koji se vodi na najvišem nivou i biće nastavljen u spetembru. U međuvremenu, imamo sastanke eksperata i ne želimo da komentarišemo sve što se tokom prcesa pojavi u medijima ili kažu političari - navodi Stano.

On dodaje da su na dnevnom redu dašanjeg sastanka eksperata dve teme: nestali i ekonomska pitanja.

Portparol EU podseća da je dijalog nastavljen nakon 20 meseci pauze i da je osnovna želja EU da dovede obe strane do dogovora o zajednički prihvatljivim rešenjima za sva pitanja, kako bi normalizovali odnose i to finalizovali kroz sveobuhvatni sporazum.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    30. jul 2020 | 20:05

    EU nije nikakav garant sporazuma koji su potpisani do danasnjeg dana. Zasto bi iko poverovao da ce biti drugacije nakon potpisivanja nekih novih sporazuma. EU administracija jasno pokazuje da se pod pregovorima podrazumeva "Nema promene granice ali pod kojim okolnostima ce se Srbija saglasiti sa priznanjem kosova i njihovim clanstvom u UN" (ono izmedju je sarena laza za srpski narod)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA