• 21

"Da li su Hrvati izmenili vokabular i rekli da je "Oluja" bila etničko čišćenje? Nisu niti će reći"

Vojno-policijska akcija počela je 4. avgusta 1995. u zoru, a tokom naredna tri dana, hrvatske snage ubile su najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti i proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine

  • 21
Ministar Ivica Dačić na predavanju studentima pravnih fakulteta i studentima FPN

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je odluka predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića da ode na obeleževanje godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" bila pogrešna i da njegovo prisustvo u Kninu nije bilo potrebno srpskom, već hrvatskom narodu.

Dačić je ponovio raniji stav da o pitanjima koja se tiču srpskog naroda u celini treba promisliti i da se važne odluke poput odlaska u Knin ne donose na takav način da je, kako kaže, reč o privatnim stavovima pojedinca ili nekih stranaka.

- Šta su Srbi tamo slavili i šta su dobili, i šta će dobiti. Da li su Hrvati izmenili svoj vokabular i rekli da je to bilo etničko čišćenje? Nisu niti će reći - rekao je Dačić gostujući u emisiji "Oko" na RTS.

Ocenio je da je odlazak Miloševića na proslavu "Oluje" pokušaj rušenja srpskog jedinstva navodeći da Srbi u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i većinski broj Srba u Hrvatskoj misle drugačije i da zato ta odluka nije smela da se donese na takav način.

Dačić je na argumente u javnosti da je odluka o odlasku Miloševića, potpredsednika Vlade Hrvatske, doneta u interesu Srba, postavio pitanje, ako Srbi treba da budu na proslavi "Oluje" da bi u današnje vreme dobili struju, u kakvoj onda zemlji žive.

- Odlazak Miloševića u Knin nije bio potreban srpskom već hrvatskom narodu. Hrvatski ambasador (Hidajet) Biščević je danas rekao da su prava Srba u Hrvatskoj veća nego prava Hrvata u Srbiji. Da li će se sada Srbi vratiti u Hrvatsku, da li će se učiniti nešto na tome - pitao je Dačić.

Ponovio je da je reč o pogrešnoj odluci i da su mu se povodom toga javljali predstavnici partnerskih država Srbije.

- Zovu me predstavnici partnerskih zemalja, koje smo godinama ubeđivali da ne treba da idu na proslavu "Oluje" i pitaju kako da oni ne idu, a predstavnici Srba dolaze - kazao je Dačić.

250.000 osoba srpske nacionalnosti proterano je sa svojih ognjišta 

Vojno-policijska akcija počela je 4. avgusta 1995. u zoru, a tokom naredna tri dana, hrvatske snage ubile su najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti i proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine.

Tokom ta tri dana 250.000 ljudi napustilo je svoje domove i spas pokušalo da nađe bežeći ka Srbiji i Republici Srpskoj. Iako su znali da se radi o civilima, hrvatska artiljerija i vojno vazduhoplovstvo vršili su konstantne napade na izbegličku kolonu.

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" je naveo da je prema njihovoj evidenciji, tokom "Oluje" i posle nje poginuo i nestao 1.861 Srbin. Većina poginulih i nestalih bili su civili - 1. 211, a tri četvrtine njih bili su stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 548 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Co21

    Oluja je stvarno bila velika pobeda Hrvatske i HV koja je izvojevana protiv nemocnih i izdanih civila u unapred dogovorenoj akciji. Dogovorenoj izmedju tadasnjih dvojice ludaka, mocnika u Karadjordjevu ili gde vec. Verovatno se najvece bitke Oluje smatraju one gde su bombardovane kolone izbeglica, potpomognite avionima i armijom BiH. Ako pogledamo sam tok rata jasno je da nisu mogli nista od 91' pa sve do cuvenog dogovora zakljucno sa Olujom. Prava snaga, moc i inteligencija HV se dokazala ne u Oluji vec mesec i po kasnije u akciji Una 95, a rezultat znaju svi jer im se nisu suprotstavili civili vec regularna vojska RS, pametnom dovoljno. Ako dalje krenemo akcije po Bosni 95 uz direktnu pomoc NATO-a, sta reci...pitanje kako bi te cuvene armije HV, HVO, Armija BiH, pa i oni sa Kosova, kako bi prosli da nema recimo pomoci NATO.

  • Tara

    Posle posete onog srpskog izroda I Kninu ja licn menjam misljenje o srbima u hrvatskoj podrzali su ga malo se ko ovde od njih oglasio

  • Boban

    Zašto ne slave dan pobede protiv fašizma?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima